Coronapolitikk

Vedum vil oppheve nasjonal skjenkestopp

Finansministeren forteller Dagbladet at skjenkestoppen kan forsvinne til uken. Sjef i utelivsaktøren Noho Norway er spent på om han må vente helt til fredag for bekreftelse, og etterlyser faglige grunnlag dersom skjenkestoppen videreføres.

Kan bli lov igjen? Her skjenkes det øl på Sagene lunsjbar i Oslo.
 • Eric B. Utheim
 • Sindre Camilo Lode
 • NTB
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Et slikt vedtak er ikke fattet, og finansministeren kommer med et forbehold, men det kan bli åpning når nye lettelser kommer til fredag.

Trygve Slagsvold Vedum mener kommunene selv må få avgjøre om skjenkestopp eller begrensede skjenketider er nødvendige.

Det er imidleretid én ting som kan stanse det:

– Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uken. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier finansminister Trygve Slagsvld Vedum til Dagbladet.

Skjenkestoppen har vært et omdiskutert og til dels kontroversielt tiltak i den siste runden med restriksjoner for å forhindre smittespredningen i Norge.

Leder av Stortingets helsekomité, Tone Trøen (H), reagerer på Vedums Dagbladet-utspill søndag. Hun mener slike ønskemeldinger med forbehold er forvirrende:

– Denne måten å kommunisere på er forvirrende for de berørte, og rett og slett ikke holdbar, sier hun til NRK.

Etterlyser faglig grunnlag

Etter en seig julehøytid for utelivsbransjen, teller nå hver kveld og helg med muligheter for skjenk og dermed penger i kassa.

Administrerende direktør Karl-Henning Svendsen i Noho Norway, som driver flere av hovedstadens største utesteder, sier han er forsiktig optimist etter signalene fra Vedum søndag.

– Spørsmålet er om de har tenkt å holde oss på pinebenken til fredag, og så sier at vi kan åpne igjen mandag. Da mister vi enda en helg, sier Svendsen til E24.

Svendsen har forståelse for behovet for å stenge samfunnet av smittevernhensyn, men opplever at det nå ikke finnes noe grunnlag for å holde utelivsbransjen stengt.

– Hvis de ikke åpner nå, må de iallefall legge frem noe faglig for hvorfor de holder stengt, sier han.

Noho Norway stengte alle sine utesteder da skjenkestoppen ble innført før jul.

Likevel har selskapet unngått permitteringer, og holdt alle ansatte på lønningslistene, gjennomført kurs og gjort vedlikehold og vask av restauranter.

Tross lønnsstøtteordningen, blir desember en måned med stort tap for selskapet.

– Det er viktig for oss å kunne åpne nå, sier Svendsen.

Omstridt

Mye av kritikken har omhandlet at FHI ikke har kunnet sette to streker under svaret når det kommer til effekten av skjenkestopp.

– Det er usikkerheter når det gjelder effekten, og det er vanskelig å kunne kvantifisere. Men her handler det også om å bruke det samlede kunnskapsgrunnlaget, og det beste skjønn. Dog er det kjent for alle at alkohol påvirker vår atferd, meteren blir gjerne kortere og stemmen høyere med økende promille, sa Frode Forland i FHI til VG lørdag.

En rekke utelivsaktører har sterkt kritisert ordningen, og etterlyst større forholdsmessighet. Flere har tatt til orde for lemping på reglene - og alternativer som for eksempel coronapass.

– Regjeringen vedgår selv at beslutningen om skjenkestopp ikke kan underbygges av forskning, og at det ikke er noe empirisk grunnlag for å slå fast at skjenkestopp har en reduserende effekt på smittespredning, heter det blant annet i et opprop fra utelivsbransjen i Bergen, som E24 har omtalt.

Innført etter faglige råd

Den nasjonale skjenkestoppen ble innført i midten av desember, etter faglige råd fra FHI.

Ingen andre land i Europa har gått for samme skjenkestrategi som Norge for å slå ned coronasmitten.

Nylig møtte finansminister Vedum småbedriftenes forening SMB, som ikke var fornøyd med svarene om skjenkestopp.

De gjentok overfor E24 det de har sagt tidligere, at de vurderer å saksøke regjeringen på grunn av skjenkestoppen.

– Vi har fremdeles ikke fått noe formelt svar, sa SMB-leder Jørund Rytman til E24.

Før jul varslet interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter at de ville vurdere massesøksmål dersom myndighetene ikke kunne vise til et godt beslutningsgrunnlag for skjenkestoppen.

– Vi har fulgt med på hvordan saken har blitt drøftet gjennom mediene, og i dag tok vi opp problemstillingen i møte med finansministeren. Men vi fikk ingen ny konkret informasjon og ble egentlig bare henvist til helseministeren, sier Rytman.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk

Flere artikler

 1. Venstre-Melby coronautfordrer Vedum: – Nå må dere levere

 2. NHO har hyret inn advokater for å undersøke mulig søksmål mot staten etter skjenkestoppen

 3. Hoksrud om skjenkehåndtering: – Jeg blir kjempeforbanna

 4. Betalt innhold

  Nasjonalt opprop mot skjenkestopp: – Mange har totalt mistet tilliten til staten

 5. Stort fall i omsetningen for utelivet i helgen: – Vanskelig å ha is i magen