Dette fikk søstrene for 5,79 millioner: – Jeg er sykt glad

Den ene studerer, den andre er lege. Nå har de spleiset på en leilighet for å komme inn på boligmarkedet.

SPLEIS: Da de to søstre gikk sammen om deres første boligkjøp, fikk de to soverom, et svart kjøkken med marmorvegg og en utsikt de fleste vil måpe over.
Publisert: Publisert:

«Æ vet ikke om vi gikk for høyt no,» skriver Amanda Rydningen Engeseth (26) i en sms til sin søster.

De siste minuttene før klokken 17.45 den onsdagen i februar, var pulsen høyere enn vanlig hos Engeseth-søstrene.

«Stress at første budrunde e på nåkka vi har syyykt lyst på,» svarer Julie Rydningen Engeseth (29).

Søstrene hadde nettopp gitt et bud på 5.790.000 kroner på deres første bolig noensinne.

– Jeg satt i bilen på vei fra jobb i Sørreisa da vi la inn budet. Det føltes helt sykt, for det er så store summer det er snakk om, forteller Julie om de intense minuttene.

Kort tid etter var ventetiden over: Ingen andre hadde bydd på leiligheten med den spektakulære utsikten. Den var deres.

– Vi kunne ikke gjort dette alene

– Årh, jeg var sykt glad. Jeg gikk bare rundt og smilte, sier Amanda og klarer fortsatt ikke å la være å smile.

Det lukter kaffe og surdeigsbrød, mens storesøster Julie viser rundt i leiligheten i sjette etasje i Skir-bygget.

– Jeg har fått det store rommet. Her har man utsikt mot Tromsdalen, men det kommer et bygg her. Hovedutsikten er uansett i oppholdsrommet, sier Julie og gestikulerer ut av vinduet fra soverommet.

TO DAGER: – Jeg synes kjøkkenet var sykt fint, så jeg ble veldig gira. Dette ville vi ikke finne i en annen leilighet, sier Amanda Rydningen Engeseth (26) som var på visning i leiligheten to dager før søstrene kjøpte den. Julie Rydningen Engeseth (29) rakk aldri å se leiligheten før avtalen var i hus.

Marrakesh-fargete vegger sprer varme i soverommene og i gangen, før vi trer inn i stuen og blir møtt av svære vinduer med en uforstyrret utsikt til Tromsøysundet og fjellene på Malangshalvøya.

– Det er så deilig å komme inn og så bare se ut. Jeg synes det er fantastisk, til og med når det er uvær. Det er spektakulært, sier Julie.

SKIR: Søstrene Amanda og Julie Rydningen Engeseth ville bo sentralt, og de trives i leiligheten i Skir-bygget. – Før hadde jeg ikke lyst til å bo på Strandkanten i det hele tatt, for det er bygd så sykt mye, og jeg synes ikke det ser så pent ut alt sammen. Men leiligheten og utsikten er så fin, og vi trives her, sier Amanda (26).

Det er en måned siden hun og lillesøsteren flyttet inn i leiligheten på 76 kvadratmeter. Det er nok de færreste som vil forbinde den med et førstegangskjøp.

– Vi kunne ikke gjort dette alene. Vi er veldig heldig at vi har lyst til å bo i lag, sier Julie.

– Ingen kan benekte at boligprisene er høye i Tromsø. Det er mye av grunnen til at vi har kjøpt i lag, legger lillesøster Amanda til.

Hemmeligheten bak

Så langt i år har boligprisene i Tromsø økt 4,4 prosent, og byen hadde landets nest dyreste boligmarked i fjor. Torsdag hevet Norges Bank renten til 3,25 prosent – det høyeste i 15 år.

Banksjef Aleksander Helberg i Nordea Tromsø mener det fortsatt er god aktivitet i boligmarkedet, men banken ser at førstegangskjøpere har blitt mer forsiktige.

– De mange renteøkningene og fortsatt høye boligpriser ser ut til å gå hardest ut over mulighetene for de unge til å komme seg inn i boligmarkedet, sa han torsdag.

UNG PÅ BOLIGMARKEDET: Leiligheten i Skir-bygget ligger i 6. etasje, er på 76 kvadratmeter, har to soverom, et svært baderom og to boder. Leiligheten hadde vært på markedet en stund, og søstrene fikk den under takst.

For Engeseth-søstrene var det avgjørende for boligkjøpet at de kjøpte sammen, at de har fast jobb – og at de begge har spart i veldig mange år.

– Vi har begge to fylt opp BSU-en i en del år, og så har vi en mamma som jobber i bank og har vært opptatt av at vi skal spare, sier Amanda.

Søstrene har gått inn med like mye penger og deler kostnadene til avdrag, renter og felleskostnader på i alt 30.000 kroner. De brukte deres oppsparinger som egenkapital og har også fått kausjon fra foreldrene.

– Tror vi kjøpte på et godt tidspunkt

Julie er utdannet lege og jobber på røntgenavdelingen i UNN, mens Amanda studerer juss og leverer masteroppgaven om to uker.

Allerede da søstrene fikk godkjent boliglånet i februar, hadde Amanda sikret seg sin første jobb som hun begynner i 1. juni.

– Selv om Amanda er student, har hun fått fast jobb, og jeg har også fast jobb, sier Julie.

Førstegangskjøperne Julie Rydningen Engeseth (29) og Amanda Rydningen Engeseth (26) ble smaskforelsket i den første leiligheten de så.

Storesøsteren var veldig opptatt av hva boligkjøpet i siste ende ville koste søstrene hver måned.

– Det var jo en dyr leilighet vi kjøpte, sier Amanda.

De valgte å ikke «makse ut» og låne like mye som de kunne for å ta forbehold for renteøkninger og øvrige prisstigninger i samfunnet.

– Vi tenkte mye på om dette var et smart tidspunkt å kjøpe på. Når alt blir dyrere vil folk ofte være mer tilbakeholdende. Jeg tror at vi har kjøpt på et godt tidspunkt, men man vet aldri. Det er uansett ikke en spekulasjonsinvestering. Vi har kjøpt leiligheten for å bo her, sier Amanda.

Slik spleiser man

Før søstrene kjøpte leiligheten, jobbet Julie i Finnsnes og skulle snart flytte til Tromsø. Amanda hadde tenkt å flytte til Oslo. Det var da planene plutselig endret seg at det ble mulig å kjøpe en leilighet i lag. At det ble sånn er de begge fornøyd med.

– Da jeg sto opp i går, hadde Julie akkurat dratt på jobb, og så sto det en kopp kaffe klar til meg på kjøkkenbordet, sier Amanda.

Selv om de har kjent hverandre hele livet, er planen å skrive en samboerkontrakt.

– Vi må bli enige om ting før det går galt. Det er noe du lærer etter fem år på juss, sier Amanda og ler.

RENTEN ØKER: Torsdag hevet Norges Bank renten igjen: – Det blir mer uforutsigbart, og nå skjer det allerede endringer som påvirker kostnadene. Men man må bare forholde seg til det og justere på andre utgifter, sier Amanda Rydningen Engeseth (til venstre).

Samboerkontrakten skal si noe om hva som skjer hvis en av dem vil flytte ut, ønsker å kjøpe en annen bolig eller helt andre ting.

– Så vet man at man er på samme bølgelengde, sier Julie.

Søstrene har prøvd å bo i lag i deres voksenliv før og snakket mye om hvordan det ville være å eie og bo sammen. Siden de har kjent hverandre hele livet, vet de hvor det kan oppstå konflikter.

– Når man gjør dette er man innstilt på at det skal funke. Man er ikke i konfliktmodus, sier Julie.

Publisert:

Her kan du lese mer om