Frykter coronakrisen kan føre til monopol

Som følge av regjeringens coronatiltak har restauranter, hoteller og kantiner stengt over hele landet. Et marked verdt nesten 30 milliarder kroner kan stå i fare for å bare få én landsdekkende aktør, ifølge leverandørene.

Administrerende direktør i Servicegrossistene, Jan van der Burg, frykter coronakrisen kan gi irreversible endringer i dagens konkurransebilde. Dagligvareleverandørenes forening (DLF) frykter det kan føre til en monopolsituasjon om ikke regjeringen kommer på banen.
Publisert: Publisert:

Alle dagligvarer som leveres til hotell, restaurant, kantiner og catering, er det som utgjør storhusholdningsmarkedet.

– Det sier seg selv at det står dårlig til når kundene våre får 70–100 prosent av omsetningen barbert bort, sier en frustrert Jan van der Burg, daglig leder for Servicegrossistene, som er landets nest største selskap i storhusholdningen med en omsetning på rundt fire milliarder kroner.

Du trenger ikke se nøye på E24s permitteringsoversikt, for å se at aktører innen kantine og servering har permittert hundrevis av ansatte, og mange varsler at dette bare er begynnelsen om situasjonen fortsetter.

Så langt viser oversikten at de ti største aktørene i bransjen har permittert minst 15.000 personer, og det antallet er ventet å stige.

Har din bedrift permittert eller risikerer konkurs som følge av corona? – hjelp oss å kartlegge konsekvensene av coronaviruset?

Det gjelder også Servicegrossistene, som har permittert rundt 200 ansatte.

– Vi har permittert omgående i hele landet, rett i underkant av 50 prosent av staben. Og fortsetter dette må vi permittere flere, sier Van der Burg.

400 millioner utestående

Markedet består av en hel rekke grossister, men bare to store landsdekkende aktører, Servicegrossistene og giganten Asko, som også er landets største grossist rettet mot dagligvarebutikkene.

Nå som de fleste av Servicegrossistenes kunder har mistet inntektsgrunnlaget, gir det selskapet store problemer.

– Vårt anslag er at det er rundt en måneds omsetning som står ute til forfall som bedriftene ikke har penger til å betale. For oss alene tilsvarer det rundt 400 millioner kroner, sier Van der Burg.

Også Asko har sett rundt 70 prosent nedgang i markedet hotell, restaurant og kantine, og toppsjef Tore Bekken tror det reelle tallet er høyere.

– Vi opplever noe økning til dagligvarebutikkene, men det har vært vanskelig å følge da forrige uke var preget av hamstring. Men jeg tror ikke denne økningen gjør opp for nedgangen i storhusholdningen, sier Bekken.

Leverandørene: Risikerer monopol

Også de som leverer produkter til grossistene, er bekymret for at hvilke konsekvenser coronaviruset kan gi.

– Jeg er sterkt bekymret for at to tre måneder med dagens situasjon gjør at vi bare sitter igjen med bare ett distribusjonsselskap i hele markedet, sier Mette Hanekamhaug, kommunikasjonsdirektør i Dagligvareleverandørenes forening (DLF).

– Flere av våre medlemmer leverer både til dagligvare og til serveringsmarkedet og opplever betydelige utfordringer, sier hun.

Hanekamhaug sier hun er bekymret for hvilke ringvirkninger dette kan få, og frykter dette igjen kan svekke konkurranse i distribusjonsleddet innenfor hele mat- og dagligvaresektoren i Norge.

Irreversible endringer

Før coronakrisen inntraff gikk dagligvarebransjen og ventet på en stortingsmelding om konkurransen i markedet, hvor tilstanden i storhusholdningen blant annet sto på agendaen.

I høst skrev E24 at Servicegrossistene følte seg forbigått av Konkurransetilsynet.

Nå har krisen ført til at Servicegrossistene i enda større grad frykter for fremtiden.

– Vi er engstelige for at vår eneste konkurrent i storhusholdningsmarkedet er bedre rustet enn oss til å stå i denne krisen, da Asko leverer til dagligvarebutikkene også, sier Van der Burg.

– Dette kan skape irreversible endringer i dagens konkurransebildet, og vil kunne ødelegge en bransje med svært tynne marginer.

Les også

Sendte hjem ansatte til tross for åpne kjøpesentre: – Kan ikke stå og se på smittespredning

Ønsker refusjoner

Regjeringen har kommet med en rekke tiltak rettet mot næringene som sliter de siste dagene. Lånegarantier, utsatt skatt, nedjustert arbeidsgiveravgift.

Men Servicegrossisten sier omsetningsfallet er så stort, at bedrifter også trenger å få tilbakebetalt det man allerede har betalt inn til staten, om det virkelig skal monne.

– Det hadde hjulpet veldig hvis små og mellomstore bedrifter kunne fått en refusjon av offentlige avgifter, spesielt innbetalt moms for november og desember, og arbeidsgiveravgiften refundert for januar og februar, sier Van der Burg.

Som flere andre, peker også Van der Burg til Danmark, der staten gir bedrifter som må stenge som følge av coronakrisen, muligheten til å få dekket opptil 100 prosent av deres faste utgifter, deriblant husleie og renteutgifter.

– Håpet er jo at restriksjonene kan lettes i løpet av noen få uker, og vi håper derfor alle følger reglene fra helsemyndighetene til punkt og prikke den neste tiden, sier Van der Burg.

Også Bekken i Asko mener danskenes løsning kan bli nødvendig for mange, spesielt mindre, aktører i mat og utelivsbransjen.

– Å tilby lån til denne typen bedrifter løser ikke problemene, sier han om regjeringens lånegaranti som ble annonsert i forrige uke.

Publisert:
Gå til e24.no