Kunne slettet skatt for minst 335.000 flere

Regjeringen brukte mesteparten av formuesskatt-letten på de med store formuer.

STØRSTE KUTT: Kuttet i formuesskatten er den desidert største skatteletten i finansminister Siv Jensens forslag til statsbudsjett for 2015.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Finansminister Siv Jensen velger å prioritere de med store formuer når hun redusere den samlede formuesskatten med 4,1 milliarder kroner.

I forslaget til statsbudsjett øker hun innslagspunktet for når man må begynne å betale formuesskatt med 200.000 kroner til 1,2 millioner.

Samtidig blir formuesskattesatsen redusert fra 1,0 til 0,75 prosent.

Reduksjonen i skattesatsen betyr lite for de mange som betaler lite i formueskatt, men mye for de få som betaler mye i formuesskatt.

852 får mest

For de 852 aller mest formuende menneskene i landet innebærer regjeringens reduksjon i skattesatsen en gjennomsnittlig besparelse på rundt en million kroner.

Tallene legger til grunn skattestatistikken for 2012, som er den sist tilgjengelige.

Hevingen av bunnfradraget betyr isolert sett ikke mer enn en skattelette på maksimalt 2.000 kroner.

Ifølge regjeringen vil hevingen av bunnfradraget medføre at 100.000 færre personer må betale formuesskatt neste år enn i år.

Det reduserer antallet formuesskattebetalere fra 14 prosent av antall skattebetalere, til 12 prosent.

På linje med de rødgrønne

Den blåblå regjeringen valgte i fjor å redusere formuesskatten slik at Siv Jensen på to år fjerner formuesskatten for 100.000 personer, eller med andre ord 50.000 i året.

Det er noe færre enn det den rødgrønne regjeringen reduserte antall formuesskatt-betalere med i året i alle sine åtte år i regjering.

De rødgrønne finansierte dette ved å øke skatten for de med de største formuene.

Hadde regjeringen valgt å bruke alle de 4,1 milliarder kronene til å heve innslagspunktet, ville langt flere sluppet å betale formuesskatt.

Kunne fjernet for 435.000

E24s beregninger tilsier at de kunne fjernet formuesskatten helt for minst alle de 435.000 personene som i 2012 betalt mindre enn 10.000 kroner i formuesskatt.

Og blant de resterende personene, som selv etter en langt kraftigere økning i bunnfradraget enn det regjeringen legger opp til for 2015 fortsatt må betale formueskatt, vil de aller fleste komme bedre ut av det enn med regjeringens forslag.

E24s beregninger viser også at det er i området 6.000 personer som tjener på at regjeringen velger å bruke store penger på å redusere formuesskattesatsen fremfor å heve bunnfradraget.

- Rødgrønn polemikk

Den siste beregningen er omtrentlig fordi E24 rimeligvis ikke har samme innsyn i nordmenns selvangivelser om det Finansdepartementet og Statistisk Sentralbyrå har.

Da E24 under onsdagens pressekonferanse spurte finansminister Siv Jensen begrunne hvorfor hun har valgt som hun har gjort, sa hun at spørsmålet var influert at rødgrønn polemikk - og at det var mange bedriftseiere som tjente på regjeringens opplegg.

Les også:

Noen oljemilliarder for mye kan gi kronehoppAP-Marthinsen: - Det er åpenbart at det er Høyre som har vunnet dragkampen i regjeringen- Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskatt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Siv og Erna kunne fjernet formuesskatten for minst 435.000 nordmenn

  2. - Det er åpenbart at det er Høyre som har vunnet dragkampen i regjeringen

  3. Kunne fjernet skatt for 260.000 nordmenn uten å svekke budsjettet

  4. - Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskatt

  5. Trond Mohn ber Ap tenke nytt om formuesskatt