Hellas ber IMF om betalingsutsettelse

Hellas ber om å få betale fire juni-forfall på IMF-gjelden 30. juni.

GATEARTIST: Gateartisten «Flip» har gitt sin kommentar til landets økonomiske situasjon ved inngangen til denne bankfilialen i Aten.

Alkis Konstantinidis
  • Johann D. Sundberg
  • NTB
Publisert:,

Torsdag kveld kom meldingen mange hadde spekulert i og som bekrefter til fulle at den greske statskassen er så godt som tom.

Hellas har nemlig bedt om å få samle de fire forfallene de har på gjelden til IMF i løpet av juni og foreta en samlet betaling 30. juni.

– Greske myndigheter har informert fondet i dag at de planlegger å samle de fire betalingene i juni til en, som nå forfaller til betaling 30. juni, skriver IMFs pressetalsmann Gerry Rice i en pressemelding.

– Administrative vanskeligheter

I pressemeldingen heter det at en regelendring på slutten av 1970-tallet åpnet for at medlemsland kunne be om på samle avdragsbetalinger på den måten grekerne når anmoder om. Dette kan kun gjøres for avdrag på gjelden og ikke på rene rentebetalinger.

– Intensjonen mer regelendringer var å adressere de administrative vanskelighetene ved å foreta flere betalinger inneforn en kort tidsperiode, heter det i IMFs pressemelding.

KOMMENTERTE HELLAS: IMF-sjef Christine Lagarde var tidligere torsdag sikker på et grekerne ville betale på fredag.

Saul Loeb

En gang tidligere

Ifølge den greske avisen Kathimerini er dette kunne gjort en gang tidligere i IMFs historie.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras vil trolig ha nye samtaler med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker fredag, ifølge kilder i Brussel.

Les også

– Nye kriseforhandlinger for Hellas fredag

Kildene antyder at samtalene har vært utmattende og at deltagerne trenger litt hvile. Men fredag blir det nye diskusjoner om hva slags reformer Hellas skal gjennomføre for å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån, penger som grekerne sårt trenger for å holde økonomien flytende.

– Sov to timer

En utmattet Juncker sa torsdag at han hadde informert Tysklands statsminister Angela Merkel om samtalene, og at han skulle snakke med Frankrikes president François Hollande senere på dagen.

– Jeg sov i to timer fordi mine greske venner hindret meg i å sove, og dette tror jeg vil fortsette de neste dagene, sa Juncker.

Les også

Eurogruppens nye beskjed til Hellas: - Vi kommer ikke til å møte dem på halvveien

Ifølge en gresk regjeringskilde vil Tsipras fredag orientere nasjonalforsamlingen i Aten om forhandlingene med landets långivere, EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

HEKTISK MØTEVIRKSOMHET: Den greske statsministeren Alexis Tsipras møtte onsdag EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker o Brussel.

Thierry Charlier

Den greske regjeringen la mandag frem det som er omtalt som deres «siste tilbud» til sine långivere.

Kathimerini har lagt ut hele avtaleutkastet her.

Etter et sent toppmøte på Tysklands forbundskansler Angela Merkels kontor mandag, la kreditorlandene på sin side frem sitt «siste» kompromissforslag på onsdag.

Les også

Her kan Hellas' skjebne ha blitt beseglet

Men partene har altså fortsatt ikke klart å komme frem til en enighet.

– Nytt forslag om noen dager
Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem sa til Reuters torsdag at avstanden mellom partene er «ganske stor» og at regjeringen i Aten er ventet å legge frem et nytt forslag i løpet av noen dager.

MØTE I NATTEN: Tysklands forbundskanlser Angela Merkel i grønn drakt i det mandagens sene toppmøte om Hellas ble avsluttet.

Hannibal Hanschke

Ifølge EU-kilder tilfredsstiller ikke grekernes siste forslag kravet om pensjons- og arbeidsmarkedsreformer. Men det er uklart om grekerne har kommet långiverne i møte med hensyn til kravet om en bedring av budsjettbalansen med tre milliarder euro.

Les også

Tsipras anklager kreditorene for absurde reformkrav

Det er kravene som långiverne har stilt for å få utløst den siste potten på 7,2 milliarder euro av nødlånenepakkene som i alt er på 240 milliarder euro.

Problemet er at selv om grekerne får tilgang til de siste 7,2 milliarder euroene, så vil de greske statsfinansene fortsatt balansere på en stram line.

Ubrukte bankpenger

Den spanske radiokanalen Cadena Ser meldte imidlertid i helgen om en løsning som både den nåværende og den forrige greske regjeringen tidligere har argumentert for og som kan ligge som et element i forhandlingene som nå er på sitt mest intense.

Av de totale hjelpepakkene fra eurosonen og IMF på 240 milliarder euro var 50 milliarder euro øremerket til redningsaksjoner for de greske bankene.

Men grekerne har så langt ikke brukt alt og det er 10,9 milliarder euro igjen av denne potten som nå står som en buffer i det greske banksikringsfondet, ifølg e Bloomberg.

Les også

– Det er viktigere med konkrete reformer enn kronikker

Ny parlamentsrunde?

Grekerne har ønsket at disse pengene skal bli stilt til disposisjon for den greske statskassen.

Problemet er at avtalen med EFSF, som er det første krisefondet som EU opprettet, ikke åpner for en slik endring av vilkårene.

Derfor vil den slik endring kreve at parlamentene i flere euroland, inkludert Tyskland og Nederland, må godkjenne at grekerne får tilgang til bankpengene.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Nye kriseforhandlinger for Hellas fredag

  2. Eurogruppens nye beskjed til Hellas: - Vi kommer ikke til å møte dem på halvveien

  3. – Hellas innfrir nytt avdrag

  4. Annonsørinnhold

  5. Merkel: – Ønsker Hellas i eurosonen

  6. Toneskifte i Hellas-forhandlingene