«BLUESTAR LOVES ELKEM»: Orkla suspendert på Børsen

Et nært forestående gigantsalg i Orkla i søkelyset på Børsen.

-ET GODT KJØP: Investtech mener Orkla-aksjen er oversolgt, og har tro på oppgang for styreleder Stein Erik Hagen og konsernsjef Bjørn Wiggen.
Publisert:

Oslo Børs åpnet svakt opp mandag morgen, for senere å falle tilbake.

En time etter åpning er Hovedindeksen ned 0,23 prosent til 438,89 poeng.

Orkla i søkelyset Men det er industrikonsernet Orkla ORK som stjeler overskriftene.

Like etter at Oslo Børs åpnet ble handel i aksjen pauset, i påvente av melding fra selskapet.

Det skjer på bakgrunn av nyheten om at styret i Orkla har fått beskjed om å stille til styremøte på kort varsel. Formålet er å selge Elkem.

Den angivelige kjøperen, China National Bluestar, er Kinas største silisiumkonsern. Selskapet har 40.000 ansatte utenfor Kina, og omsetter for nærmere 40 milliarder kroner.

- Dette er av den typen spørsmål jeg ikke kan kommentere, sier Orkla- styreleder Stein Erik Hagen til TDN Finans mandag morgen.

LES OGSÅ:

Avisen Dagens Næringsliv (DN) har ikke fått tak i kjøpesummen, men skriver at analytikere anslo verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal i fjor. Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere. Dette vet

- Det som er interessant å merke seg her er at det har vært flere aktører som har sett på Elkem. Jo flere interessenter, jo høyere pris, sier analytiker Per Haagensen i Fondsfinans til E24.

Har jobbet i flere måneder Orkla har jobbet med et mulig salg av Elkem gjennom hele høsten. Orklas største eier, Stein Erik Hagen, har signalisert tydelig at han ønsker å selge det han oppfatter er sidevirksomheter i konsernet. Det kom også frem da Bjørn Wiggen fikk jobben som konsernsjef i september.

- Han er en god selger, for å si det sånn, sa styreleder Hagen til E24 da Wiggen fikk jobben.

Ryktene rundt kinesiske Bluestar ble først omtalt av nyhetsbyrået Reuters i slutten av oktober. Ifølge nyhetsbyråets kilder ville overtakelsen koste Bluestar om lag 1 milliard dollar.

Stiger på Børsen Orkla-aksjen ble suspendert da handelen på Oslo Børs åpnet mandag formiddag. 40 minutter senere bekreftet Orkla at de er i samtaler med kineserne, og aksjen ble sendt ut i markedet for handel igjen.

Orkla stiger 2,42 prosent til 57,25 kroner

Olje opp Oljeprisene stiger fra start mandag formiddag.

På råvarebørsen i London omsettes kontraktene på nordsjøolje for 93,69 dollar, opp 0,36 dollar.

Statoil-aksjen

OSE

STL

sendes opp 0,57 prosent til 140,70 kroner.

"Nye" Subsea7 Mandag markerer også første dag for det ny-fusjonerte oljeservicekonsernet Subsea7. Fredag kveld meldte de to undervannsentrepenørene Subsea7 og Acergy at fusjonen av selskapene er fullført.

London-baserte Kristian Siem er styreleder i det nye selskapet. Han blir sittende på toppen i det som blir det 9. største selskapet på Oslo Børs.

- Når vi varslet vår intensjon om å kombinere begge selskapene sa vi at dette er en utmerket strategisk tilpasning. De fundamentale forholdene i industrien støtter sterkt opp om logikken om at en kombinasjon av selskapene er riktig, sier Siem i en børsmelding.

Acergy står som det overtakende selskap, og dets aksjonærer får 54 prosent av aksjene i det nye selskapet.

LES OGSÅ:

Siem vil selv kontrollere nær 17 prosent av aksjene i den nye giganten, med 12.000 ansatte og en markedsverdi på omlag 5 milliarder dollar.

- Nå som denne er fullført har jeg sterk tro på at dette er riktig. "Nye" Subsea7 er godt posisjonert til å levere forbedrete, langsiktige verdier for våre kunder, ansatte og aksjonærer, sier Siem.

Subsea7

OSE

SUBC

åpner sin første dag på Oslo Børs uforandret på 148,30 kroner.

Nedtur i Asia

Aksjemarkedet i Asia falt svakt tilbake mandag etter noe skuffende sysselsettingstall fra USA fredag. Børsen i Tokyo er stengt, men i Seoul endte Kospi-indeksen ned 0,26 prosent. I Hong Kong er Hang Seng-indeksen ned 0,75 like etter lunsjtid.

Resultatene kommer

Denne uken starter resultatsesongen forsiktig opp.

I USA kommer aluminiumskjempen Alcoa etter børsslutt. Torsdag legger Intel frem sine tall for fjerde kvartal.

Her hjemme legger Mamut og TTS Group frem sine tall mandag, og onsdag er det klart for Jinhui.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no