OECD etterlyser handlekraft i EU

I påvente av at Europa skal få hjelp fra Kina og andre land, er det duket for en ny usikker uke.

MÅ HANDLE: Organisasjonen for økonomisk samarbeid og vekst, OECD, mener EU må ta grep i uken som kommer.

FRANCOIS MORI
  • NTB
Publisert: Publisert:

På få dager er børsjubel igjen snudd til nedgang. Mandag endte handelen ved flere av Asias børser med en nedgang på om lag 1 prosent. Også i Europa lå det an til kursnedgang på 1– 2 prosent, noe ikke minst bankaksjene bidro til.

LES OGSÅ: 7 kritiske datoer i eurosonen i ukene som kommer

Samtidig ber Organisasjonen for økonomisk samarbeid og vekst (OECD) om at EU-lederne tar grep slik at kriseplanen de vedtok for fire dager siden, virkelig blir satt ut i livet.

Organisasjonen la mandag fram nye anslag for hvordan verdensøkonomien vil utvikle seg framover. De viser at både EU-landene og USA må forberede seg på lavere vekst enn tidligere antatt, både i år og neste år. Også i andre land ligger det an til lavere vekst, men farten avtar mindre i de såkalte vekstøkonomiene, som Kina, India og Brasil.

OECD understreker imidlertid at situasjonen er svært usikker, og at det både kan gå bedre og langt verre alt ettersom EU greier å gjennomføre de lovede krisetiltakene.

Vil ha rentekutt

Et av de viktigste spørsmålene er hvorvidt europeiske banker som ligger an til store tap når verdien på greske gjeldspapirer (statsobligasjoner) blir kuttet, skal klare å få inn ny kapital.

Like prekært er det at EU greier å skaffe penger til å utvide krisefondet EFSF, som skal sikre stabilitet i de gjeldstyngede eurolandene.

Analytikere har etterlyst flere detaljer om hvordan planen skal gjennomføres, og nå ber OECD om det samme. I tillegg vil OECD at Den europeiske sentralbanken (ECB) kutter styringsrenten og at EUs sterkeste økonomier iverksetter kortsiktige tiltak for å få i gang veksten.

Ifølge OECD er det helt avgjørende at politikerne viser besluttsomhet og handlekraft ettersom svakheten i dagens finansmarked nettopp skyldes at investorer har mistet tilliten til politikernes gjennomføringsevne.

Jakter på kapital

Imens fortsetter EU jakten på land som vil investere i krisefondet EFSF. Både Kina og Norge er blitt bedt om å investere i det nye fondet, men frykten for tap gjør at EU møter en avventende holdning.

LES OGSÅ: Så mye penger har de lånt fra Norge

EFSF-sjef Klaus Regling reiser nå verden rundt for å overtale kapitalsterke land til å bidra med penger. Fredag var han i Kina, der han fikk beskjed om å komme tilbake med en klarere plan.

Mandag var han i Japan, der han fikk løfter om at japanerne fortsatt vil investere i europeiske gjeldspapirer, men muligens i mindre grad enn tidligere, ifølge ikke navngitte kilder.

LES OGSÅ: - Kina klar med milliarder til eurolandene

Også Russland er villig til å hjelpe, men investeringene skal være basert på bilaterale samtaler mellom Russland og det enkelte EU-land, i tillegg til at midlene skal kanaliseres via Det internasjonale pengefondet (IMF).

Samtidig kom det mandag nye signaler fra Kina, som likevel kan være villig til å bidra med ny kapital.

– Alle land sitter i samme båt. Vi må holde sammen slik at Europa kan komme seg, sa Kinas handelsminister Chen Deming under et besøk i Østerrike sammen med president Hu Jintao.

G20-møte i Cannes

Hu skal også delta på G20-toppmøtet i Cannes torsdag og fredag, der samtalene først og fremst vi dreie seg om hvordan det kan skapes ny vekst og hvordan EUs gjeldskriseplan skal settes ut i livet.

På dagsordenen står også bankens bonuskultur, skatteparadiser og en eventuelt ny internasjonal skatt på finanstransaksjoner.

Toppmøtet kan ifølge AFP komme til å markere et historisk vendepunkt hvis land som Kina, Russland, Brasil, India og Sør-Afrika, de såkalte BRICS-landene, legger fram løfter om å investere i eurosonens krisefond.

Det vil i så fall være et klart tegn på at maktbalansen i internasjonal økonomi er i ferd med å endre seg.

Les også

Italia: Største opposisjonsparti ønsker nødregjering

Spetalen: - Oljefondets gambling må stanses

– EUs krisefond beholder topprating

Oljefondet vil «være forsiktige» med EUs krisefond

Publisert:

Flere artikler

  1. Europa lover G20 rask handling

  2. - Kina investerer i krisefondet

  3. - Europa må vente lengepå en masterplan

  4. Annonsørinnhold

  5. S&P advarer om krisefond-kutt

  6. Disse krever handling fra Europa