Spetalen: Vil gi politikerne 15 års karantene

Politikerne tør ikke gripe fatt i de virkelige årsakene til eurokrisen, mener Investor Øystein Stray Spetalen. Han foreslår en enkel, men drastisk løsning på problemet.

VILLE FÅTT SPARKEN: Investor Øystein Stray Spetalen mener politikere som leverer budsjetter i minus burde bli utestengt fra politikken. Hadde de gjort det samme i næringslivet ville de fått sparken mener investoren.

Larsen, Håkon Mosvold
  • E24
  • Bjørn Haugan
Publisert:,

- Det skrives mye om årsaken til krisen i eurolandene, men i bunn og grunn er det veldig enkelt, sier Øystein Stray Spetalen.

Han mener at den egentlige årsaken bak problemene til eurolandene er budsjettunderskuddene. Altså at politikerne i årevis har brukt mer penger enn det staten får i inntekter.

Nå mener investoren at det må kraftfulle tiltak til mot politikere som bruker for mye penger.

- De har brukt altfor mye penger på velferdsgoder som ikke er dekket inn. Inntektene står ikke i forhold til utgiftene. For å rette opp dette prøver de å manipulere markedet, for å få ned renten. Men markedet ser at de underliggende problemene ikke er løst, sier investoren.

Renten på statsgjeld har i flere europeiske land skutt i været ettersom eurokrisen har utviklet seg. På samme tid har investorer flokket seg rundt land som de ser på som «sikre havner».

Mens USA og Tyskland kun må betale henholdsvis 1,45 og 1,33 prosent i rente på ti-årige lån, må Spania ut med 6,8 prosent og Italia 5,97 prosent.

Tør ikke ta nødvendige kutt

Fremfor å gjøre de rette beslutningene mener Spetalen at politikerne velger den letteste veien for å bli gjenvalgt.

- Disse problemene orker ikke politikerne å gripe fatt i. Det vil kreve så sterke kutt, at de ikke vil bli gjenvalgt. Derfor er vi inne i en ond sirkel hvor de i symbiose med kapitalmarkedet prøver seg med manipulering, sier den kjente investoren.

I land som Hellas, Spania, Frankrike og Italia har forslag om offentlige budsjettkutt ført til store protester og demonstrasjoner i gatene.

Bør utestenges

Spetalen sier det finnes en god løsning som må til:

- Politikerne må forbys å levere budsjetter som gir underskudd i statsfinansene. Alle politikere i Europa som leverer et budsjett som ikke er i balanse, bør tas ut av politikken og settes i karantene i 15 år. Det vil kanskje hjelpe, sier han lakonisk.

Spetalen legger også til at disse politikerne trolig ikke ville fått noen kometkarriere i næringslivet.

- Hadde disse politikerne jobbet i næringslivet og levert slike regnskaper, ville de fått sparken for lengst, avslutter investoren.

Les også:

Spetalen sikrer formuen hos Sigbjørn og DNB-Rune

Investorer ser på næringseiendom som trygg investering

Spetalen: - Inkompetente politikere har skylden

Spetalen ville bli samferdselsminister

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Finansnæringen har skylden for krisen

  2. Spetalen: - Ikke spesielt at de skiller lag

  3. - Bankene terroriserer hele samfunn

  4. Annonsørinnhold

  5. Sikrer formuen hosSigbjørn og DNB-Rune

  6. Fra gull-og diamantjakt i Afrika til spansk inkasso