Regjeringen skroter kommunal medfinansiering

Norske kommuner skal fra neste år ikke lenger betale staten en femdel av innbyggernes sykehusregning.

SYKEHUSREGNING: Kommunen skal ikke lenger betale staten deler av innbyggernes sykehusregning.
Publisert: Publisert:

Høyre/Frp-regjeringen vraker dermed det viktigste virkemiddelet i den rødgrønne regjeringens to år gamle helsereform i revidert nasjonalbudsjett, melder TV 2.

– Vi gjør det vi lovte å gjøre før valget, nemlig at kommunene ikke lenger skal betale når de skrøpelige eldre kommer på sykehus, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Formålet med såkalt medfinansiering i samhandlingsreformen var at det skulle lønne seg for kommunene at befolkningen holdt seg frisk. Derfor har kommunene måttet betale 20 prosent av innbyggernes sykehusregning.

– Dette er for tidlig å avlyse, for tidlig å si om har fungert eller ikke. Helseministeren må forklare hvordan man ellers vil få til økt samhandling, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

I samhandlingsreformen har kommunene kunnet velge mellom å betale 20 prosent av hva det koster å ha en pasient på sykehus, eller å bruke pengene til å skaffe et tilbud i hjemkommunen eller i regionen. Høie mener kommunene har tapt stort på dette, og derfor blir det slutt på kommunal medfinansiering fra nyttår.

Vi var og er imot dette fordi vi er redde for at det kan ramme eldre på den måten at kommunene holder tilbake eldre for å spare penger på ikke å sende dem på sykehus, sier Høie.

Publisert:
Gå til e24.no