Markedet lot seg ikke skremme av valget i Italia

Lånetaker måtte betale en høy pris - men investorene var ivrige etter å kjøpe italienske statslån.

Publisert:

Onsdag fikk Italia det første håndfaste svaret på hvordan finansmarkedene reagerer på mandagens valgresultat.

Den italienske stat la onsdag ut lån med fem års løpetid med en målsetting om å hente inn mellom 1,75 og 2,5 milliarder euro. I tillegg skulle det etter planen tas opp et lån med ti års løpetid for mellom tre og fire milliarder euro.

Pengene landet henter inn gjennom å utstede statsobligasjoner brukes til å dekke daglig drift av landet, men svært mye går også til å nedbetale gammel gjeld.

Renten Italia fikk under auksjonen gir et bilde på hvor dyre lånene ble for landet. hvor mye de fikk solgt gir et bilde på hvor stor tro markedet har på at italienerne vil klare å betale tilbake.

LES OGSÅ: I dag kan Italia få føle markedets hevn

Bedre enn fryktet

Resultatet ble bedre enn fryktet. På 10-årslånene ble den gjennomsnittlige renten 4,83 prosent - det er det høyeste siden slutten av oktober i fjor. På 5-årslånene var snittrenten 3,59 prosent.

Men etterspørselen var også høy: den siste renteoppgangen på italienske statsobligasjoner fristet åpenbart investorene (som med høyere rente får bedre «avkastning» på å låne landet penger).

Pål Ringholm, analysesjef Swedbank First Securities, mener renteaksjonen i Italia gikk bedre enn fryktet.

Italia fikk solgt maksimum av antallet 5 og 10-årsobligasjoner som var varslet på forhånd.

  • Det ble solgt femårslån verdt 2,5 milliarder euro til en gjennomsnittlig rente på 3,59 prosent, opp fra 2,94 prosent ved forrige utstedelse
  • Det ble solgt tiårslån for 4 milliarder euro til en gjennomsnittlig rente på 4,83 prosent, opp fra 4,17 prosent ved forrige auksjon

- Sette klovnen til side

- Auksjonen gikk bra, men det viktigste er at den ikke gikk dårlig, sier analysesjef Pål Ringholm Swedbank First Securities til E24.

- Hvordan kan vi tolke markedets reaksjon?

- Markedet håper på en koalisjon som setter klovnen til side, sier Ringholm.

LES OGSÅ: - Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet

«Klovnen»

«Klovnen» er det store vinneren i det italienske valget tidligere i uken. Da ble protestpartiet som den tidligere komikeren Beppe Grillo har ledet til et sterkt valgresultat, Femstjernerbevegelsen, plutselig en betydelig maktfaktor i italiensk politikk.

Grillos parti er kritisert for at de ikke har et klart program for hvilken politikk de vil føre, men som kun sier hva bevegelsen er mot.

Motstand mot sparepolitikken som har blitt ført i Italia, har vært et viktig element i Grillos valgkamp.

Når samtidig tidligere statsminister Silvio Berlusconi på høyresiden og Luigi Bersani på venstresiden gjorde gode valg, står landet uten et klart regjeringsalternativ.

I tillegg tolkes valgresultatet som et klart nei fra folket til å fortsette den innstrammings- og reformpolitikken som har blitt ført siden Mario Monti ble statsminister på slutten av 2011.

LES OGSÅ: Italia-ekspert: Berlsuconi er den beste politikeren

Valg-uro

Låneauksjonen ble holdt dagen etter at markedsrenten på italienske statslån tirsdag steg til det høyeste nivået på fire måneder - noe som betyr det ble dyrere enn på like lang tid for italienerne å hente penger i de internasjonale annenhåndsmarkedene for statslån.

Lånekostnadene steg etter at valgresultatet i Italia denne uken viste at det italienske folket sa et klart nei til å fortsette på den smale sti i tråd med innstrammingspolitikken i euroområdet.

Også tidligere statsminister Silvio Berlusconis comeback på den politiske arenaen har skapt reaksjoner i finansmarkedene.

LES OGSÅ: Høyeste statsrente på tre måneder i Italia

Publisert:
Gå til e24.no