Russland kan sitte på nøkkel i Kypros-krisen

Russland beskylder EU for avtalebrudd om Kypros.

HARDE FORHANDLINGER: President Nicos Anastasiades snakker til pressen mandag formiddag før han går inn til parlamentet for å fortsette forhandlingene om en krisepakke med EU.
  • NTB
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Russland kan bli mindre villige til å gi Kypros gunstig lån fordi EU og den kypriotiske regjeringen innfører avgift på bankinnskudd.

- Vi hadde en avtale med våre kolleger i eurosonen om at vi skulle koordinere våre tiltak. Det viser seg at eurosonen besluttet å innføre en avgift på bankinnskudd uten å diskutere det med Russland, sa finansminister Anton Siluanov mandag.

Han la til at dette vil påvirke vurderingen av en mulig restrukturering av lån til Kypros.

EU-tjenestemenn har tidligere sagt at de forventer at Russland vil fornye et lån på 2,5 milliarder euro til Kypros og muligens også refinansiere lånet.

EU regner med at Russland vil gå med på både å redusere renten på lånet fra dagens 4,5 prosent samt å øke løpetiden.

- Farlig

I sine første kommentarer omtaler Russlands president Vladimir Putin skatteforslaget som «urettferdig, uprofesjonelt og farlig», ifølge sin talsmann Dmitry Peskov.

Putin avholdt ifølge talsmannen mandag et ekstraordinært møte om det gjeldsrammede lille samfunnet innerst i Middelhavet.

Kypros har vært kjent som et skatteparadis. Det har vært hevdet at blant andre russiske kriminelle bruker bankene der til å hvitvaske penger.

Av de samlede bankinnskuddene i øystatens banker er halvparten fra utlendinger. Det er antatt at russiske privatpersoner og selskaper utgjør de aller fleste av disse.

Den norske forretningsmannen Arne Treholt, som bor og driver virksomhet på Kypros, avviser hvitvaskingsanklagen.

- Dette dreier seg ikke om hvitvasking, men om ganske vanlig skatteplanlegging, sa han til E24 tidligere mandag.

Utsetter og stenger

Det kypriotiske parlamentet skulle etter planen ha stemt over krisepakken med EU søndag. Førts ble avstemningen utsatt til mandag, men er nå utsatt til tirsdag.

Mandag er det fridag på Kypros, slik at tirsdag er første ordinære arbeidsdag etter at nyheten om den mulige bankskatten ble kjent.

Den statlige kringkastingen på Kypros melder mandag ettermiddag at bankene kan komme til å holde stengt tirsdag som følge av uklarheten rundt bankskatten.

Forhandler

Ifølge flere medier forsøker myndighetene å få reforhandlet avtalen om bankskatt med EU slik at byrden blir mindre for innskudd under 100.000 euro og større for innskudd over.

Samtidig skriver Reuters med henvisning til myndighetskilder på Kypros at russiske investorer skal være villige til å skyte egenkapital i de to største bankene på Kypros.

En anonym regjeringskilde sier til Reuters at det pågår diskusjoner om en rekapitalisering av bankvesenet på Kypros med hjelp fra russiske investorer.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Det går rykter om at Putin er på vei

  2. Kypros utsetter avstemning

  3. Gresk avis: Russland vil ha marinebase på Kypros

  4. Frykter systemet bryter sammen

  5. Sammenligner krisen med Tyrkias invasjon