USAs økonomi vokste mer enn ventet

Men sjeføkonom Shakeb Syed er bare litt optimist.

FETES OPP: Den amerikanske økonomien fetet seg opp fra april til juni.
Publisert:

USAs brutto nasjonalprodukt (BNP) vokste med «hele» 1,7 prosent i månedene april til juni, viser foreløpige tall fra USAs handelsdepartement.

Det var på forhånd ventet en lunken vekst på rundt 1 prosent i andre kvartal - dermed kan man juble.

Men kanskje bare litt.

For samtidig som veksten i BNP de siste tre månedene ser ut til å ha vært langt bedre enn fryktet - har myndigehetene i USA jekket ned de endelige veksttallene for første kvartal.

Man har regnet med at veksten i årets tre første måneder var på 1,8 prosent, men fasiten er nå fattige 1,1 prosent vekst.

- Tallene kommer inn litt over forventet i andre kvartal. Men om man ser dette i sammenheng med tallene fra første kvartal, som ble nedjustert, kommer dette ut litt over nøytralt, sier Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til E24.

BNP er det bredeste og mest omfattende målet på verdiskapningen i en økonomi.

LES OGSÅ: Ti tall som kan riste ferien ut av kroppen

IKKE IMPONERT: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener de siste nyhetene om hvordan det går med USAs økonomi er helt midt på treet.

LES OGSÅ: Privat sektor leverer jobbløft i USA

Overvant budsjettkuttene

Den overraskende høye veksten i USA har skjedd nettopp i den perioden der mange av de fryktede budsjettkuttene er blitt innført denne våren.

Nå viser det seg at de kanskje ikke har hatt så stor innvirkning likevel.

De såkalt «automatiske» budsjettkuttene ble satt iverk som følge av manglende evne blant politikerne i Washington til å prioritere overordnede linjer i budsjettpolitikken, og sparekniven ble istedenfor dratt bredt over det offentliges utgiftsposter.

LES OGSÅ: Obama vil foreslå ny skattereform

LES OGSÅ: USA er bare på vårpause

Slik har veksten per kvartal i USA vært siden våren 2009:

Diagrammet viser den prosentvise veksten i USAs brutto nasjonalprodukt per kvartal siden 2009. Kilde: USAs handelsdepartement. (Oppdaterte tall etter onsdagens revisjon).

Litt lunkne forbrukere

Amerikanske forbrukere står for hele 70 prosent av økonomien. De brukte 1,8 prosent mer på innkjøp i perioden. Det er litt dempet sammenlignet med forrige kvartal, da de dro til med hele 2,3 prosent økt forbruk.

Dagens BNP-tall gir likevel grunn til å tro på en høst med fart i.

- Det er oppmundtrende tegn på at økonomien klarer å stå opp imot den vanskelige budsjettsituasjonen, sier Stuart Hoffman, sjeføkonom i PNC Financial Services Group i pittsburgh, til Bloomberg.

- Alt ser og føles bedre. Vi kommer til å se et bedre andre halvår enn det første, og et sterkere andre halvår i 2013 enn samme periode i fjor, legger han til.

LES OGSÅ: Amerikanernes fremtidstro faller

LES OGSÅ: Jevn fart i USAs boligmarked

- Ingen betydning for Feds beslutning

Onsdag kveld offentliggjør USAs sentralbank Federal Reserve beslutningen fra rentemøtet som har pågått siden tirsdag.

Shakeb Syed mener tallene som kom på BNP-fronten er i tråd med Feds forventninger.

- De vil ta tallene inn til vurdering, men dette er ikke noe som påvirker konklusjonen, sier en ikke overbegeistret, men likevel positiv Shakeb Syed, til E24.

Det store spørsmålet før Feds rentebeslutning er ikke egentlig hva som skjer med styringsrenten, som de fleste regner med blir holdt i ro på 0,25 prosent, men heller hva som skjer med den enorme økonomiske stimulanse-pakken som Fed har gående.

Det er ventet at dette programmet - som inkluderer obligasjonskjøp for 85 milliarder dollar per måned - skal trappes ned i løpet av året, med oppstart i september.

Syed sier tallene er i tråd med Feds forventninger og anslår videre at nedtrappingen av stimuleringstiltakene vil starte som planlagt i september.

Siden tallene kommer ut omtrent som nøytrale, blir viktigheten av tallene mindre enn om de hadde vist kraftige opp –eller nedturer, forklarer Syed.

LES OGSÅ: Goldman Sachs-sjef: - Det absolutt verste vil skje

Publisert: