Danmarks økonomi på randen av resesjon

Foreløpige tall viser at Danmark så vidt unngår resesjon, men til tross for det tror regjeringen på et positiv 2012.

PÅ NIPPET: Det er hakket før dansk økonomi tipper ut i en resesjon, men foreløpig tall viser at det trolig så vidt unngås.

Gorm Kallestad
  • NTB
Publisert:

Den danske regjeringen antar at økonomien vil vokse med 0,9 prosent i år og 1,7 prosent i 2013.

Men ifølge fredagens tall fra Danmarks Statistik vokste økonomien bare med 0,1 prosent i årets tredje kvartal.

– En utopi

Det kan tyde på at koalisjonsregjeringen har altfor høye ambisjoner, ifølge økonomer.

– Regjeringens mål er en utopi. Ifølge våre beregninger må vi ha en vekst på rundt 2 prosent fra tredje til fjerde kvartal bare for å nå nullvekst i 2012, sier sjeføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, til Ritzau.

Hun er overbevist om at veksten blir negativ for året totalt. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) støtter Kjærgaard i at politikerne ikke får til det de forventer, men ifølge OECD-økonomene ender Danmark med 0,2 prosent vekst.

Revidering

Økonomi- og innenriksminister Margrethe Vestager innrømmer at det første halvåret av 2012 har vært dårlig for dansk økonomi.

– Det er positivt med litt fremgang i tredje kvartal. Men første halvår har vært dårlig og vesentlig verre enn det nasjonale regnskapet hittil har vist, sier hun.

I andre kvartal ble det først sluppet tall om at økonomien hadde krympet med 0,4 prosent, men de reviderte tallene viser at dette var langt verre – med en nedgang på 0,7 prosent.

– Det en ganske markant revidering, som bør overdøve den svake optimismen dagens positive veksttall kan åpne for, sier seniorøkonom Tore Stramer i finanskonsernet Nykredit til den danske avisen Børsen.

Lang og kronglete

BNP-vekst angis med en usikkerhet på 0,5 prosentpoeng, og resesjon kjennetegnes ved at økonomien krymper i minst to kvartaler på rad.

Vestager spår imidlertid bedring for den danske økonomiske veksten.

– Vi må innse at veien til gjenoppretting av dansk økonomi vil være lang og kronglete og sterkt preget av usikkerheten knyttet til gjeldskrisen i eurolandene. Men utsiktene for dansk økonomi er lysere fra neste år, mener hun.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Største shoppenedgang i eurosonen siden mai 2009

  2. Tysk økonomi kan krympe for andre kvartal på rad: – Et veldig tydelig omslag

  3. Tyskland unngår resesjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Italia krymper fortsatt

  6. Danmarks økonomiminister:- Har fortsatt enlang vei å gå