Historisk høy innvandring fra Øst-Europa til England

BOSTON, LINCOLNSHIRE (VG) Strømmen av innvandrere til Storbritannia har aldri vært høyere. Særlig jobbsøkende østeuropeere valfarter til øyriket.

PÅ JOBBJAKT: Alex Aleksandruk og kona Ula med barna Ana (2) og Julia (2 måneder) kom fra Polen til Boston for fem år siden, men leter fortsatt etter fast arbeid.

Fredrik Solstad
  • Anne-Lise von der Fehr
  • Fredrik Solstad
Publisert: Publisert:

Befolkningsveksten i Storbritannia har aldri vært høyere enn de siste 15 årene, og folketallet vil passere 70 millioner i 2027. Det tilsvarer en vekst på 7,7 millioner mennesker, om lag en og en halv gang Norges befolkning.

5 millioner av de nye innbyggerne vil være immigranter, viser ferske tall.

Da EU utvidet østover i 2004 forventet den daværende Labour-regjeringen 13 000 immigranter fra Øst-Europa. Ifølge beregninger bor det i dag, åtte år senere, 872 000 østeuropeere i Storbritannia.

Lille Polen

Den lille industribyen Boston ett par timers kjøretur nord for London har fått kallenavnet «Lille Polen».

- Jeg vil heller kalle byen Lille Litauen og Latvia, ler Agnes Emsina (25), sjef i butikken The Baltic shop som har to utsalg i markedsbyen.

Boston i Lincolnshire er blant byene i landet med høyeste befolkningsvekst. Fra 2001 har folketallet økt med nær 16 prosent til drøyt 62 000.

- Vi opplever at veksten i hovedsak skyldes tilflytting fra Polen, Latvia, Litauen, Russland og Portugal. De er tiltrukket av mulighetene for ufaglært jordbruksarbeid, opplyser kommunikasjonssjef hos de lokale myndighetene Andrew Malkin til VG.

Agnes kom fra Litauen til England for åtte år siden. Nå bor begge foreldrene, søster, bror, bestemor, tanter og onkler her. Slekten i England teller 25. De yngste går på skole, de eldste jobber. Moren driver et omsorgsfirma. Faren, som er utdannet smykkedesigner, jobber i en sjokoladefabrikk.

- Det betaler regningene hans, forklarer hun på plettfritt engelsk.

- Jeg kom for å lære engelsk, forelsket meg og ble, forteller Agnes. Nå er hun gift og sønnen på snart fem år går på den lokale skolen.

De unge polske paret Alex og Ula Alexandruk har etablert seg med to små barn i byen. De har ikke vært like heldige på jobbmarkedet. VG møter Alex på vei til et jobbintervju.

Leter etter jobb

- Når det er mye å gjøre ringer arbeidsfirmaet meg, men noen ganger er det ikke jobb på en eller to uker, forklarer han på gebrokkent engelsk.

Den ene hovedgaten inn til sentrum er på folkemunne omdøpt fra West Street til East Street. Årsak: De østeuropeiske butikkene ligger side om side.

Engelskmennene i byen er ikke like begeistret over tilflyttingen.

- Vi er ikke fordomsfulle, men de tar over. Det er nesten slik at du må lete etter de engelske, sier Patricia Elding. Hun og hennes uføre ektemann Jimmy rister oppgitt på hodet.

Ekteparet mener østeuropeerne stikker av med de få jobbene som er, fordi de tar mindre betalt.

De er ikke alene om å være skeptiske: En av to briter ønsker betydelig lavere innvandring, går det frem av en helt ny undersøkelse som ble publisert denne uken. I 1995 sa fire av ti det sammen.

Britenes holdning til innvandring er todelt: Profesjonelle arbeidstagere og høykvalifiserte studenter ønskes velkommen, mens ufaglærte og studenter med dårlige karakterer er uønsket, uansett hvilket land og verdensdel de kommer fra, konkluderer rapporten British Social Attitude.

Den kraftige befolkningsveksten ble i begynnelsen av september debattert i Parlamentet etter at 143 000 briter gjennom en underskriftskampanje krevde at underhuset tok debatten.

Tilbys billett hjem

Immigrasjonsminister Mark Harper sa da at regjeringen står ved sitt mål om å redusere nettoinnvandringen, som i fjor var på 216 000, til titusener.

- Immigrasjon kan være fordelaktig for Storbritannia, men de uholdbare nivåene vi har sett har vært ødeleggende, sa han under debatten, ifølge avisen The Sun.

I Boston bekrefter kommunikasjonssjef Andrew Malkin at det ikke er uproblematisk for en liten markedsby å få en så rask befolkningsvekst og blanding av nasjonaliteter.

- Ubegrunnede anklager om urettferdige sosialstønader, innstramning av støtteordninger på bekostning av lokalbefolkningen og forverret arbeidsmarked som følge av østeuropeernes vilje til å jobbe lange dager for mindre betaling, lister han opp som noen av utfordringene.

En del tilflyttere som ikke har lyktes med sitt nye liv i Boston, har tatt imot de lokale og sentrale myndighetenes tilbud om gratis enveis flybillett tilbake til hjemlandet.

Men ikke alt er negativt:

Faktisk kan befolkning takke de nye innbyggerne for at fødeavdelingen på det lokale sykehuset ikke er nedlagt, sier Malkin. Det ville den vært uten den rekordstore tilflyttingen.

Publisert:

Flere artikler

  1. I dag stanser Hellas

  2. Overraskende fall i detaljhandelen

  3. Spania nedgradert av lite kredittbyrå

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter økonomisk uro skal skape «ny» Hitler

  6. - To danske banker kan ryke denne uken