EU-topper går nye veier for å forhindre eurokrise

Eurosonens ledere varsler en ny pakke med tiltak for å redde den greske økonomien. Problemet skal tas ved røttene, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Publisert: Publisert:

Ifølge et foreløpig utkast til slutterklæring fra eurogruppens krisetoppmøte om Hellas torsdag, var topplederne enige om et nytt program for det kriserammede landet.

Det var som Merkel ventet.

– Jeg forventer at vi vil bli i stand til å enes. Dette er et viktig signal. Og med dette programmet vil vi gripe problemet an ved røttene, sa Angela Merkel da hun ankom til Brussel torsdag.

Betalingsstans

I utkastet står det at Hellas er i en enestående alvorlig situasjon, og at det dermed kreves en usedvanlig løsning. Det nye programmet skal inneholde lån med lavere renter og forlenget nedbetalingstid på gjelden.

I forkant av toppmøtet kom det fram at flere ledere i eurosonen ikke lenger ville utelukke en delvis betalingsstans i Hellas for å redde euroen.

– Vi kan ikke utelukke noen mulighet, men alt må gjøres for å unngå det, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker da han kom til toppmøtet i Brussel.

– Euroen er ikke i fare, tilføyde han.

– Uunngåelig

Også Nederlands finansminister antydet torsdag at en delvis gresk betalingssvikt måtte tåles.

– En selektiv betalingssvikt er ikke et mål i seg selv og selvfølgelig ikke noe vi ser fram til, men vi kan ikke utelukke det på forhånd. Det er potensielt uunngåelig, sa finansminister Jan Kees de Jager i Nederlands nasjonalforsamling før eurotoppmøtet begynte.

EU-kilder sier samtidig til nyhetsbyrået Reuters at den europeiske sentralbanken ECB er innstilt på å godta at Hellas ikke klarer å betale ned på all gjeld.

Nye lån

Bakgrunnen for den akutte virksomheten fra EUs toppolitikere er at krisepakken som ble forhandlet fram for Hellas i fjor, og som var på 110 milliarder euro eller rundt 860 milliarder kroner, ikke lenger er tilstrekkelig til å holde hjulene i gang i landet.

Den nye, andre krisepakken har en anslått verdi på 115–120 milliarder euro, rundt eller godt over 900 milliarder kroner, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

I tillegg til statlige støtte er det reist krav om at private investorer også må delta i hjelpepakken for Hellas. Baudoin Prot fra den franske banken BNP og sjefen for Deutsche Bank, Josef Ackermann, er invitert til toppmøtet.

Eurolandene planlegger også å kutte renta og forlenge nedbetalingstida på kriselånene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Men ifølge Reuters kan også den andre hjelpepakken være for lite til å få Hellas ut av finanskrisen.

I virkeligheten kan det hende den bare rekker til «å holde Hellas flytende i noen måneder til» før nye og tøffere beslutninger om å avskrive gresk gjeld må tas, skriver byrået.

Minimøte

Eurotoppmøtet i Brussel ble ifølge nyhetsbyrået DPA innledet med et mindre møte mellom åtte av lederne.

De som deltok var Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Nikolas Sarkozy, ECB-sjef Jean-Claude Trichet og lederen for eurogruppens finansministre, Luxembourgs Jean-Claude Juncker. Også IMFs sjef Christine Lagarde, Hellas' statsminister Giorgos Papandreou, EU-president Herman van Rompuy og EU-kommisjonens formann José Manuel Barroso deltok.

Europeiske børser reagerte med oppgang da detaljer begynte å lekke ut om eurogruppens nye plan. (©NTB)

Publisert: