Vi låner mindre

Høyere rente stopper låneveksten raskere enn økonomene forventet.

Publisert:

Låneveksten hos husholdningene faller raskere ventet. Det viser dagens tall fra Statistisk sentralbyrå.

I oktober var den årlige kredittveksten (K2) for husholdningene på 11,6 prosent - ned fra 11,8 prosent måneen før. Økonomene hadde regnet med en vekst på 11,8 prosent også denne måneden, ifølge Reuters.

- Kredittveksten var noe lavere enn ventet, men det er ikke nok til at jeg hopper i stolen. Det er en indikasjon på at kredittveksten faller. Den har falt litt etter litt for husholdningene. For bedriftene er veksten fremdeles høy. Det er for tidlig å si at retningen har snudd her, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea, ifølge Reuters.

Påvirker ikke Norges Bank

Den totale gjeldsveksten var på 14 prosent i oktober. Det var ventet en vekst på 14 prosent. For bedriftene var veksten på 19,1 prosent. Her ventet økonomene 19,8 prosent.

Juel mener at kredittallene ikke vil påvirke Norges Bank i rentefastsettelsen.

Heller ikke sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets og seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities tror kredttallene er påvirker Norges Bank i forkant av det neste rentenøtet som holdes i desember.

- Kredittveksten var lavere enn ventet. Vi ser en klarer nedgang i veksten for husholdningene. Dette henger sannsynligvis sammen med høyere rente i løpet av året samt nedkjølingen i boligmarkedet, sier Wilhelmsen til Reuters.

- Vi tror ikke dette er nok til å påvirke rentebeslutningen i desember, men vi tror det vil påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2008, sier Wilhelmsen.

Flere nyheter på E24.

Publisert: