Vil gi industrien miljøsjokk

Kristin Halvorsen vil sende en klimaregning på 3 milliarder kroner til kraftkrevende industri. Det kan føre til regjeringskrise.

KLIMABØLLE: Kullkraftverk i Cottbus, Tyskland.
Publisert:

Finansdepartementet, under ledelse av Kristin Halvorsen, har laget et opplegg der kraftkrevende industri må betale for alle klimakvotene sine etter 2012, skriver Dagbladet.

Etter opplegget skal industrien få gratiskvoter tilsvarende 60 prosent av utslippene i 2008, og at dette gradvis skal ned til ingen gratiskvoter i 2012.

Nei fra regjeringspartnerne

Det vil innebære en regning for prosessindustrien på 3 milliarder kroner årlig, ifølge beregninger av bransjeorganisasjonen Norsk Industri.

EU har nylig laget et opplegg der industrien får 90 prosent av kvotene gratis, og betaler for 10 prosent. Men SV vil at industrien skal betale for alt.

Det synes ikke Arbeiderpartiet er noen god ide. Stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland mener dette er både dårlig næringspolitikk og dårlig miljøpolitikk. Han tror at industribedrifter vil flagge ut til land med svakere utslippskrav. Dermed blir også miljøet skadelidende.

Heller ikke Senterpartiet er enig med SV.

Frykter regjeringskrise

Ifølge Dagbladet er Bjørnøys klimakjør de siste ukene et strategisk grep fra SV. Bjørnøys utspill i Aftenposten om at Norge skulle ha like strenge utslippskrav som EU, skal ha vært diskutert i stortingsgruppen på forhånd.

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen har nylig uttalt at uenigheten om klimapolitikken kan føre til regjeringskrise.

Publisert: