FORSTÅ HYDRO-SAKEN

Har Libya-bråket i oljebransjen gått deg hus forbi?

 • Andreas Thorsheim
Publisert:,

Mandag 1. oktober ble fusjonen mellom Statoil og Hydros oljedivisjon gjennomført.

Festen ble spolert ved at de to selskapene sendte ut pressemelding om at de nå vil granske utbetalinger til "konsulenter" i Libya i perioden 1999-2001.

Oljeselskapenes hjelpere i Libya skal ha mottatt utbetalinger på tilsammen 60 millioner kroner (i da gjeldende dollarkurs). Utbetalingene mistenkes for å være korrupsjon.

Pinlig

Hydro kjøpte i 1999 det norske selskapet Saga Petroleum. Det var Saga som hadde inngått avtalene i Libya.

Saga hadde virksomhet i Libya gjennom de to oljefeltene Mabruk og Murzuk.

I 2000 og 2001 betalte Hydro fakturaer til "konsulenter" på tilsammen 60 millioner kroner.

Daværende Hydro-sjef Egil Myklebust var urolig for Libya-engasjementet og avsluttet alle avtaler.

Likevel ble en faktura på over 2 millioner kroner betalt ut som et siste vederlag.

Blame game

Selskapene skylder på hverandre.

 • StatoilHydro skrev i sin pressemelding at dette var et problem de arvet da de tok over Hydro.
 • Hydro skrev at dette er et problem de arvet da de tok over Saga.
 • Saga-ledelsen sier de ikke husker noe.

Stormfullt

Nå viser det seg at Hydro i 2001 forsøkte å stoppe engasjementet sitt i Libya.

De skal ha betalt konsulentene for å komme seg ut. Konsulentene klarte ikke oppdraget, men fikk betalt likevel.

I 2003 ble Statoil tatt i korrupsjon i Iran. Som en følge av denne skandalen initierte Hydro full granskning av sin aktivitet i Libya.

Selskapet skal ha frifunnet seg selv. Les mer.

Pinlig

Saken kan bli pinlig for eks-Hydro-toppene Tore Torvundog Morten Ruud.

Turvund var oljesjef og Morten Ruud prosjektansvarlig i Hydro. De er henholdsvis sjef for norsk sokkel og sjef for internasjonal oljeutvinning i StatoilHydro i dag - to av de mest betrodde stillingene i norsk oljebransje.

De to oljetoppene kjente begge til Libya-avtalen i detalj og var involvert i jobben med å avslutte den.

Jaktes av politikere

Også for Hydro-sjef Eivind Reiten er saken vanskelig.

Han jaktes stadig av den politiske venstresiden, som har latt seg irritere av hans lederstil med fokus på å øke aksjonærverdier.

Reiten sliter også med eget omdømme i befolkningen for øvrig. I en undersøkelse utført av VG 2.oktober, kom det frem at dobbelt så mange ikke har tillit til Reiten som det er som støtter ham.

Dette er saken - artikkel for artikkel:

 1. Hydro gransker mulig korrupsjonHydro og StatoilHydro skal granske utbetalinger på flere millioner dollar til konsulenter i Libya.
 2. - Ikke lik i lastenEivind Reiten mener han ikke har lik i lasten.
 3. Lund arver problemeneHelge Lund fikk Libya-problemet i fanget fem dager før fusjonen.
 4. Hydro-ansatt tipset Statoil Statoils konsernrevisjon ble tipset om de libyske konsulentavtalene av en Hydro-ansatt i forrige uke.
 5. - Dette kunne vi vært forutenHelge Lund syns første dag som StatoilHydro-sjef ble spolert av korrupsjonssaken.
 6. - Det var min beslutning - Jeg husker den saken og det var min beslutning å stoppe Libya-avtalen, sier tidligere generaldirektør i Hydro Egil Myklebust.
 7. Reiten under ildHydros konsernsjef Eivind Reiten kan stå foran sin største krise. Og det sier ikke så lite, skriver E24s kommentator Øystein Sjølie.
 8. - Informert etter StatoilHydro-sjef Eivind Reiten hevder han ble informert om selskapets mulig korrupsjonssak i Libya to dager etter at Statoil fikk vite om saken.
 9. Hydro vil ikke navngi konsulenteneHydro vil ikke navngi navnet på de libyske konsulentene som mottok millioner av kroner fra selskapet i 2000 og 2001.
 10. - HAN varslet om Libya-avtalenDen tidligere Libya-toppen i Hydro, Anders Kullerud, varslet om den mulige korrupsjonen.
 11. Svart gull - svarte pengerHelge Lund fikk sin fusjonsfest spolert, men Eivind Reiten kan fort bli sittende igjen med svarteper, skriver E24s nyhetssjef Andreas Thorsheim.
 12. Kom til Statoil - fikk etisk hakesleppHydro-toppen som varslet om Libya-avtalene skal ha fått etisk bakoversveis av Statoil.
 13. Wilhelm Wilhelmsen: Rystet av Hydro Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen var styreleder i Saga da den mulige korrupsjonen skjedde. Han er rystet over at Hydro ikke har reagert eller tatt kontakt.
 14. Hydro-toppene sitter trygtEks-Hydro-toppene Tore Torvund (bildet) og Morten Ruud, som skal ha kjent til Libya-saken i detalj, blir sittende i sine toppstillinger i det fusjonerte StatoilHydro.
 15. - Reiten må ha visst Libya-problemene var velkjent for Hydro-toppene for lenge siden. De er omtalt i Hydros historie fra 2005, sier forfatteren Einar Lie (til høyre på bildet).
 16. - Veldig sympatiTidligere Statoil-sjef Olav Fjell har sympati med sine oljebransjekolleger. Han vet hva han snakker om.
 17. Lund har tillit til Torvund StatoilHydrosjef Helge Lund sier han har full tillit til Tore Torvund, som var ansvarlig for Libya-virksomheten i Hydro. Selv nekter Torvund å si noe om saken.
 18. - Saken har preget ossGjenåpningen av Libya-saken har gått innpå Hydros oljesjef Tore Torvund, som var ansvarlig for avtalen.
 19. Onarheim var skeptiskTidligere Saga-styremedlem Leif Frode Onarheim bekymret seg over Libya-satsningen.
 20. Hydro bekrefter at saken ble gransket i 2003Hydro gransket selv Libya-avtalen for fire år siden - og fant ingen feil i håndteringen av saken.
 21. Presset av folketDobbelt så mange vil kvitte seg med Reiten, som støtter ham. Det viser en måling utført av VG. Nå øker presset også fra regjeringen.
 22. Nettet strammer segEks-Hydro-toppene Tore Torvund (til venstre på bildet, her med Helge Lund) og Morten Ruud i fokus.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tidligere Libya-topp for Hydro slo alarm

 2. - Ikke lik i lasten

 3. Dokumenter knytter Reiten til Libya-saken

 4. Annonsørinnhold

 5. - Får Libya-svar i høst

 6. Hydro-ansatt tipset Statoil