Skuffende antall nye jobber i privat sektor i USA

Jobbveksten i privat sektor dabbet av i mai.

TØFFERE JOBBMARKED: Fersk statistikk viser at jobbveksten i privat sektor i USA slakket av i mai måned. Det er ventet at arbeidsledigheten vil øke marginalt i de offisielle sysselsettingstallene som slippes fredag. Illustrasjonsbilde fra Green Tree, som ligger utenfor Pittsburgh, Pennsylvania.
Publisert:

Det ble skapt 179.000 nye jobber i amerikansk næringsliv i mai måned, en nedgang fra 220.000 i april.

Det viser de månedlige ADP-tallene. ADP er et amerikansk firma som leverer lønns- og HR-løsninger til amerikanske bedrifter. Sammen med Moody's Analytics lager de månedlige statistikker over sysselsettingsutviklingen i privat sektor i USA, basert på informasjon ADP sitter på om kundene sine.

ADP-tallene anses som en god indikator for de offisielle amerikanske sysselsettingstallene som slippes fredag. Historisk har ADP vist seg å ligge svært tett på myndighetenes tall.

Det var i forkant ventet at ADP-tallene ville vise en sysselsettingsvekst på 210.000, mens de altså endte på 179.000, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

- Etter en sterk innhenting etter vinteren i april måned, bremset jobbveksten noe i mai. De 179.000 jobbene som ble lagt til er høyere enn i mai i fjor og på linje med gjennomsnittet over de siste tolv månedene, sier Carlos Rodriguez, konsernsjef i ADP, i en kommentar til rapporten.

ADP-tallene har vist en jobbvekst i privat sektor over 150.000 per måned siden mai i fjor, med unntak av januar. Da var også USA rammet av kraftige snøstormer, som rammet store deler av USA og påvirket flere økonomiske indikatorer.

Kutt i store bedrifter

ADP-tallene viser at det ble ansatt flere mennesker i alle bedriftsstørrelser, med unntak av én.

Bedrifter med mellom 500 og 999 ansatte kuttet nemlig 3.000 ansatte. Bedrifter over 1.000 ansatte hyret inn totalt 40.000 mennesker i mai.

Det var fortsatt de mindre bedriftene som stod for mesteparten av jobbveksten i mai. Bedrifter med 50 eller færre ansatte bidro med 82.000 av de totalt 179.000 nye jobbene.

Bedrifter med mellom 50 og 499 ansatte bidro med 61.000.

Av de forskjellige bransjene var det profesjonelle og næringslivstjenester som økte sysselsettingen mest i mai, med 46.000 nye hoder. Andremann på listen var transport/handel/infrastruktur som bidr med 35.000.

Den laveste jobbveksten skjedde i finansielle tjenester, som ansatte 6.000 nye mennesker.

Venter økning i ledigheten

De såkalte ADP-tallene offentliggjøres onsdagen før de offisielle amerikanske sysselsettingstallene for mai måned slippes fredag.

De offisielle sysselsettingstallene for amerikansk økonomi slippes altså fredag. Det er ventet at de vil vise en jobbvekst utenfor landbruket på 213.000, en nedgang fra 288.000 i april. Det er også ventet at arbeidsledigheten vil stige marginalt fra 6,3 til 6,4 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no