Årets svakeste krone: Valutastrateg tror vi ser 10-tallet mot euro innen nyttår

Oljeprisfall og investorer med liten appetitt på risiko senker den norske valutaen. I markedet koster nå euroen nærmere 9,9 kroner, mens dollaren ikke har vært dyrere siden mai 2017.

SVEKKES: Norske kroner faller i verdi, målt mot de store valutaene.
Publisert:

Kronekursen svekkes videre tirsdag, mot både dollar, euro, pund og den svenske kronen.

Den felleseuropeiske valutaen koster i skrivende stund 9,89 kroner i markedet der bankene handler valuta, det meste siden desember i fjor.

Siden starten av oktober har euroen blitt over 40 øre dyrere, etter at oljeprisen har falt og markedene har vært preget av uro.

Samtidig har prisen på en dollar gått opp til 8,69 kroner, det meste siden mai 2017.

– Det har vært en ganske tett sammenheng, særlig de siste par månedene, mellom oljeprisen og kronekursen, og vi ser fremdeles at markedet handler på den, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24.

Les også: (+) De villeste valutaene i verden

Tror kronen kan bryte 10-merket

Han viser til fallet i oljeprisen på rundt 30 prosent siden toppen i oktober, samtidig som kronen har svekket seg med drøyt tre prosent.

Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken

– Jeg ser for meg at den sammenhengen vil være ganske sterk på kort sikt, det betyr over nyttår og inn i årets første måned, før markedet kan se om andre temaer kan ta over etter hvert.

Selv om oljeprisen stabiliserer seg på dagens nivå på 58 dollar per fat, kan det bli urolig i kronen i dagene frem mot nyttår, tror Knudsen.

– Det vil nok innebære at potensielle kjøpere av kroner vil holde fingrene av fatet. Dermed vil det ta tid før kronekursen henter seg inn igjen, sier Handelsbanken-strategen.

Han tror den norske valutaen kan svekkes til 10 kroner per euro de neste ukene.

– I dagens bilde fremstår det som ganske sannsynlig at det kan skje. Det må vi ta høyde for.

Euroen har krysset 10-kronersgrensen én gang tidligere, under finanskrisen i 2008. Tidenes dyreste euro mot kronen ble registrert 26. desember det året, da prisen var oppe i 10,139 kroner.

Markedsuro og oljeprisfall

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets trekker frem to faktorer som har drevet prisen på den norske valutaen i år – investorenes risikoappetitt og oljepris.

Les også: (+) Oljeprisfallets undervurderte forklaring: – Ekstremt viktig

– Kronen svekker seg generelt når risikoappetitten i markedet er lav, og det er den nå, sier hun til E24.

– Når børsene i USA falt over to prosent i går, er det ikke høy risikoappetitt i markedet her hjemme heller, sier analytikeren.


Gjennom høsten og inn i desember har internasjonale markeder vært preget av usikkerhet. Frykt for veksten i verdensøkonomien, høyere renter i USA og handelskrig har vært noen av ingrediensene som har fått skylden for uroen.

I oljemarkedet har prisen på nordsjøolje falt 28 dollar per fat fra toppen på 86 dollar fatet i oktober.

Bekymringer for at det er for mye olje i markedet har bidratt sterkt til prisfallet, og Opecs avtale om å begrense oljeproduksjonen har så langt ikke løftet prisene.

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.

Tirsdag faller både nordsjøolje og den amerikanske lettoljen videre,

Det er heller ikke første gang kronekursen svekker seg i desember, påpeker analytikeren.

Også i fjor så man det samme mønsteret, med en kronesvekkelse som ikke stoppet før euroen kostet 9,98 kroner rett før jul.

– Det er noe som typisk skjer i desember at kronen svekker seg, av litt ulike årsaker. Man ser at akkurat det samme skjer igjen, Det kan vært litt selvoppfyllende effekter, i hvert fall når vi får fallet i oljeprisen og det generelt svake markedssentimentet, sier Gjerde.

Les også: Nå blir 50- og 500-lappene nye

Kalendereffekt

I Nordea pekes det også på oljepris og en sesongmessig effekt inn mot årsslutt som årsaker til kronesvekkelsen, i en morgenrapport tirsdag.

Nordea-strateg Joachim Bernhardsen anslo i november at kronen kunne svekke seg mot 9,90-nivået mot euroen før nyttår, blant annet fordi utenlandske investorer reduserer sine posisjoner i kronen mot slutten av året.

Også DNB Markets har antatt at kronen kunne bli svak på kort sikt.

Neste år har Nordea tro på en sterkere krone.

– Vi tror fortsatt at kronen skal styrke seg i 2019, når kalendereffekten forsvinner. Selv om markedet bryr seg mindre enn før vil rentehevninger fra Norges Bank også bidra til sterkere NOK, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten tirsdag.

Les også

Storbank spår norsk rentebrems: – Få grunner til å stramme inn

Les også

SSB venter høyere rente, sterkere krone og oljevekst i norsk økonomi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om