Oljefondet tjente 192 milliarder kroner i tredje kvartal

Svært solid utvikling for aksjeinvesteringene bidro til at Oljefondet i tredje kvartal nådde en avkastning i 3,2 prosent. Oljeselskapene ledet an i oppgangen.

OPPTUR: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management legger frem fondets resultater for tredje kvartal.

Foto: Ints Kalnins Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Vi har hatt positive resultater i alle aktivaklasser hittil i år, og spesielt avkastningen på våre aksjeinvesteringer har vært svært god. Aksjeavkastningen i kvartalet ble drevet av økonomisk vekst globalt og gode resultater fra selskapene, sier administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management.

Ferske tall fra det som formelt heter Statens pensjonsfond utland viser at fondet hadde en avkastning på 3,2 prosent, tilsvarende 192 milliarder kroner, i perioden fra utgangen av juni til utgangen av september.

Dette er en økning fra 2,6 prosent i det foregående kvartalet, noe svakere enn 3,8 prosent i årets første kvartal, men det sjette strake kvartalet med oppgang.

Les også

Olsen: Norges Bank godt rustet til å forvalte oljefondet

– Vi må være forberedt på at aksjemarkedene svinger, og kan ikke forvente en slik avkastning hvert kvartal, sier Slyngstad.

Oljeopptur

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 4,3 prosent i tredje kvartal, mens avkastningen på renteinvesteringene var på 0,8 prosent. Fondets unoterte eiendommer kastet av seg 2,7 prosent.

Den samlede avkastningen var 0,1 prosentpoeng høyere enn avkastningen til fondets referanseindeks.

Av fondets aksjeplasseringer skilte spesielt olje- og gasselskapene seg ut med en avkastning på 8,7 prosent.

«Avkastningen var drevet av høyere oljepris. Oljeprisoppgangen hang sammen med økt etterspørsel etter olje, normalisering av globale oljelagre, Opecs disiplin i å holde kuttavtalen og nedjustering av produksjonen av amerikansk skiferolje», står det i kvartalsrapporten.

Blant enkeltaksjeinvesteringene ledet Shell an i oppgangen, etterfulgt av teknologiselskapene Tencent Holding og Apple. Oljefondet dro dermed nytten av den samme oppturen som medførte et «tronskifte» på listen over Asias rikeste.

Negativ kroneeffekt

Slyngstad beskriver ellers renteavkastingen som «moderat».

Kroneeffekten, som blant annet bidro til å sende fondets estimerte verdi over milepælen på 1.000 milliarder dollar, har avtatt. I tredje kvartal medførte en sterkere krone at fondsverdien ble redusert med 250 milliarder kroner.

Det ble tatt ut 10 milliarder kroner av fondet gjennom kvartalet, og nivået har avtatt markant gjennom året. Ved utgangen av perioden var Oljefondets samlede verdi på 7.952 milliarder kroner.

Verdien er i dag på drøyt 8.194 milliarder kroner.

Les også

Olsen: Norges Bank godt rustet til å forvalte oljefondet

Les også

Salgsrapport barberte bort 183 milliarder i verdi

Les også

Oljefondet investerer i israelske banker, dansk pensjonsfond svartelister dem

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet

Flere artikler

  1. Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

  2. Oljefondet med avkastning på 4,3 prosent i tredje kvartal

  3. Oljefondet gikk i pluss igjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

  6. Oljefondet gikk i pluss