Trump en av årsakene: Oljefondet har steget med 400 milliarder på 77 dager

På 77 dager har Oljefondet steget med 400 milliarder kroner til 7.500 milliarder kroner, og ligger dermed godt an til å avslutte året på sitt høyeste nivå noensinne.

SIKTER HØYERE: Siden slutten av september har oljefondet blitt rundt 400 milliarder kroner mer verdt målt i norske kroner, og dersom det holder seg på dagens nivå ut året vil det trosse regjeringens spådom om en nedgang og sette ny rekord.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Etter USA-valget har globale aksjemarkeder, særlig i USA, steget mye.

I tillegg har dollaren styrket seg, noe som gjør den norske kronen mindre verdt.

Både stigende børser og valutasvingninger kan ha bidratt til at verdien på det norske oljefondet nå er nær sitt høyeste nivå noensinne, målt i norske kroner.

Siden slutten av september har fondet steget med 400 milliarder kroner, eller seks prosent.

Midt på dagen fredag var verdien oppe i hele 7.562 milliarder kroner, ifølge telleverket.

– Jeg regner med at hovedårsaken er oppgangen på verdens børser, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Verdien av fondet varierer mye, ettersom den styres av svingninger i globale valutaer og børsverdier.

Du kan selv følge med på den fortløpende verdien på fondets nettsider.

Dette er ikke en kvalitetskontrollert og offisiell verdi av Oljefondet, i motsetning til verdiene som blir opplyst i hver kvartalsrapport. Men summen gir likevel et visst inntrykk av utviklingen i verdien av våre felles sparepenger.

STIGER MYE: Dette er oljefondets verdi midt på dagen den 16. desember 2016. Ved utgangen av forrige kvartal var verdien 7.119 milliarder kroner.

Kan bli rekord

Hvis summen på telleverket holder seg på dagens nivå, vil oljefondet avslutte året på sitt høyeste nivå noensinne. I fjor avsluttet fondet året med en verdi på 7.475 milliarder kroner.

Verdien av fondet falt gjennom første kvartal, delvis på grunn av en sterkere krone. Men verdien steg litt i andre kvartal, før den falt igjen i tredje kvartal. Fjerde kvartal ligger an til å bringe fondet til nye høyder.

Les også

Tror ikke Oljefondets avkastning vil dekke politikernes oljepengebruk

Dagens verdi er nær den høyeste noensinne, men telleverket skal ha vist enda noe høyere verdi i en periode tidligere i år.

– Telleverket er, som du ser, nå over 7500 milliarder. En periode i juli i år var telleverket over dagens nivå, sier Thomas Sevang til E24.

Han er talsmann for Norges Bank Investment Management, delen av Norges Bank som forvalter fondet, og understreker at fondet ikke går god for noen rekord før kvartalet er over og de har kontrollregnet på alle verdier.

– Først må jeg presisere at det er markedsverdien oppgitt ved kvartalsslutt som er det offisielle tallet. Markedsverdien på fondets hjemmeside er et godt estimat, men har feilmarginer. Blant annet er det ikke løpende verdi på eiendomsporteføljen, sier han.

STIGER STADIG: Siden starten i 1996 har oljefondet hatt en eventyrlig utvikling. Men eksperter tror avkastningen blir lavere enn tidligere ventet de neste tiårene, og i tillegg tjener Norge mindre på salg av olje og gass, noe som gir mindre penger i kassa fremover.

Kraftig vekst

Siden 1996 har pengene strømmet inn i Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland.

Slik har verdien steget, ifølge regjeringens offisielle tall, målt ved inngangen til året:

 • 2002: 619,3 milliarder kroner
 • 2006: 1.390,1 milliarder kroner
 • 2012: 3.307,9 milliarder kroner
 • 2016: 7.460,8 milliarder kroner

Etter flere år med eventyrlig vekst og store overføringer har veksten i fondet stoppet opp noe i år.

Les også

Norges Bank vil ha langt mer aksjer i Oljefondet

Rekorder på børsene

I statsbudsjettet regnet regjeringen med at verdien skulle falle noe gjennom dette året, til 7.420 milliarder ved slutten av 2016, fra 7.460 milliarder ved slutten av fjoråret (regjeringens tall avviker litt fra fondets tall).

Men det var før Donald Trump vant valget i USA, og «Trumptimismen» i markedene førte børsene til nye rekordnivåer, noe som også kan skyldes bedre tall fra mange selskaper i tredje kvartal.

Oljefondet eier store mengder aksjer i USA, og tjener derfor på børsoppgangen.

Fondet får også hjelp av en sterkere dollar, som nå er verdt nesten 8,70 kroner, fra 8,22 før USA-valget. Fondets verdier måles i norske kroner, og eiendeler i utenlandsk valuta blir mer verdt når disse valutaene styrker seg mot kronen.

– Styrkingen av dollaren har nok bidratt. Aksjemarkedene har blitt løftet av bedre vekstindikatorer i verden, og av forventninger om bedre vekst etter at Donald Trump ble president i USA, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i forvalteren Nordkinn Asset Management til E24.

Les også

Utvalg tror Oljefondets avkastning kan halveres

Flere bekymringer

Tross at fondet er nær rekordnivå og større enn de fleste hadde forestilt seg da det ble etablert, finnes det bekymringer.

I år tar regjeringen ut penger fra fondet for å dekke sine utgifter, fordi regjeringens oljeinntekter er lavere enn bruken av oljepenger. Avkastningen fra fondet er også forventet å bli mindre fremover enn tidligere anslag på fire prosent per år.

I oktober sa et regjeringsoppnevnt utvalg at avkastningen på fondet kan bli så lav som 2,3 prosent per år gjennom de neste tre tiårene.

Derfor skal Stortinget neste år diskutere om fondet bør øke aksjeandelen og dermed også øke risikoen i håp om å øke avkastningen.

Selv ønsker fondet en 75 prosents andel aksjer, mot 60 prosent i dag.

Men regjeringen har også understreket at veksten i oljepengebruk må bremse for å bevare fondets verdi for fremtiden.

Les også

Norges Bank vil ha langt mer aksjer i Oljefondet

Les også

Oljefondet tomt i 2043 med dagens tempo

Les også

Utvalg tror Oljefondets avkastning kan halveres

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Oljebransjen
 3. USA
 4. Børs og marked
 5. Donald Trump

Flere artikler

 1. Oljefondet har passert 7.600 milliarder

 2. Oljefondet passerer 8.000 milliarder

 3. Svak krone løfter verdien igjen: Ny milepæl for Oljefondet

 4. Oljefondet økte med 357 milliarder

 5. Kronesvekkelse gir Støre mer å rutte med: Oljefondet setter ny rekord