203.000 nye stillinger i USA

Jobbveksten i verdens største økonomi overrasker positivt. Laveste ledighet siden finanskrisen.

JOBBVEKST: Amerikanske myndigheter la fredag ettermiddag frem offisielle sysselsettingstall for november.
Publisert:

Det ble skapt langt flere jobber enn ventet i USA i forrige måned.

Den offisielle amerikanske sysselsettingsrapporten «Non-farm payrolls» viser at det ble skapt 203.000 jobber utenom landbrukssektoren i USA i november.

På forhånd var det ventet at rapporten ville vise en sysselsettingsvekst på 183.000, ifølge Bloomberg.

Ledighetsraten var ventet å falle fra 7,3 til 7,2 prosent, men falt til 7,0 prosent. Dette er den laveste ledighetsraten som er registrert på fem år.

- Alt i alt viser dette at amerikansk økonomi går bedre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til E24.

- Tallene var bedre enn ventet, legger han til.

Andreassen peker imidlertid på at ADP-tallene tidligere i uken også var gode, slik at han ikke er veldig overrasket over tallene.

IKKE NEDTRAPPING NÅ: - Jeg tror de begynner nedtrappingen i løpet av første kvartal. Jeg tror ikke de begynner nå i desember, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

Det sterke fallet i arbeidsledighetsraten forklarer han med at foregående måneds tall var for høyt på grunn av feil som skjedde da den amerikanske statsadministrasjonen var delvis nedstengt.

Han mener at selv om ledighetsraten nå faller jevnt og trutt, så er den reelle ledigheten fortsatt høy.

- Det er fortsatt en lav sysselsettingsandel i USA, sier han.

Derfor tror han sentralbanken ikke vil øke rentene, slik de tidligere har sagt, når ledigheten kommer ned på 6,5 prosent.

Andreassen antar at ledigheten når 6,5 prosent rundt sommeren neste år, mens sentralbanken tidligere har antydet at det vil skje i begynnelsen av 2015.

Han påpeker at tallene også viser at lønnsveksten i USA er lav med rundt to prosent på årsbasis.

- Vi ser at sysselsettingsveksten er solid og litt høyere enn ventet, og at arbeidsledighetsraten ikke bare faller, men at den faller en god del mer enn ventet. Den ligger nå på syv prosent, hvilket er den grensen som Fed har satt når det gjelder når de skal være ferdige med den tredje runden med kvantitative lettelser, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets til E24.

Har ingen hast med nedtrappingen
Inflasjonen holder seg også lav, noe som gjør at han tror sentralbanken ikke vil ha noen hast med å trappe ned de kvantitative tiltakene eller øke styringsrentene.

Fredagens rapport kan forsterke forventningene om at den amerikanske sentralbanken snart kan begynne å trappe ned sine månedlige kjøp i obligasjonsmarkedet på 85 milliarder dollar.

- Jeg tror de begynner nedtrappingen i løpet av første kvartal. Jeg tror ikke de begynner nå i desember, sier Andreassen.

Han mener uansett at den amerikanske økonomien tåler at sentralbanken begynner å trappe ned tiltakene.

- Det er også priset inn i obligasjonsmarkedet, sier han.

- Ikke bundet til masten
Sjeføkonom Shakeb Syed understreker imidlertid at sentralbanken ikke har «bundet seg til masten» ved å oppgi syv prosent som en grense, men at de også vil gjøre en vurdering av den underliggende utviklingen før det tas en beslutning rundt de obligasjonskjøpene.

Syed ser imidlertid underliggende bedring, og mener nå at hans tro på nedtrapping på rentemøtet 18. desember er styrket.

Ikke et magisk tall
I juni uttalte sentralbanksjef Ben Bernanke at han forventet at ledighetsraten vil være rundt 7 prosent når de begynner nedtrappingen av sine obligasjonskjøp, kanskje rundt midten av 2014.

BEDRING: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Market mener at sentralbanken ikke har «bundet seg til masten» ved å oppgi syv prosent ledighet som en grense, men at de også vil gjøre en vurdering av den underliggende utviklingen før det tas en beslutning rundt de omstridte obligasjonskjøpene.

Han har siden gått tilbake fra den uformelle «7 prosent-grensen» og i september uttalte Bernanke at det ikke er et magisk tall de sikter mot.

- Vi ser etter en generell bedring i arbeidsmarkedet.

Selv om sjansene for at en nedtrapping nærmer seg er styrket, understreker sjeføkonom Shakeb Syed at det ikke er dermed sagt at Federal Reserve sin styringsrente er på vei opp med det første.

- Fed er ekstremt opptatt av at markedet ikke skal tolke nedtrapping som et signal på at den korte renten også er på vei opp. Det var de veldig klare på at ikke er tilfellet i rentemøtereferatet for to uker siden, og da hører jeg på dem. Jeg tror det er lenge, lenge til Fed hever sin styringsrente. Det er viktig å huske at de ikke flytter foten fra gasspedalen til bremsen – de demper bare litt på trykket på gasspedalen, sier han.

Samtidig med jobbrapporten kom det også statistikk over amerikanske husholdninger inntekter og forbruk i oktober. Inntektene falt 0,1 prosent, mot ventet økning på 0,3 prosent, mens forbruket steg med 0,3 prosent, som ventet.

Markedene vendte positivt

Futures-handelen på de amerikanske børsene indikerer en oppgang fra start i fredagens handel. Her hjemme vendte Hovedindeksen på Oslo Børs til positivt territorium da rapporten ble lagt frem klokken 14.30.

Fra en nedgang på 0,3 prosent, er den norske referanseindeksen opp beskjedne 0,13 prosent, mens Dax i Tyskland stiger 0,86 prosent. I London sendes FTSE 100 opp 0,4 prosent.

Publisert: