Coronaviruset gir kroneras – har falt 10 øre det siste døgnet

Det siste døgnet har kronekursen svekket seg kraftig mot euro etter at coronaviruset har sendt verdens markeder rett ned.

Kacper Pempel / X02307
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

En euro koster nå 10,10 kroner, noe som tilsvarer en svekkelse på rundt 10 øre det siste døgnet.

Bare fra klokken ni tirsdag morgen har kronekursen svekket seg rundt fem øre, uten at det har vært spesielle nyheter som driver kronen.

Ingvild Borgen Gjerde, valutaanalytiker i DNB Markets, skrev i et notat mandag at kronen svekket seg etter at «risikoappetitten» i markedet forsvant.

– Denne uken vil frykt for spredning av coronaviruset trolig fortsette å være den viktigste driveren for risikosentimentet, og dermed for den norske kronen, som sannsynligvis vil fortsette å svekkes ettersom sentimentet forverres, skrev Gjerde.

Totalt har over 100 personer omkommet, og over 4.500 mennesker i Kina er nå smittet av det mye omtalte coronaviruset, ifølge kinesiske myndigheter. Flere land rapporterer også om nye tilfeller av sykdommen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk mandag kveld ut å informerte om at man hadde feilinformert risikoen for spredning av viruset. Det kom da frem at risikoen for spredning globalt har vært høy siden 23. januar, ifølge VG.

Les også

Les også: Hongkong innfører drastiske tiltak for å begrense virusspredning

Frykter «enorme» økonomiske konsekvenser

Markedsanalytiker Margaret Yang i CMC Markets mener påvirkningen kan bli «kolossale» på økonomien i området, skriver Financial Times.

– Kapital forsvinner ut av aksjemarkedene på dette enorme salgsmomentet, sier Yang.

Samtidig trekker hun frem at universitetet i Hongkong har beregnet at titusener allerede kan være smittet uten å ha symptomer.

– Vi står overfor stor usikkerhet når det gjelder antallet bekreftede tilfeller og hvordan denne saken vil utvikle seg i løpet av de neste ukene og til og med månedene, fortsetter Yang, ifølge FT.

Les også

Les også: Analytiker: Oljeprisspekulanter får det rett i fjeset

Innfører drastiske tiltak

For å begrense smitten gjør nå flere land store tiltak knyttet til inn- og utreise.

Hongkong har blant annet varslet at det blir full stans i tog- og fergetrafikken fra midnatt onsdag lokal tid. Samtidig reduseres bussavganger og flytrafikken til og fra fastlandet halveres.

Natt til tirsdag gikk amerikanske myndigheter ut og advarte mot å reise til Kina. Samtidig har en rekke internasjonale selskaper begynt å hente ansatte hjem.

Utenriksdepartementet i Norge har tidligere anbefalt å inngå reiser til Hubei, hvor Whuan ligger, byen der smitten først ble oppdaget.

Lungeviruset har den siste tiden spredd seg til en rekke land verden over. Så langt er det ikke påvist smitte i Norge, men både Frankrike og Tyskland har bekreftet tilfeller.

Les også:

Les også

En euro koster ti kroner for første gang siden desember

Les også

USA fraråder amerikanere å reise til Kina

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kronekurs
 3. Euro
 4. Coronaviruset
 5. Ingvild Borgen Gjerde
 6. DNB Markets

Flere artikler

 1. Hongkong innfører drastiske tiltak for å begrense virusspredning

 2. Kraftig nedgang i Asia etter flere virus-dødsfall

 3. CNBC: USA vurderer flyforbud til Kina etter virusutbrudd

 4. Annonsørinnhold

 5. Eksperter tror lungeviruset kommer til Norge: – Kan ramme reiselivsnæringen

 6. En euro koster ti kroner for første gang siden desember