Norsk politikk

Medier: Høyres Tina Bru blir ny olje- og energiminister

Stortingsrepresentant Tina Bru fra Høyre blir ny olje- og energiminister, opplyser kilder til flere medier. I tillegg får VG opplyst at tidligere KrF-leder Knut Aril Hareide tar over som samferdselsminister.

Lise Åserud / NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken. Også VG og NRK får bekreftet av kilder at Bru går inn i den nye regjeringen, som er ventet å bli presentert fredag.

Bru sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og er valgt inn for Rogaland. Hun er også favoritt til å bli valgt som nestleder i Høyre ved partiets landsmøte senere i år.

I fjor skrev VG at Bru pekes på som en av de heteste kandidatene til å overta som nestleder i Høyre.

– Tina er en kommende stjerne i vårt parti, sa Erna Solberg til VG da.

– Kan hun også overta for deg en dag? spurte VG.

– Hun er i hvert fall ung nok, med tanke på at jeg skal sitte i 10–15 år til, sa Solberg.

Se VGs oversikt over siste nytt rundt regjeringskabalen

Dersom Bru blir olje- og energiminister tar hun over for Frps Sylvi Listhaug som går av i forbindelse med at Fremskrittspartiet går ut av regjering. Listhaug blir med det den kortest sittende olje- og energiministeren i Norge.

Det var mandag Frp-leder Siv Jensen bekreftet at Fremskrittspartiet går ut av regjeringen.

VG har tidligere skrevet at med Jensen ute av finansministerposten, er det spesielt en som nevnes som finansminister. Nåværende kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fra Høyre.

Les også

Les også: Blir Norges kortest sittende olje- og energiminister

VG: Hareide blir samferdselsminister

Torsdag får VG opplyst av en sentral KrF-kilde at tidligere partileder Knut Arild Hareide blir samferdselsminister og dermed tar over posten til Jon Georg Dale.

VG kjenner til at en del av vurderingen er at Hareide ses på som en kan trekke til seg velgere frem mot stortingsvalget neste år.

Den tidligere KrF-lederen kom tilbake til Norge tidlig torsdag morgen, etter å ha avbrutt en reise med Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget til Indonesia.

Audun Braastad, NTB scanpix

Flere nye statsråder

Frp har hatt en rekke representanter i regjeringen som nå må erstattes. I tillegg til Jensen, Listhaug og Dale har partiet hatt fiskeriminister Harald T. Nesvik, justisminister Jøran Kallmyr, samfunnsikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og eldreminister Terje Søviknes.

Disse skal etter planen skiftes ut i forbindelse med fredagens statsråd. Samtidig har flere politikere i regjeringspartiene sagt at det vil være naturlig å fjerne enkelte statsrådsposter.

Blant disse finner man posten som samfunnssikkerhetsminister, digitaliseringsminister, eldre- og folkehelseminister og minister for høyere utdanning og forskning.

Fra tidligere er det også kjent at statsminister Erna Solberg kan ha ønske om å skifte ut flere statsråder. Helseminister Bent Høie er blant dem som er nevnt ettersom han er utnevnt til fylkesmann i Rogaland.

Kilder til DN: Tina Bru blir olje- og energiminister

Les også:

Les også

Regjeringskilder: Høyre kan få de tre fremste statsrådspostene

Les også

Disse konfliktene får en ny oljeminister på bordet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk politikk
 2. Tina Bru
 3. Sylvi Listhaug
 4. Solberg-regjeringen
 5. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Medier: Jan Tore Sanner blir ny finansminister

 2. Regjeringskilder: Høyre kan få de tre fremste statsrådspostene

 3. Solberg møter pressen: Tror på «Hareide-effekt»

 4. KrF-topp peker på Hareide

 5. Blir Norges kortest sittende olje- og energiminister