Nå kommer den nye tusenlappen

Fredag forsvant de gamle 50- og 500-kronesedlene ut av sirkulasjon. Snart er det den lilla 1000-kroneseddelen som skal bli ny.

Publisert: Publisert:

Innføringen av den nye seddelserien fra Norges Bank går mot slutten etter at 50- og 500-kronesedlene nå ikke lenger kan brukes. Dermed har alle valørene fra 50 til 500 kroner skiftet ham.

Den siste seddelen ut i rekken er den største og mest verdifulle seddelen, 1000-kroneseddelen.

– Den nye 1000-kroneseddelen lanseres i samarbeid med Havforskningsinstituttet i Bergen 14. november. Lanseringen markerer at den nye seddelserien nå er komplett, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank til E24.

Han forklarer at den gamle 1000-kroneseddelen går ut av sirkulasjon 14. november 2020.

– Norges Banks oppgave på kontantområdet er å sørge for at publikum har tilgang til norske sedler og mynter som holder et høyt sikkerhetsnivå. Vi leverer ut den mengden kontanter som til enhver tid etterspørres, men har ingen innflytelse på hvilke valører bankene bruker i sine minibanker eller lar kundene få tilgang til, sier Veggum.

Les også

Derfor går Trump rundt med kontanter i lommen

«Havet som bringer oss videre»

Tidligere har norske sedler hatt historiske mennesker som motiv. Det ble det slutt på da den nye seddelserien ble lansert for litt over to år siden. Nå har alle sedlene et motiv fra havet, og 1000-kroneseddelen er selvsagt ikke noe unntak.

– Undertemaet for 1000-kroneseddelen er «havet som bringer oss videre». Bølgen på forsiden forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss fremover, forklarer Veggum.

– På seddelens bakside kan du skimte åpent hav i horisonten – et symbol på det ukjente som ligger fremfor oss.

Videre forteller han at begge motivene kan ses i sammenheng med behovet for å satse tungt på kunnskapsinnhenting og forskning også i fremtiden, for at ressursene i havet fortsatt skal skje på en bærekraftig måte.

– Lanseringen av den nye 1000-kroneseddelen skjer i samarbeid med Havforskningsinstituttet nettopp for å sette søkelys på den utrolig viktige innsatsen som havforskerne gjør, sier Veggum.

Når den nye 1000-kroneseddelen er i sirkulasjon er seddelserien komplett.

Er tusenlappen nødvendig?

Opp gjennom årene har flere tatt til orde for å fjerne 1000-kroneseddelen. Skattedirektør Hans Christian Holte sa til Aftenposten i 2017 at vi «ikke har bruk for 500- og 1000-lapper», og at å fjerne dem vil kunne redusere den svarte økonomien.

Det er langt fra første gang offentlige etater har ment at de høyeste valørene har utspilt sin rolle. I 2010 sendte Finansdepartementet ut på høring et forslag på høring om å fjerne 1000-kroneseddelen. Da slo Økokrim et slag for å fjerne seddelen, ifølge Dagbladet.

Men tusenlappen har overlevd alle forsøkene, og Norges Bank mener fremdeles det er nødvendig å ha den i sirkulasjon.

– Oppdraget til Norges Bank er å bidra til at betalingssystemet i Norge er så robust og effektivt som mulig, enten det gjelder det elektroniske betalingssystemet, kontanter eller oppgjør mellom banker, sier Veggum.

Les på E24+

Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

Han forteller at valørsammensetningen skal være mest mulig hensiktsmessig slik at publikum skal kunne gjennomføre betalinger og motta veksel med så få sedler og mynter som mulig.

– Vår vurdering, som blant annet er basert på anerkjente internasjonale standarder, er at den mest hensiktsmessige valørsammensettingen for norske sedler er 50–100–200–500 og 1000, sier Norges Banks direktør for kontante betalingsmidler.

Veggum avslutter samtidig med å avkrefte myten om at 1000-kroneseddelen er lite brukt.

– Statistikken viser at 1000-kroneseddelen er like ofte innom tellesentralene som 50-kroneseddelen, forklarer han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om