I dag er siste frist å bruke 50- og 500-kronesedler

Nå er det absolutt siste frist for å bruke de gamle sedlene.

 Nils S. Aasheim/Norges Bank
Publisert:

Fredag 18. oktober er absolutt siste frist å bruke 50- og 500-kronesedler i norske butikker. Lørdag er de gode gamle sedlene tatt ut av sirkulasjon.

Ved inngangen til oktober var det fremdeles 4,6 milliarder kroner i eldre sedler som fremdeles ikke var kommet inn til Norges Bank.

– Etter 18. oktober kan sedlene veksles gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år fremover, så de mister ikke sin verdi selv om du skulle være sent ute, sa Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank tidligere denne måneden.

Totalt var det 8,1 millioner gamle 500-kronesedler og 12,4 millioner gamle 50-kronesedler i omløp, ved månedsskiftet.

– Det er en betydelig mengde sedler, så vi håper flest mulig nå tar en ekstra kikk i skuffer og skap for å se om de kan ha gamle sedler liggende, sa Veggum.

De gamle 50- og 500-kronesedlene som nå er på vei ut ble satt inn i sirkulasjon mellom 1994 og 2001.

Nye sedler

Allerede for et år siden kom de nye 50- og 500-kronesedlene i sirkulasjon. De nye sedlene har motiv av henholdsvis Utvær fyr i Solund kommune og redningsskøyten RS 14 «Stavanger».

Havet har vært til inspirasjon for alle sedlene i den nye seddelserien.

Nils S. Aasheim/Norges Bank

Når de gamle 50- og 500-kronesedlene nå går ut av sirkulasjon er det bare en valør av de eldre sedlene som fortsatt ikke er skiftet ut. I løpet av fjerde kvartal er det omsider tid for nye 1000-kronesedler også.

Her kan du lese mer om