Høyre anklager Ap for boligsvik

– Ingen sammenheng mellom hva de sier, og hva de faktisk gjør, sier Høyre-topp. Aps Raymond Johansen slår hardt tilbake.

UT MOT AP: Boligpolitisk talsperson Mudassar Kapur i Høyre mener Ap så langt gjør det motsatte enn å løse boligkrisen i Oslo.
Publisert: Publisert:

– Vi har hatt et Ap som på den ene siden sier seg villig til å ta vekk leilighetsnormen, få opp boligbyggingen og senke prispresset. Men når de skal handle, gjør de det stikk motsatte, sier Mudassar Kapur til E24.

Oslo har kraftig boligunderskudd. Legg til rekordlave renter og sterk innflytning, og du får boligpriser som stiger 16,3 prosent på ett år.

Høyres boligpolitiske talsperson sier han er lei av å høre Arbeiderpartiet snakke om sine løsninger på boligkrisen. Han mener Ap nå beviser at løftene er tom retorikk.

– Det er ingen sammenheng mellom hva de sier, og hva de faktisk gjør, mener Kapur.

Det får Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til å slå kraftig tilbake:

– Det er greit å gå på jakt når det går mot høst, men her skyter Kapur med hagle i alle retninger. Og det vet han selv, sier Johansen til E24.

Les også

Nordeas sjefanalytiker om boligmarkedet: – Det har rett og slett blitt mye billigere å kjøpe bolig

– Gjør boliger 100.000 dyrere

Arbeiderpartiet gikk til valg i Oslo med løfte om å doble boligbyggingen for å møte den kraftige etterspørselen.

– Så langt viser fasiten at de ligger langt etter. Imens stemmer de ned forenklingsforslag, og presser heller igjennom et nytt særkrav som gjør boligbygging enda dyrere, sier Høyre-toppen.

Kravet han viser til, er strengere energibestemmelser for alle bygg over 1000 kvadratmeter, og ble vedtatt i Stortinget uten støtte fra Høyre og Frp før sommeren.

Ifølge Boligprodusentenes Forening blir en ny leilighet på 60 kvadratmeter fordyret med 100.000 kroner som følge av energikravet.

Kapur mener Ap dermed gjør det mindre fristende for boligbyggere å sette nye spadetak i ferdigregulerte områder.

Det avviser Johansen:

– Det er en oppkonstruert motsetning mellom kvalitet og kvantitet. Boligbyggerne har aldri hatt større fortjeneste enn i dag, sier byrådslederen, som også presiserer at energikravene ble vedtatt i Stortinget og gjelder for hele landet.

SLÅR HARDT TILBAKE: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) sier Høyre tar feil og at de nå ligger svært godt an med både reguleringer og andre boligtiltak.

Leilighetsnorm-uttalelser

Kapur viser også til at Ap nå gir nye signaler om den mye utskjelte leilighetsnormen, som de selv vedtok sammen med Rødt, SV og Venstre i 2007.

Normen regulerer fordelingen av små og store leiligheter i flere sentrale bydeler, men byggebransjen mener ikke møter den sterke etterspørselen etter mindre og rimeligere krypinn.

Normen krever at maks 35 prosent av nye leiligheter er på 35–50 kvadratmeter, mens andelen leiligheter over 80 kvadrat på være minst 40 prosent.

Under Arendalsuka sa Raymond Johansen at hans «standpunkt er at normen bør endres». Samtidig vedkjente han at det er humper i veien:

– Leilighetsnormen er tilknyttet politiske problemer, og vi er uenige, sa Johansen.

Til E24 sier Ap-toppen at han står inne for uttalelsene, og at leilighetsnormen for tiden er til vurdering i boligvekstutvalget.

– De vil legge frem sin innstilling i november, og vi vil ta tak i deres anbefalinger med én gang, sier han.

Les også

Tror Norges Bank er bekymret for boligprisutviklingen

– Selv boligutvalget blir ikke enige

Men Kapur mener Johansens nye signaler er lite verdt, og bare gjør at partiet fremstår vinglete.

– Det var Ap selv som innførte denne normen. De stemte imot da vi senest før sommeren foreslo å fjerne den, sier han, og fortsetter:

– Det eneste vi har sett av action fra Ap på boligfronten, er at de har nedsatt et boligutvalg. Men selv dette utvalget klarer ikke å bli enige om at leilighetsnormen skal fjernes.

– Du snakker om manglende handling; det er vel noe dere i Høyre kan kjenne dere igjen i, etter å ha styrt Oslo i 18 år med kraftig boligmangel?

– OBOS sin undersøkelse for den siste bystyreperioden viste at det var mest bygging med sakene vi la frem, ikke Ap. Å skylde på det forrige byrået når det beviselig voterte igjennom flest byggesaker, faller på sin egen urimelighet. Og når Raymond Johansen tok over, var det 12.000 ferdigregulerte boliger. Han tok ikke over en by hvor det ikke var regulert nok, svarer Kapur.

– Helt historieløst

– Dette er helt historieløst, kvitterer Raymond Johansen:

– Når vi overtok byen etter 20 år med Høyre-styre, arvet vi også etterslepet på nesten 20.000 boliger. Og under ett år etter valget forsøker altså Høyre å fraskrive seg ansvaret for det gigantiske etterslepet.

– De burde i stedet vært ydmyke for boligmangelen de har skapt, og være glad for at vi tar tak i det som de ikke klarte, sier Ap-toppen.

Han poengterer at mye av grunnen til den særlig sterke prisveksten det siste året, er rekordlave boliglånsrenter.

– Kapur vet godt at prisene presses oppover når rentene er så lave, men det får ikke kommunen gjort noe med. Derimot har vi umiddelbart økt takten på reguleringene. Vi ligger svært godt an, sier Johansen, som dermed avviser Kapurs påstand.

– Vil se på forenklinger

Ifølge byrådslederen hadde Oslo kommune ved utgangen av juni vedtatt regulert 2047 nye boliger, mot et årsgjennomsnitt på cirka 2500 i foregående år. Han sier de dermed ligger bedre enn på lenge.

– I tillegg har vi nettopp levert en reguleringssak med ytterligere 10.000 boliger på Gjersrud/Stensrud, og jeg har satt ned et boligvekstutvalg. Vi skal se på forenklinger, og har nær kontakt med utbyggerne.

Les også

Tåsen-villa gikk fem millioner over

Les også

– Det har rett og slett blitt mye billigere å kjøpe bolig

Les også

– Helt opplagt at Norges Bank er bekymret

Publisert: