Disse tallene kan tyde på at gårsdagens friskmelding av norsk økonomi bare er midlertidig

Onsdag feiret økonomene sterk vekst før sommeren med å slå fast at bunnen er nådd. Denne meldingen fra industrien kan tyde på at feiringen kom for tidlig.

BØLGEDAL? Disse fire plattformene lå i opplag på Ågotnes utenfor Bergen i vinter. Onsdag friskmeldte økonomer Norge fra oljenedturen, men augusttall fra industrien viser at det fortsatt går trått.
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefene i norske bedrifter melder om svakere vekst i sine bedrifter i august, etter at industrien hadde lyse forsommermåneder og en sterk juli.

Dette kommer frem i NIMAs innkjøpssjefindeks norsk PMI som i august ligger på 50,8.

Tall over 50 betyr økt aktivitet, mens under 50 betyr det motsatte. Desto høyere tallet er over 50, jo mer fart er det i økonomien.

Og derfor er det noe skuffende når samleindeksen faller til bare litt over 50 i august fra sterke 54,2 i juli, og det som har vært kontinuerlig vekst siden april.

For målingen kommer bare én dag etter at flere økonomer delvis friskmeldte Norge fra oljebremsen i går.

Onsdag viste nemlig tall at den økonomiske veksten på våren og forsommeren var langt sterkere enn man hadde regnet med. Den økonomiske verdiskapningen i Norge, målt som brutto nasjonalprodukt (BNP), økte med 0,4 prosent i det andre kvartalet i år.

Det fikk flere økonomer til å peke ut tegn til at bunnen er nådd i bølgedalen som norsk økonomi har vært nede i etter oljeprisfallet.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets var en av dem:

– BNP-tallene viser klart at veksten i norsk økonomi har nådd bunnen, sa Bruce onsdag.

Les også

Analytikere med klar tale etter BNP-tall: – Bunnen er nådd i norsk økonomi

Kjølig

Men nå viser altså innkjøpssjefenes rapport at det ble langt kjøligere i august - faktisk er målingen den laveste siden april.

Den såkalte PMI-indeksen består av fem deler, ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer. Her er tallene:

  • Samlet PMI: 50,8 i august mot 54,2 i juli
  • Ordreinngang: 52,5 i august mot 58,1
  • Produksjon: 51,1 i august mot 55,7 i juli
  • Sysselsetting: 48,3 i august mot 49,3 i juli
  • Leverandørers leveringstid: 52,7 i august mot 54,9 i juli
  • Lager av innkjøpte varer: 47,3 i august mot 48,1 i juli
Svein-Egil Hoberg i NIMA, Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk

Innkjøpssjefene melder om svakere utvikling i alle deler av virksomhetene, og fra juli til august er det snakk om mektige fall i både produksjonen og ordreinngangen.

Målingen viser en reduksjon i de som melder at de venter høyere produksjon og ordreinngang fremover.

Svein-Egil Hoberg i NIMA, Norsk forbund for Innkjøp og Logistikk, påpeker at selv om ordreinngangen fortsatt viser vekst totalt sett, så kommer det frem i augusttallene at det er faktisk nedgang i eksportordrene i industrien.

NIMA utarbeider den månedlige innkjøpsjefindeksen for norsk industri i samarbeid med Danske Bank.

Ny dårlig trend?

Frank Jullum

– Tallene viser et tilbakefall etter det som har vært sterke måneder, sier sjeføkonom i Danske Bank Frank Jullum til E24.

Han presiserer at så lenge målingen er over 50, så indikerer det fortsatt vekst, men samtidig er det en langt lavere vekstrate vi ser nå enn i de siste månedene.

– Den verste perioden var helt klart i fjor høst i september og oktober. Fremtidsindikatorene nå tyder ikke på en ny trend der vi skal tilbake til under 50, men det gjenstår å se, sier sjeføkonomen.

– Vi tror ikke vi skal dit.

Les også

Norsk fastlandsøkonomi sterkere enn ventet

Les også

– Det ser ut som 2017 blir bunnen

Les også

Styrket i troen på arbeidsmarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om