Sverige frykter at kontantene forsvinner for fort

Kontantene renner ut av omløp i Sverige. Økonomer er bekymret for at de som trenger kontanter, ikke får bruke dem.

FORSVINNER: Det er over 25 år siden det har vært så lite kontanter i omløp i Sverige som det er nå. Kun 25 prosent av svenskene sier de bruker kontanter minst en gang i uken, ifølge en rapport fra Insight Intellegence.

Foto: Riksbanken / NTB scanpix
 • Sindre Hopland
Publisert:

Stadig flere restauranter og butikker i Sverige har klistremerket «kontantfri butikk» i vinduet.

Denne utviklingen har ført Sverige frem i førersetet når det gjelder digital betaling, og landet jakter offensivt et kontantfritt samfunn, men nå er økonomene bekymret.

– Hvis denne utviklingen med kontanter fortsetter for raskt, kan det bli vanskelig å opprettholde infrastrukturen for å håndtere kontanter, sier økonom Mats Dillen som leder Riksdags-komiteen som utreder rammeverket for pengepolitikk i Sverige, til Bloomberg.

Det er spesielt med tanke på eldre man er bekymret for utviklingen.

Les også

Har internett drept dataspill-butikken? Omsetningen halvvert siden 2010

Nærmest halvert

Sveriges sentralbank er ventet å komme med en rapport på utfordringen i sommer, men Dillen sier til Bloomberg at han ikke ønsker å gå nærmere inn på mulige løsninger de ser på.

Og det er ikke bare et økende antall butikker som nekter kontanter som bekymrer økonomer og politikerne, tallene snakker for seg.

På ti år er mengden kontanter i omløp nærmest halvert, fra 97,0 milliarder svenske kroner i 2007 til 55,6 milliarder svenske kroner i 2017, ifølge det svenske statistikkbyrået.

Ifølge Bloomberg viser statistikken at kontanter i omløp aldri har minsket så mye som det gjorde i 2016 og 2017, og en undersøkelse utført av Insight Intellegence viser at 25 prosent av svensker brukte kontanter minst en gang i uken.

Vurderer digital valuta

Naturlig nok har også Sverige vært en pådriver i å utforske muligheter for å utstede en digital valuta, som har fått navnet e-kronen.

I Dillens rapport som kommer til sommeren, vil e-kronens rolle i forhold til sedler og mynter også utredes.

Som første i verden uttalte Sveriges sentralbank i fjor høst at det kan utstedes en digital valuta så tidlig som i 2018, ifølge en rapport.

– E-kronen skal finnes på konto, men vil også ha en verdibasert krone basert på et kort eller en app du lagrer den på, sa prosjektleder Eva Julin til Dagens Industrier den gang.

Senere har sentralbanken varslet at prosjektet kan bli noe forsinket.

Her kan du lese mer om

 1. Kontanter
 2. Digitalisering
 3. Sverige

Flere artikler

 1. Svenskene tester «e-krone» utstedt av sentralbanken

 2. Nå skal svenskene teste e-kronen

 3. – Fatter ikke at norske politikere lar dette skje

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

 6. Betalt innhold

  Liker du kryptovaluta, men ikke de store kurssvingningene? Møt stablecoins