Fortsatt blått i byene

Arbeiderpartiet er et stykke unna målet om flere ordførere i de store norske byene. Det er fortsatt blått de fleste steder.

Ordfører i Bergen, Trude Drevland (H), var tilbake på jobb denne uken. Her sammen med statsminister Erna Solberg (H).
Publisert: Publisert:

På listen over de ti største kommunene er det bare Tromsø som ser ut til å skifte politisk farge ved valget i høst. I Oslo og Bergen er Miljøpartiet De Grønne på vippen, mens det i de øvrige kommunene ikke ligger an til endringer.

Det innebærer at de borgerlige trolig vil beholde flertallet i Stavanger, Bærum, Kristiansand, Drammen og Sandnes. I Sandnes har Ap rett nok ordføreren, er største parti og ser ut til å gå betydelig fram fra forrige valg.

Ifølge meningsmålingene ser det røde flertallet i øyeblikket ut til å bestå i Trondheim og Fredrikstad, viser beregninger fra nettstedet Poll of polls. Beregningene er landstall brutt ned på kommunene, og det hefter en viss usikkerhet ved metodikken.

Bykamp

Under Arbeiderpartiets landsmøte i vår slo Jonas Gahr Støre fast at Ap skulle bli bedre på å samarbeide med andre og gjennom nye allianser sikre flere ordførerkjeder. De store byene og de største kommunene ble blinket ut i særlig grad.

Les også

Erna Solberg vil kjempe for hver eneste ordfører

– Vi har sett over lang tid at det er jevnt mellom blokkene i de store byene. Det blir et spennende valg, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til NTB.

I april viste målingene at et maktskifte var innen rekkevidde i seks av de sju blå kommunene på listen over landets ti største. Kun i Bærum virket slaget å være tapt på forhånd.

Innspurt

At den politiske pendelen bare ser ut til å snu i rød favør i Tromsø, der Høyre har balet med intern uro, gjør ikke Ap-sekretæren nedstemt.

– Det er fem veldig viktige uker igjen og Arbeiderpartiet har som vane å mobilisere kraftig i valgkampinnspurten. Etter valget skal vi søke samarbeid og allianser med andre partier. Målsettingen er den samme som før, nemlig å sikre oss flere ordførere enn vi har i dag, sier Stenseng.

Les også

Regjeringen prøver igjen stemmerett for 16-åringer

Utvides listen fra de 10 til de 20 største kommunene, ser bildet noe bedre ut for Ap. Flertallet i kommunestyret ligger nemlig an til å forandre farge i Bodø, Skien, Skedsmo og Larvik. Samtidig er det bare i Bodø at Ap ikke allerede har ordføreren.

Ikke urolig

Etter å ha cruiset på meningsmålingene med en oppslutning på godt over 40 prosent i vår, er bildet på sensommeren et ganske annet for Arbeiderpartiet. August har til nå gitt oss to meningsmålinger som begge viser kraftig tilbakegang for Ap. TV 2s måling fra mandag kveld viste et fall på hele 5,2 prosentpoeng og en oppslutning på 32,1 prosent.

Det er omtrent på nivå med resultatet fra kommunevalget i 2011 da Ap oppnådde en oppslutning på 31,7 prosent.

– Valget i 2011 var et veldig godt kommunevalg for oss. Om vi skulle klare å gjenta nivået fra 2011 vil vi være fornøyd, men det viktigste målet er altså flere ordførere enn vi har i dag, sier Stenseng.

Etter valget i 2007 hadde Ap kontrollen i 181 kommuner. Men til tross for økt oppslutning fire år senere, gikk antallet ned til 155 etter valget i 2011.

Les også

Arbeiderpartiet faller på ny meningsmåling

Les også

Valgets første partilederdebatt går ikke på TV

Les også

Krangler om boligbygging før Oslo-valg

Publisert: