USA rammes av «Snowzilla»

Snøstormen som rammer østkysten av USA kan bli den verste siden 1922. Så langt er over 7.100 flyavganger innstilt som følge av uværet, som blir kalt «Snowzilla».

SNØTRØBBEL: Det kraftige snøværet gir kanselleringer i USA.

Lance King Afp
  • NTB
  • E24
Publisert:

Minst åtte mennesker har så langt mistet livet som følge av stormen, ifølge CNN.

– Jeg vil være tydelig overfor alle sammen. Dette er en stor storm, sier Washington-borgermester Muriel Bowser.

Fredag kveld begynte den første snøen å falle ned over østkysten i USA, men det verste snøfallet er ventet å komme senere i helgen. Millioner av mennesker er bedt om å la bilene sine stå og søke ly etter hvert som også vindstyrken øker.

SAS kansellerer

Uværet får blant annet store konsekvenser for luftfarten. Hittil har over 7.100 flyavganger til og fra flyplasser i USA blitt kansellert fredag og lørdag, ifølge nettsiden FlightAware.

Kanselleringene rammer også nordiske passasjerer, og SAS opplyser på sine nettsider at de lørdag kansellerer fly i begge retninger på ruten fra København til Washington og i begge retninger på rutene mellom Oslo, Stockholm, København og New York.

– Det kan også bli ytterligere forstyrrelser i trafikken, skriver flyselskapet.

Norwegian kansellerer avganger fra USA til Karibia, ifølge VG.

Avganger fra New York, Boston og Washington/Baltimore til Martinique og Guadeloupe er innstilt.

– Vi har ingen flyging til New York i dag fra Oslo, men vi vet ikke hva som skjer med været. Det kan raskt endre seg, og vi oppfordrer passasjerene til å sjekke hjemmesiden vår. Skjer det noe, vil de som har registrert mobilen hos oss få en sms, sier Charlotte Holmebergh Jacobsson, presseansvarlig hos Norwegian.

Historiske mengder

Man må tilbake i tid for å finne sammenligninger til den omfattende snøstormen, som har ført til unntakstilstand i fem delstater.

Meteorolog Alex Sosnowski i AccuWeather sier at snøfallet i hovedstaden Washington kan overgå den såkalte «Snowmageddon»-stormen i 2010, da det falt 45,2 centimeter. Men dersom værmeldingene slår til er det også mulig at den kan overgå den legendariske «Knickerbocker»-stormen i 1922 da det falt 71 centimeter med snø over byen.

Enkelte steder er det ventet over 90 centimeter med snø under stormen, som har blitt døpt «Snowzilla» av værmedarbeiderne i The Washington Post.

Myndighetene i hovedstaden har bestemt seg for å stenge ned hele metrosystemet i byen, som daglig transporterer 700.000 passasjerer. I tillegg innstilles samtlige busser i byen lørdag og søndag.

PS! De vinterlige temperaturene kan ha fått konsekvenser for oljeprisen, melder Reuters. Nyhetsbyrået trekker frem at USA er verdens største marked for olje til oppvarmingsformål.

Les også

Ny snøstorm på vei mot New York

Les også

Hvert fjerde fly forsinket ved Oslo lufthavn i desember: Dette kan du kreve når juleflyet somler

Les også

Salt erstattes med sukker på veiene

Publisert:

Flere artikler

  1. 19 døde i snøstormen i USA

  2. Norwegian rammet av vinterstorm på den amerikanske østkysten

  3. Norwegian innstiller flyvninger til Florida

  4. SAS kansellerer en rekke USA-flyginger etter nytt innreiseforbud

  5. Norwegian kansellerer en rekke feriefly