Full forvirring om Sivs boliglånsregler

Nye krav for utstedelse av boliglån blir innført fra 1. januar 2017, men én ting forvirrer boligmarkedet.

NYE REGLER: Fra og med 1. januar 2017 trer de nye boligforskriftene i kraft.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Stig Øystein Schmidt
 • John Thomas Aarø
Publisert:

Fra nyttår kan ikke bankene gi ut samlede lån på over fem ganger bruttolønn, ei heller til sekundærboligkjøp der kunden har egenkapital under 40 prosent av lånesum.

Så langt henger de fleste med, men det er en ting som forvirrer: Hva med finansieringsbevis som er utstedt i år, som er gyldig i tre måneder?

Kan man innvilge lån over nyttår med gamle finansieringsbevis som er gitt med de gamle reglene som rettesnor?

– Det er ikke rart at du lurer på det, det er en uklarhet der, sier Finn Magnus Rogne-Hansen, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, til E24.

Ulike tolkninger


I forrige uke sendte finansminister Siv Jensen (Frp) ut nye forskrifter for boliglån. Disse skal gjelde fra 1. januar 2017.
Ute i markedet er det forskjellige tolkninger av reglene ute blant meglere og banker. Hos Sparebanken SMN kommer svaret kontant fra kredittsjef Endre Jo Reite.

HAR ENDRET PRAKSIS: Toppsjefen for den norske virksomheten til Danske Bank, Trond F. Mellingsæter

Foto: John Thomas Aarø

– Svaret er enkelt for kundene våre. Finansieringsbevis gjelder normalt i tre måneder. De som får slike bevis før nyttår kan bruke dem i tre måneder uavhengig av de nye forskriftene, sier han til E24.

Men hos Danske Bank har de allerede tilpasset seg de nye forskriftene når de gir ut finansieringsbevis, opplyser bankens Norge-sjef Trond F. Mellingsæter til E24.

– Vi er på plass. For vår del trådte endringene i kraft fra det øyeblikket vi ble kjent med dem, sier Mellingsæter til E24, og forklarer:

– Hvis noen skal slå til med et finansieringsbevis i slutten av januar, ønsker vi at den finansieringen som gis er innenfor det regelverket som gjelder.

Usikre meglere

– Reglene trer i kraft fra nyttår, man må da ha kjøpt en bolig før nyttår for at man skal unngå de nye reglene. Det er ikke god tid på å tilpasse seg regelverket, og de færreste vil rekke det, sier Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Mens bransjeorganisasjonen mener det stopper helt opp ved nyttår, tror meglere at finansieringsbevisene fortsatt vil gjelde.

– Slik vi tolker det så gjelder forskriften fra 1. januar, men bankene må ta hensyn til det allerede fra dags dato i forhold til vurdering av finansieringsbevis frem i tid, sier Rogne-Hansen i Aktiv Eiendomsmegling

– Imidlertid har bankene fortsatt et slingringsmonn for innvilgelse av lån, så en eventuell effekt lar nok vente litt på seg, sier han.

Andre meglere E24 har snakket med, kunne ikke svare på spørsmålet, og henviste til bankene som skal håndheve de nye forskriftene.

Tror ikke det blir et problem

GJELDER SOM VANLIG: Even Westerveld i DNB sier at de foreløpig vil innvilge alle finansieringsbevis som vanlig.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Hos DNB vil finansieringsbevis gitt før nyttår vare i de tre månedene de normalt gjør.

– Vi forholder oss til de reglene som gjelder til enhver tid. Finansieringsbevis som er gitt etter dagens regler varer så lenge de varer, det vil si tre måneder, sier informasjonssjef i DNB, Even Westerveld.

Den korte perioden mellom reglene ble lagt frem, og implementeringen av de, kan føre til at bankene dermed får problem med avvik på nye lån, og må stramme inn andre steder for å komme innenfor rammene.

Westerveld i DNB tror likevel de skal klare å holde alle lovnader.

– Vi må sørge for å holde oss innenfor det nye regelverket, og det skal vi klare.

Bekrefter pågang

Finansdepartementets kommunikasjonsapparat opplyser at det har vært spørsmål om endringene i forskriften.

«Vi har fått inn flere spørsmål om den enkelte bank skal regne finansieringsbevis som nå er utstedt, til kvoten siste kvartal 2016 eller første kvartal 2017», skriver departementet til E24.

Statssekretær Tore Vamraak har følgende oppklaring av regelendringene:

– Boliglånsforskriften gjelder summen av nye lån som blir gitt for hvert kvartal fra banken. Det er dermed ikke enkeltlån som reguleres. Finansieringsbevis skal ikke tas med i rapporteringen fra bankene til Finanstilsynet, sier han i en kommentar videreformidlet av Finansdepartements presseapparat.

Han mener dette står klart beskrevet i Finanstilsynets rundskriv 8/2015.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Privatøkonomi
 3. Boligmarkedet
 4. Finanstilsynet
 5. Eiendom
 6. Bank
 7. Eiendom Norge

Flere artikler

 1. Advarer mot ketchupeffekt etter Sivs boliggrep: – Vi er bekymret

 2. Bank-Norge mobiliserer til kamp mot nye boliglånskrav

 3. Sjeføkonom: – Alvorlig korreksjon får du først når folk er nødt til å selge huset

 4. Vil forbrukslån på impuls til livs

 5. Nordea: – Sier nei til flere kunder, spesielt i Oslo