Dette er de 10 mest sårbare statene i verden

Kan være dårlig nytt for Norge, Europa og verdensøkonomien.

MINST STABILE LANDET I VERDEN: Somalia har vært herjet av borgerkrig i 20 år og rangeres som det skjøreste landet i verden. På bildet ser vi en somalisk soldat under et angrep på Nasahablod hotellet i Mogadishu tidligere i sommer.

Foto: Farah Abdi Warsameh AP
 • Johan Nordstrøm
Publisert:

Ifølge Fragile States-indeksen er disse ti landene (se liste nedenfor) de mest konfliktrammede, sårbare og ustabile i verden.

Indeksen er en årlig rangering av 178 land basert på deres nivå av stabilitet og presset de står overfor.

Seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener at sårbare stater er en av de største truslene verdenssamfunnet står overfor.

– Mange av de mest utsatte landene ligger i et belte sør for Sahara, kalt Sahel-området. Det er en randsone til Europa hvor krig, konflikter, klimatiske endringer gjør at allerede svake stater kan kollapse, og det igjen vil resultere i alvorlige flyktningstrømmer. Sammenbrudd i slike land vil være dårlig nytt for Norge, Europa og verdensøkonomien, sier Bøås til E24.

Egeninteresse

Forskeren mener samtidig at Norge og andre land har dels en etisk forpliktelse å hjelpe de mest sårbare statene, men også en egeninteresse i at disse landene blir bærekraftig stabile.

Han trekker frem at effektene av statssammenbrudd de siste årene har rykket nærmere Europa.

– Flyktningkrisen rundt Middelhavet, som også har nådd Norge med stor styrke, er et resultat nettopp av krig og statssammenbrudd i Midtøsten, Sahel-beltet og Sentral-Asia, sier Bøås.

Samtidig understreker han at dette er konflikter som det ikke går å se noen umiddelbar løsning på.

– Utfordringene knyttet til sårbare stater vil derfor være med oss i lang tid fremover, sier Bøås.

Ønsketenkning

Han mener at det er ren ønsketenkning at de mest sårbare landene vil kunne bli fungerende flerpartisystemer på flere tiår.

– Men for at vi skal få en bærekraftig stabilitet må vi ha stater som fungerer med institusjoner som ivaretar sikkerhet. Man må ha monopol på bruk av tvangsmakt og en økonomi som gjør det mulig for folk å leve, sier Bøås.

Han viser til at globalt er 67,5 millioner mennesker på flukt.

Mange av de ti mest sårbare landene i rangeringen preges av at de har en statsmakt som ikke har full kontroll over eget territorium. I tillegg er flere preget av vold og konflikter, men det er store forskjeller mellom disse landene, sier Bøås.

Han mener at Norge og andre land må bidra til statsbygging, men understreker samtidig at omverdenen ikke kan bygge stater.

– Er det en ting erfaring viser, er det at omverdenen ikke kan bygge stater, men vi kan bidra til å hjelpe et land til å gjøre det til sitt eget prosjekt å bygge en fungerende stat, sier Bøås.

Dette er de mest sårbare statene

1. Somalia

Det internasjonale pengefondets (IMF) sjef Christine Lagarde godkjente i vår et program som skal bidra til å gjenoppbygge Somalias skakkjørte økonomi etter to decennier med borgerkrig ved at fondet samarbeider tett med landets myndigheter.

Fondet peker på at sikkerhetssituasjonen er utfordrende og at landet er preget av klanpolitikk, samtidig som har svake institusjoner, og at dette har resultert i at Somalia er i store vanskeligheter økonomisk.

URO: Somalisk politi arresterer her et mistenkt medlem av gruppen Al Shabaab nord for hovedstaden Mogadishu.

Foto: Feisal Omar Reuters

Landet har vært rammet av sultekatastrofer og konflikter, og har vært i konstant krise i 20 år. Forventet levealder i det kriserammede landet på Afrikas horn er 55 år, mot 81 år i Norge.

Ifølge Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) er to millioner av Somalias 11 millioner innbyggere avhengige av nødhjelp.

I fjor betalte Norge 346 millioner kroner i bistand til Somalia. Av disse pengene gikk 87 millioner kroner til nødhjelp.

Landet er preget av etniske klaner, som igjen er inndelt i underklaner. Klansystemet har skapt store konflikter innad i den somaliske befolkningen.

Det har vært mange piratangrep og kapring av skip langs Somalias kyst. Norge har en egeninteresse i disse farvannene, i og med at et stort antall av de fartøyer som årlig passerer der er norskeide.

– Det er blitt færre piratangrep, men det er ikke noen garanti for fremtiden. Hvis situasjonen på land blir mer desperat, vil piratene være mindre redde for å gå til angrep til sjøs, sier Bøås.

Den offisielle valutaen er Somali shilling. Men ifølge sjefen i Den somaliske sentralbanken Bashir Issa Ali er mesteparten av sedlene i den myntenheten falske, skriver Bloomberg.

Den mest brukte valutaen i Somalia for større transaksjoner er amerikanske dollar.

Ifølge geologers beregninger skal det finnes store oljeressurser i Somalia.

I fjor kom Verdensbanken med en rapport om de økonomiske utsiktene i Somalia for første gang på ti år. Der trekkes det frem noen få lyspunkter.

Blant annet at somaliere vender tilbake fra utlandet for å investere, at butikker åpner og at eiendomsmarkedet viser oppgang.

NUPI-forsker Bøås peker på at det er store forskjeller i Somalia den nordligste regionen i Somalia fungerer ganske bra.

– I nord er ikke alt håpløst, men så har du områder rundt Mogadishu som ikke fungerer. Det er en svak formell institusjonell struktur i Somalia, men somaliere har lært seg å leve uten en fungerende stat, sier Bøås.

Han viser til at fraværet av fungerende institusjoner har åpnet rommet for jihadister som den somaliske terrorbevegelsen al-Shabaab.

2. Sør-Sudan

Sør-Sudan er en av verdens yngste stater. Staten ble erklært i juli 2011. Norge er en av de største giverlandene til Sør-Sudan. I fjor lå norsk bistand til Sør-Sudan på 472 millioner kroner, ifølge Norad.

Mer enn 800.000 mennesker har måttet forlate hjemmene sine og rømme ut i bushen i Sør-Sudan etter at konflikten blusset opp 15. desember i fjor. I tillegg har en kvart million søkt tilflukt i nabolandene i håp om å finne husly og mat.

Konflikten har sitt utspring i en maktkamp mellom sittende president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar.

– Man lagde en stat ut av ingenting i en av verdens uroligste områder. Nå har landet vært herjet av en konflikt i to år, sier Bøås.

Forskeren mener at det er vanskelig å se en fredelig løsning på kort sikt.

3. Den sentralafrikanske republikk

TOK MAKTEN: Jean Bedel Bokassa tok makten etter frigjøringen av Den sentralafrikanske republikk. Han erklærte seg selv som president på livstid.

Foto: Ap

Bøås mener at Den sentralafrikanske republikk er det land der du ser de uheldige sidene ved kolonialisme. Etter frigjøringen tok Jean-Bédel Bokassa raskt makten i landet, og utviklet et av Afrikas verste terrorregimer.

– Dette er kanskje den koloni der Frankrike investert minst i institusjoner og samfunnet. Frankrike ga rettighetene til mindre familieeide franske bedrifter som kun var interessert i kortsiktig profitt og drev med slavearbeid, undertrykking og drap. Store deler av befolkningen døde, sier Bøås.

Forskeren kaller i dag landet en fantomstat.

– Dette er et av de land i verden som er institusjonelt og samfunnsmessig svakest, sier Bøås.

4. Sudan

Sudan er Afrikas tredje største land. i praksis blir landet styrt av et militærdiktatur. Den nåværende regjeringen er en blanding av høyere militære og et islamistisk parti. Denne grupperingen kom til makten i 1989 gjennom et kupp, da ble politiske partier forbudt og strenge sharialover innført.

5. Jemen

NUPI-forskeren mener at Jemen er et eksempel på et land hvor svak statsmakt og lokale konflikter har skapt rom for Al-Qaida-terrorister og IS-terrorister.

– Den pågående borgerkrigen er blitt en del av konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran og mellom sunni- og sjiaislam.

6. Syria

Forskeren mener at økonomien har spilt en stor rolle da den tidligere sterke staten Syria ble kastet ut i kaos.

– Landet har vært gjennom en vedvarende tørke, og det har skjerpet motsetningene i landet. Når grunnvollene i staten svekkes får du raskt politisk, sosial og økonomisk krise, sier Bøås.

7. Tsjad

Siden 2003 har 230.000 mennesker flyktet fra det krigsherjede Darfur i Sudan til det østlige Tsjad.

De forente nasjoners Human Development Index rangerer Tsjad som det femte fattigste landet i verden, med 80 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.

Landet begynte med oljeproduksjonen i 2003, og i dag er petroleum Tsjads viktigste eksportartikkel.

8. Den demokratiske republikken Kongo

Bøås mener at Kongo er et eksempel på ekstremt mislykket kolonialisme. Landet ble skapt som fristat til Belgias konge Leopold II i 1885. Kongo fikk sin uavhengighet fra Belgia i 1960.

– Igjen er dette historien om et land som ved frigjøringen mangler institusjoner og samfunnsfunksjoner som en stat må ha, sier Bøås.

9. Afghanistan

Bøås peker på at Afghanistan har vært uheldig med sin strategiske plassering.

– Landet ble utsatt for sovjetisk invasjon grunnet sin strategiske plassering, og ble kastet ut i kaos etter at russerne trakk seg ut. Noe som åpnet døren for Talibans middelalderstyre, sier Bøås.

Etter terrorangrepet 11. september 2001 i USA har Taliban-regimet, som skal ha gitt husly til medlemmer av ulike terrororganisasjoner, blitt kraftig svekket av den amerikanskledede krigen mot terror.

10. Haiti

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule.

– USAs rolle og deres støtte til despoter og at det ikke bygges en bærekraftig stat, har bidratt til utviklingen, sier Bøås.

Verdens mest stabile land

I andre enden av skalaen rangeres Finland som det mest stabile landet av alle, tett fulgt av Norge. I fjor betalte Norge totalt 34,5 milliarder kroner i bistand til land som sliter, ifølge Norad.

Fragile States indeksen er ikke ukontroversiell. Den har vært gjenstand for kritikk. Bøås mener at et av de største problemene med indeksen er at den gjemmer bort alt det som fungerer i de mest sårbare landene, og at indeksen ikke sier mye om hva som ligger bak.

– Selv om indeksen har noen svakheter er den interessant. Den viser at noen land sliter, sier Bøås.

Forskeren peker samtidig på at Mali er et ekstremt sårbart land, men at det er rangert som det 29. mest sårbare landet i indeksen.

– Samtidig rangeres mer stabile land som Kenya og Kamerun som mer sårbare i indeksen på henholdsvis 20. og 22. plass, det gjør at man må ta rangeringen med en klype salt, sier forskeren.

Bak rangeringen står The Fund for Peace, som er en non-profit ikke-statlig forsknings- og utdanningsinstitusjon som arbeider for å forebygge voldelig konflikt og fremme bærekraftig sikkerhet. Fondet er basert i Washington i USA.

Fondet oppgir at det analyserer millioner av dokumenter hvert år og med bakgrunn i disse fordeles det poeng for alle land på tolv sosiale, økonomiske, politiske og militære forhold.

Les også

Her har de verdens dårligst stilte valuta

Les også

Kinas nye silkevei

Les også

Indias skoger er mer verdt enn Canadas BNP

Her kan du lese mer om

 1. Økonomi
 2. Afrika
 3. IMF
 4. Verdensbanken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Transparency International: Somalia er verdens mest korrupte land

 2. Betalt innhold

  Norge gir milliarder til korrupte land, men vet ikke om pengene havner i feil hender

 3. Sverige knuser Norge i kåring - professor peker på dårlig innovasjon som årsak

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Det nye Opec søker stabilitet – på bakrommet er splittelsen enorm

 6. Kollapsen i Venezuela: Forbannelsen som gjør oljerike fattige