Økonomer og SV ber Jensen lytte til IMFs råd om boligskatt

IMF mener Norge bør fjerne skatte-gulroten for boligeiere. Pengefondet får støtte fra økonomer og SV, men ikke av finansminister Siv Jensen.

FIKK SKATTERÅD: Finansminister Siv Jensen blir rådet til å øke skattene på bolig i Norge av IMF onsdag. Det er lite som tyder på at hun vil høre på rådene.

Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Geir Molnes
 • Karl Wig
Publisert:

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener boligprisene i Norge er overvurdert, og at situasjonen har forverret seg de siste årene. På bakgrunn av dette anbefaler de Norge å fase ut rentefradraget og andre skattegullrøtter for norske boligeiere.

Anbefalingene ble overlevert finansminister Siv Jensen (Frp) Onsdag. SV, ved stortingskandidat Kari Elisabeth Kaski, er blant dem som støtter forslaget.

– Vi må vri om skatt fra arbeid til eiendom. Vi må ha langt høyere skattlegging av sekundærboliger. Vi mener det må gjøres helt grunnleggende grep i boligmarkedet. Det regjeringen nå gjør for å dempe boligprisveksten, er kjapp medisin som ikke tar grep i de strukturelle utfordringene. Det gjør det ikke enklere for folk med lave lønninger, sier Kaski til E24.

Ønsker høyere boligskatt

Hun mener det må bli mindre attraktivt å investere i boliger.

– Det er ikke alltid IMF og vi er enige, men akkurat her er vi det. Det er også ledende økonomer: Vi må skatte bolig hardere i Norge. Men dagens regjering er ikke villig til å ta grepene som er nødvendig, sier Kaski.

Stortingskandidat Kari Elisabeth Kaski i SV.

Fredrik Varfjell NTB scanpix

Hun omtaler boliger som en ekstremt attraktiv investering.

– VI har gått inn for å endre skattesystemet og skatte både sekundærboliger, og primærboliger i større grad enn før, sier Kaski.

Ser tre fordeler for Norge

– Å skatte bolig hardere i Norge vil være smart. Det er en fornuftig anbefaling fra IMF, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til E24.

Hun ser en kinderegg-effekt med 3 positive effekter:

** Det kan stagge den kraftige boligprisveksten.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Lise Åserud NTB scanpix

** Ved at bolig blir mindre attraktive for spekulantene, vris kapitalen mot investeringer som fremmer verdiskapning og økonomisk vekst.

** Mer skatteinntekter fra bolig kan også finansiere store, nødvendige omstillingstiltak Norge må gjøre fremover.

– Vinner ikke valg

Økt bolig-skattetrøkk kan løses på flere måter. Due-Andresen ser for seg i det minste at skatten på sekundærboliger, altså boliger kjøperen ikke selv bor i, bør økes.

– Men jeg mener det også kan være grunn til å øke beskatningen for bolig generelt, sier Due-Andresen.

Selv om hun ser åpenbare gevinster for Norge, tviler sjeføkonomen sterkt på at det vil skje.

– Å skatte bolig hardere er ingen god valgvinner. Med unntak av SV, er dette også en politisk ikke-sak: Ingen av de store partikoalisjonene har vist interesse for dette, sier hun.

Les også

Dreyer avlyser boligprisfesten i Oslo

Sjeføkonom: Bra forslag, dårlig timing

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det er fornuftig å vri skattetrykket over på boliger fra for eksempel arbeidsgiveravgiften. Han mener imidlertid at det vil være svært dårlig timing å gjøre dette nå.

– Det grunnleggende problemet er at boligmarkedet allerede har snudd og er på vei nedover. Jeg er litt skremt over hvor raskt det hoper seg opp med usolgte boliger. Dette markedet trenger ikke mer avkjøling nå, sier Andreassen til E24.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Frode Hansen VG

Sjeføkonomen forteller at han er mer pessimistisk på norsk økonomis vegne enn det IMF og Finansdepartementet er.

– Boligprisfallet som nå kommer vil ramme privatkonsumet og de ansatte i varehandelen. Nedgangen i boligbyggingen vil også ramme ganske bredt. Jeg tror Norge tvert imot vil få behov for mer stimuli snart.

Sjeføkonomen mener det er synd at slike grep ikke ble innført før boligmarkedet «tok av».

– Det blir for abstrakt

Sett bort fra timingen omtaler han det å kutte arbeidsgiveravgiften og heller øke skattene på boliger som økonomers våte drøm.

– Hvis skattene kuttenes tilsvarende i husholdningene ville det hjulpet næringslivets tilgang på kapital. Men i praktisk politikk er det ingen som er interessert i å gjøre det. Det blir for abstrakt.

– Det slår ned hardere å kutte hestekraftavgiften på båt. Da får du en liten gruppe som blir fans av Siv Jensen resten av livet, meg selv inkludert. For det er jeg Jensen evig takknemlig.

– Fra et rent privatøkonomisk perspektiv, altså?

– Ja, det forklarer mye. Det er derfor vi ikke får kutt i arbeidsgiveravgiften, og det er derfor vi ikke får boligskatt. Det blir for abstrakt og godene for spredt fordelt.

Mener vi overinvesterer i bolig

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener også en sterkere beskatning av bolig vil være fornuftig.

– Rentefradraget er blitt noe redusert de siste årene, men en viss boligbeskatning har en del positive egenskaper, sier Bruce til E24.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Vidar Ruud NTB scanpix

I likhet med Andreassen i Eika Gruppen, advarer Bruce mot å ta radikale grep på nåværende tidspunkt.

– Nå har vi hatt veldig sterk boligprisvekst og innført nye reguleringer i boligmarkedet som skaper usikkerhet i boligmarkedet fremover. Radikale endringer kan starte en negativ utvikling i boligmarkedet, som kan ha store negative konsekvenser, sier sjefanalytikeren.

En fornuftig tilnærming kan derimot være å gå gradvis frem, mener han.

– Generelt er bolig veldig lavt beskattet i Norge. Man blir oppfordret til å investere mye i bolig sammenlignet med annen kapital gjennom skattesystemet. Det fører til at vi overinvesterer i bolig, sammenlignet med andre spareformer, sier Bruce.

Siv Jensen: – Uaktuelt

Økonomene og IMF får imidlertid ikke ønskene sine oppfylt av finansminister Siv Jensen (Frp).

– Frp er motstander av boligskatt, og det er uaktuelt for Frp i regjering å gå inn for økt beskatning av folks hjem. Ønsket om å eie egen bolig ligger dypt i den norske folkesjelen, og det handler om identitet og økonomisk trygghet. Boligen din er ikke et skatteobjekt, men et hjem der familien oppdrar barna sine og lever sine liv, skriver Jensen i en e-post til E24.

Les også

Megler om Oslo-boliger: – I 2016 sto 3–4 prosent usolgt etter første forsøk, nå gjelder det kanskje 40 prosent

Hun forteller at hun tar den sterke gjeldsveksten i Norge på alvor, men finansministeren mener ikke boligskatt er løsningen på problemet.

– Vi må bygge mer, ikke skatte mer. Derfor har regjeringen lempet på byggekrav og byråkrati slik at nye boliger nå kan bygges raskere og billigere. For å bidra til en sunn utvikling i boligmarkedet har regjeringen også gjennomført tiltak for å begrense gjeldsveksten i hovedstaden spesielt, blant annet gjennom innstramming av egenkapitalkravet for sekundærbolig i Oslo, skriver Jensen.

Les også

IMF ber Norge ta boliggrep

Les også

– Boligmarkedet har tatt plass som den nye oljemotoren

Les også

Siv Jensen om boligprisutviklingen: – Ikke bærekraftig

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. IMF
 3. Skatter og avgifter
 4. Siv Jensen
 5. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. – Vi må ta høyde for at rentenivået ikke varer til evig tid

 2. SV ber finansministeren «få kontroll» på boligprisene

 3. Økonomer ber regjeringen revurdere boliglånsforskriften: – Nesten definisjonen på en boble

 4. Sjeføkonom: – Dette er de største usikkerhetsfaktorene i boligmarkedet

 5. Her er de blågrønnes eiendomsskattelettelser kommunene kan sno seg unna