Selvaag-sjefen frykter byggebrems - så prisrekyl

Selvaag-sjef Baard Schumann advarer om at prosjekter kan bli lagt på is som et resultat av det sviktende nyboligsalget. Det kan gi kraftig prishopp neste år.

FRYKTER BYGGEBREMS: Dersom nyboligsalget fortsetter å falle, vil det gjøre at boligprodusentene avventer prosjekter, sier sjef Baard Schumann i Selvaag Bolig.
Publisert: Publisert:

– Fortsetter det slik, kommer det til å skje. Akkurat nå er det ikke vits å legge mer varer i butikken, sier Schumann til Dagens Næringsliv.

Tirsdag formiddag viste Econs nyboligrapport at det ble solgt 2.456 nye boliger i Norge de siste to månedene - en kraftig nedgang på 33 prosent fra samme periode i fjor.

I Oslo var salgsnedgangen på intet mindre enn 71 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.
Boligbyggere selger normalt 60 til 70 prosent av prosjektene sine før igangsetting.

– Det er paradoksalt at nyboligsalget faller der behovet for nye boliger er størst, sier Schumann til Dagens Næringsliv.

Han tror også at et fall i boligbyggingen vil gi et prishopp allerede neste år, som følge av at det blir færre boliger.

Les også

Ny rapport: Her bremser nyboligsalget mest

Stort fall

Tirsdagens rapport bekreftet den negative trenden som boligbyggebransjen selv har meldt om, hvor nedkjølingen i boligmarkedet særlig har rammet nyboligsalget.

Kanskje ikke så overraskende viste rapporten at man finner den største nybolig-bremsen i Oslo, hvor boligprisene har falt markant siden april. Det er også i tråd med tidligere meldinger fra nyboligbransjen.

– Vi registrerer et fall fra 616 til 180 solgte nyboliger i den målte perioden. Det gir en salgsnedgang på 71 prosent, sa sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk Analyse til E24 tirsdag.

– Det begynner å tårne seg opp med usolgte boliger i hovedstaden, fortsetter sjeføkonomen, som tidligere har vært makroforsker i SSB.

Les også

SSB: Boligprisene falt i alle de store byene i tredje kvartal

Les også

Kan bety lavere priser på nye boligprosjekter

Les også

Nyboligsalget fortsetter å falle kraftig

Publisert:

Her kan du lese mer om