Ny knekk i boligprisene: – Fallet er ikke over ennå

Forrige måneds positive utvikling åpnet for spekulasjoner om omslag i det fallende boligmarkedet. Men novembertallene bekrefter at nedgangen ikke er over, mener økonomer.

NYTT PRISFALL: Etter den positive prisutviklingen i oktober viser fasiten at boligene ble billigere i november.

Foto: Johan Nordstrøm
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Etter en positiv utvikling i oktober falt boligprisene på nytt i november, med 0,4 prosent etter justering for sesongvariasjoner.

Det betyr at boligprisutviklingen var svakere enn det som er normalt på denne tiden av året.

Den kraftige boligprisveksten i Norge ble fra april avløst av et kjøligere marked med fallende priser, spesielt i Oslo der markedet nærmest kokte i fjor.

Prisutviklingen siden våren har vært negativ i de fleste månedene, men de positive oktobertallene åpnet opp en mulighet for at boligbremsen ville avta.

– Vi hadde et tall for oktober som var opp, slik at det fantes en mulighet for at det kanskje var et omslag på gang, men det er ikke det vi ser i tallene for november, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

– Fallet er ikke over ennå

Både makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier prisfallet i november var omtrent som ventet.

– Vi hadde ventet et sesongjustert fall på 0,2 prosent, men det ble litt større på 0,4 prosent. Det bekrefter vår forventning om at boligprisfallet ikke er over ennå, og at oppgangen i oktober kanskje var litt tilfeldig, sier Fjære til E24.

Les også

Boligprisene videre ned i Oslo

Bruce tror boligprisene skal enda litt ned før bunnen er nådd.

– Jeg tror fortsatt det skal videre ned før markedet er klarert. Det er for mange usolgte boliger, sier Bruce til E24, og legger til:

– Men jeg tror ikke på noen boligpriskollaps.

Han viser til at makrobildet er bra, med fallende arbeidsledighet og stigende sysselsetting.

DNB Markets forventer at boligprisene vil fortsette nedover mot sommeren, på grunn av at det er mange usolgte bruktboliger og at det ventes mange ferdigstilte boliger i 2018.

– Men gode makroforhold som lavere ledighet og bedre tilbakemeldinger fra Norges Banks regionale nettverk gjør at vi ikke venter oss noe krakk. Det meste av fallet er bak oss, men det blir nok noe mer fall mot sommeren, sier Fjære.

Mindre Oslo-prisfall

Tallene for de store byene, som ikke er justert for sesongvariasjoner, viser et boligprisfall både i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø.

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære, i DNB Markets.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Nedgangen i hovedstaden på 0,5 prosent er imidlertid mindre enn i de fleste andre byene.

– For Oslo så er det en bedre utvikling enn for landet ellers. Så sånn sett kan man si det er litt bedre enn ventet. Men det har vært veldig få fullførte boliger i Oslo de siste fire månedene, og det ventes å ta seg opp fremover. Flere meglere venter bedring i Oslo, men vi venter ikke noen særlig fremgang, sier Fjære.

Ser ikke spredning av boligbrems

Børsum sier det er viktig at den økonomiske veksten holder seg oppe, slik Norges Banks regionale nettverk viste tidligere tirsdag.

Den ferske Norges Bank-rapporten viser at bedriftene venter moderat produksjonsvekst det neste halve året, selv om usikkerhet i boligmarkedet demper forventningene i bygg og anlegg.

– Det man skal være bekymret for er ikke om det kommer en nedtur i byggeaktiviteten, det vet vi at det gjør. Det vi skal være bekymret for er om det forplanter seg til en bredere nedtur i øvrige deler av økonomien. Og det ser vi ikke, sier han.

Les også

Finanstilsynet om nordmenns gjeldsgalopp: – Urovekkende

Les også

Rapport: Derfor vil bolignedturen fortsette i Oslo

Les også

Ber Finanstilsynet vurdere boliggrep

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom Norge

Flere artikler

  1. – Dette kan snu mye raskere enn folk tar innover seg

  2. – Kan ha vært litt for pessimistisk

  3. Ser én risiko for norsk økonomi

  4. Annonsørinnhold

  5. Rapport: Norge får verdens verste boligmarked i 2018

  6. – Boligmarkedet friskmeldt i løpet av året