Greenpeace: Kullgiganter som RWE, Glencore og BHP Billiton må ut av Oljefondet
Regjeringens forslag til innstramminger i Oljefondets kullkriterier fører trolig til at det må selge eierandeler for nær 40 milliarder kroner i flere store kullselskaper, ifølge Greenpeace.
Regjeringen foreslo fredag å stramme inn på Oljefondets retningslinjer for å investere i kullselskaper, med konkrete terskelverdier for produksjon av kull og kullkraft.
Den relative grensen på 30 prosent kull beholdes, men suppleres med terskler på 20 millioner tonn for kullutvinning og 10.000 MW for kullkraftkapasitet.
Greenpeace, som lenge har bedt om absolutte terskler for kullutvinning og kullkraftkapasitet, mener dette er et skritt i riktig retning. Organisasjonen synes likevel at Regjeringen kunne gått enda hardere til verks.
– Vi trenger en utfasingsdato. Det er åpenbart at kull er en energiform som tilhører en helt annen tidsepoke. Kullkraft forårsaker 800.000 premature dødsfall hvert år, i tillegg til at det forurenser, bruker enorme mengder ferskvann og er den desidert største klimasynderen, sier Martin Norman i Greenpeace til E24.
Regjeringens melding om Oljefondet: Dette vil Siv gjøre
Greenpeace har gjort beregninger basert på Global Coal Exit list som viser at tyske RWE, Glencore og BHP Billiton klart overstiger terskelverdiene. Ved årsskiftet hadde fondet investeringer på henholdsvis 1,6 milliarder kroner, 9,1 milliarder og 14,7 milliarder i disse selskapene. I tillegg tror Greenpeace at følgende selskap må ut: Uniper, AGL Energy, Anglo American, Evraz og South32.
Oljefondet ønsker foreløpig ikke å kommentere, men henviser til informasjon de oversendte Finansdepartementet om kullvirksomheten før jul. Her kommer det fram at åtte selskaper overstiger kriteriene. Hvilke selskaper som faktisk blir trukket ut, gjenstår å se, og avhenger også til en viss grad av selskapenes planer om utfasing.
Fornøyde miljøorganisasjoner etter Siv Jensens Oljefondet-melding: – Godt å se at regjeringen følger med, om enn litt sent
Storebrand oppfordrer flere til å trekke seg helt ut av kull
– Storebrand har gått foran med et godt eksempel, og vedtatt utfasing av kull innen 2026. Det bør Oljefondet også gjøre, sier Norman i Greenpeace.
Storebrands konserndirektør for kapitalforvaltning, Jan Erik Saugestad, er også glad for innstrammingen for Oljefondet og ser frem til å få mer selskapsspesifikk informasjon.
– Den multinasjonale kullindustrien bruker store penger på å fremme en virksomhet som ødelegger klimaet, samtidig som den undergraver rene fornybar-alternativer. Den siste rapporten fra FNs klimapanel uttrykker klart og tydelig at kull ikke har noen fremtid i en verden som redusere klimagassutslipp, sier han.
– I Storebrand har vi jobbet med å stramme inn kriteriene for kullinvesteringer siden 2013, og har forpliktet oss til å trekke oss ut av kull, som er en døende bransje, innen 2026. Vi oppfordrer flere investorer, inkludert oljefondet, til å gjøre det samme, legger han til.