CO2-mangel rammer vannrensingen: Forbudt å vanne i Oslo

Det blir forbudt å vanne hagen i Oslo. Årsaken er mangel på CO2 i Europa, etter at flere produksjonsanlegg er nedstengt.

FORBYR VANNING: CO2-mangelen i Europa går nå ut over vannrensingen i Oslo kommune, som nå ser seg nødt til å forby hagevanning med spreder eller slange, for å unngå at folk må koke vannet før det kan drikkes. CO2 brukes nemlig i renseprosessen. Dette er et illustrasjonsbilde.

Foto: Sara Johannessen NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Etter at britiske puber har slitt med å få tak i karbondioksid til ølet sitt, begynner mangelen på industriell CO2 i Europa nå også å gå ut over nordmenn.

Oslo kommune innfører tirsdag forbud mot hagevanning fordi CO2-mangelen går ut over vannrensingen.

«Forbudet gjelder hagevanning med vannslange/spreder. Årsaken er et økende vannforbruk på grunnen av det varme været og at kommunens leverandør av CO2 har leveringsproblemer», skriver Oslo kommune i en melding.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

Nedstengninger av viktige produksjonsanlegg for industriell CO2 gjør at den europeiske CO2-bransjen er i den verste situasjonen på årevis, skrev avisen Gasworld i forrige uke.

E24 skrev i helgen at mangelen på karbondioksid er mest akutt i Storbritannia, hvor mange puber frykter mangel på bobler i ølet midt under fotball-VM.

Les mer: Truer øl- og matprodusenter i Europa: Frykter ølmangel under VM

Foreløpig har ikke Bryggeri- og drikkevareforeningen merket noe til mangelen, sier direktør Petter Nome. Men både han og aktørene i markedet følger situasjonen.

– Det er jo bekymringsfullt for arbeidsplassene, særlig for små aktører, hvis man ikke får tak i nok CO2. Men jeg er optimistisk til at markedet klarer å løse dette, sier Nome til E24.

Les også

CO₂-svikt truer øl- og matprodusenter i Europa: Frykter ølmangel under VM

– Svært vanskelig

«Slik situasjonen nå er, klarer Praxair ikke å tilgodese sine kunder med levering av karbondioksid og er derfor nødt til å erklære force majeure», skrev CO2-leverandøren Praxair Norge på sine nettsider i forrige uke.

Force majeure er en uforutsett situasjon som gjør at et selskap ikke kan oppfylle sine kontrakter.

«Vi har fullt fokus på å forsøke å skaffe flytende CO₂ fra alternative kilder, men med den produktmangelen som nå eksisterer, er dette en svært vanskelig oppgave», sa selskapet.

– Er nødt

Forbudet i Oslo gjelder hagevanning med vannslange og spreder, ifølge Oslo kommune.

– Erfaringene våre fra så varme perioder som nå er varslet, viser at vannforbruket øker betydelig som følge av hagevanning, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune i meldingen.

– Det gir utfordringer for produksjonskapasiteten på vannbehandlingsanleggene våre. Når det varme været faller sammen med en mangel på CO2 er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier Hult.

Sender SMS til innbyggerne

Vann- og avløpsetaten vil tirsdag varsle alle husstander i Oslo om forbudet.

En gjennomsnittlig innbygger i Oslo bruker 160 liter i døgnet, mens en vannspreder med normalt trykk bruker opptil 1.000 liter vann i timen, ifølge kommunen.

Ifølge kommunen vil vannet ikke være i henhold til drikkevannsforskriften hvis renseanlegget ikke har nok CO2.

«I et slikt tilfelle må det sendes ut kokevarsel for hele Oslo, noe som i så fall vil innebære at alt vann bør kokes før det drikkes eller brukes til matlaging», skriver kommunen.

Leverandøren Praxair har lovet kommunen 11,3 tonn CO2 tirsdag, og de planlagte leveransene skal være nok til å dekke normalt vannforbruk frem til midten av juli.

– Men om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, sier Hult.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo

Flere artikler

  1. Stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel

  2. – Noen kunder har panikk

  3. – Ikke en planlagt stopp

  4. Vanvittig rekord i salget av flaskevann

  5. – Vi må planlegge for en krise