SV RASER MOT HAGEN: - FrP taper millioner på Hagens gave

De åtte personene som har donert 6,4 millioner til Frp får mye mer tilbake, ifølge nye beregninger.

IKKE IMPONERT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er ikke imponert over Stein Erik Hagens donasjoner til FrPs partikasse.

Johannessen, Sara
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

Fremskrittspartiet fyller opp partikassen, mye takket være norske kjendismilliardærer, ble det kjent fredag. Blant giverne er matvarefyrsten Stein Erik Hagen og investor Christen Sveaas, som donerer 2 millioner hver til partiet.

Nå viser ferske beregninger kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) har gjennomført at dette er langt fra noen lønnsom affære for partiet.

- La det ikke være tvil: Hagen og Sveaas har enorm egeninteresse av å støtte FrP. Dersom FrP og Høyre får regjeringsmakt vil de gjøre store omvendte fordelingsgrep, sier Solhjell til E24.

Dermed gir han støtte til valgforsker Frank Aarebrots utspill, der forskeren argumenterer at de rikes støtte er skadelig for partiet.

- Siden FrP ønsker å fremstå som "partiet for folk flest", så vil den negative omdømmeeffekten være større enn effekten av sju millioner ekstra i kassen, sier Aarebrot til E24.

Les også: Disse gir penger til FrP

- Søker vinning

Han mener å se et ekstra sterkt engasjement blant Norges rikeste i årets valgkamp, særlig gjelder dette i debatten rundt formuesskatten.

- Disse stemmer ikke som du og jeg, som støtter et parti fordi vi er enige med politikken. Hagen og de andre rikingene støtter partiet som vil føre til størst personlig vinning for dem selv, sier Solhjell.

Han peker på at partiene vil gi de rikeste i Norge milliongaver ved å fjerne formueskatten (se faktaboks). I løpet av en fireårsperiode vil Hagen "få" 55 millioner kroner og Sveaas nesten 15 millioner kroner, basert på formuetall fra 2007, ifølge Solhjells beregninger.

Taper 12 milliarder

I sum får staten vanligvis inn rundt 12 milliarder kroner på formuesskatten.

- Dersom gavene fører til at FrP kommer i regjering er det en god investering for de rike, eller utgift til inntektservervelse om du vil, sier kunnskapsministeren.

- Dine beregninger tar ikke hensyn til at en eventuell fjerning eller reduksjon av formuesskatten kan føre til en innføring av skatt som rammer de rike på andre områder?

- FrP har jo ikke nevnt noe alternativ til formuesskatten. De vil spare inn de 12 milliarderene regjeringen får fra formuesskatten på å trappe ned en rekke velferdstilbud. Det er ingen tjent med.

Han peker på at FrP vil gjøre skolefritidsordningen dyrere, kutte i arbeidsmiljørettighetene til svært mange, og stramme inn på en rekke andre offentlige tilbud for å kunne behage de rike.

- Dette er en bakside av politikken de ikke flagger for høyt med, som jeg ønsker å gjøre kjent. FrP er ikke partiet "for folk flest", som de selv skal ha det til, men partiet "for rikinger flest".

- Ingen redning

Han peker på at Norge er et av landene som har taklet finanskrisens konsekvenser best, og at det har kommet ros fra internasjonalt hold med jevne mellomrom.

- At Høyre og Fremskrittspartiet skal være noen redning tviler jeg på at det er noen som tror på, fastslår kunnskapsministeren.

Les flere økonominyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Stortingsvalg

Flere artikler

  1. - En bjørnetjeneste

  2. Frp vil ha høyere skatt på de rikeste, mener Terje Hansen

  3. Giverne sparer 108 millioner hvis Høyre vinner

  4. Annonsørinnhold

  5. - De rikeste skalbetale skatt

  6. Skattepolitikk for de rikeste