SER FLERE GLADNYHETER: Superanalytiker ser vendepunkt

Analytiker Ole Slorer i Morgan Stanley ser tegn til lysglimt i økonomiske situasjonen.

Publisert:

- Jeg mistenker at det er en oppgang i forbruket som ennå ikke er blitt fanget opp av økonomiske data, sa Slorer under The Norwegian-American Chamber of Commerce sin årlige shippingkonferanse i New York.

Shippingindustrien gikk fra topp til bunn i 2008, det trolig mest dramatiske året for industrien noensinne. Tittelen på konferansen tirsdag var "How Will Shipping Survive the Perfect Storm?".

Den respekterte oljeanalytikeren Slorer, som leder oljeserviceteamet til Morgan Stanley, var invitert for å gi deltagerne et makroøkonomisk overblikk. Og alt ser altså ikke beksvart ut nå, ifølge Slorer.

Les også: Spår superboom på Oslo Børs

-Tar feil

- Kolleagen min, Stephen Roach, leder av Morgan Stanley Asia, hevder vi er i en synkronisert, global tilbakegang. Men han er av de mest negative økonomene der ute, og jeg tror vi ser tegn nå på at han tar feil, sier Slorer.

- Vi begynner også å se tegn på at den ledende indeksen over forbruk (Purchase Manager Index) er i ferd med å snu oppover.

Dette kan være en veldig tidlig indikasjon på at den økonomiske situasjonen kan være i ferd med å bedre seg noe, ifølge Slorer.

Les også: Stjerne anbefaler offshore-aksjer

-Svært overraskende

Oljeanalytikeren pekte samtidig på en overraskende utvikling i tørrlastmarkedet som en mulig annen indikator.

- Dette har å gjøre med volumet i tørrlastmarkedet, som har vært veldig, veldig høyt i januar, sa Slorer, som i 2007 ble kåret av magasinet "Oil Service" til den nest beste analytikeren på oljeservice i USA.

Tørrlastvolumet (capezie fixtures) var i januar på samme nivå som juli i fjor, og 80 prosent var på vei til Kina.

- Vi er usikre på hva som er årsaken. Dette er svært overraskende, sa Slorer, og spurte om noen i salen kunne hjelpe ham med en forklaring.

Oljeserviceaksjer

Under Skagens nyttårskonferanse i januar sa Slorer at han tror på en kraftig oppgang i oljeserviceaksjer de neste ti årene. Og oljeanalytikeren fremhevet under konferansen tirsdag at han fortsatt har stor tro på oljeserviceaksjer i årene som kommer.

- Jeg har ikke sett noe ennå som tyder på noe høyere tilbud, jeg tror heller det er mer som tyder på at produksjonen blir forsinket, Slorer.

- Hvis det er noe i at det ikke er fullt like ille i spesielt Kina, så betyr det kanskje at det ikke blir like dårlig etterspørsel i 2009 som det vi har lagt til grunn tidligere, la han til.

Tidligere har han spådd en oljepris ned mot 25 dollar fatet i andre kvartal, men Slorer sier nå ting kan tyde på at det ikke blir så ille.

-Bransjen trenger nedgang

Ole Slorer understreket under konferansen alvoret i situasjonen shippingindustrien befinner seg i.

- Problemet for shippingindustrien er den enorme ordreboken. Det er behov for en nedgang for å bli kvitt gammel tonnasje. Ellers tar det bare lenger tid før markedet kommer tilbake i balanse igjen, sier han.

- Det kommer til å være et volatilt marked fremover, og det kommer ikke et marked som vi så i 2007 eller 2008 på ganske lang tid, sier Slorer.

Morgan Stanley-analytikeren tror markedene vil kunne være i balanse igjen i 2011-2012, men skynder seg å legge til:

- Det eneste jeg har lært av dette er at om jobben din er å gi spådommer, så må du sørge for at du har nok av dem.

E24-LESER: "Lysglimtet er toget som kommer imot."

Flere E24-nyheter

Publisert: