BOLIGPRISFALLET: Prisras for borettslagboliger

Prisene på omsatte borettslagsleiligheter falt med 2,6 prosent i oktober.

Publisert:

Prisene på omsatte borettslagsboliger i Garanti Eiendomsmegling gikk ned med 2,6 prosent i oktober, ifølge statistikk fra eiendomsmegleren fredag ettermiddag.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var 19.593 kroner.

Dermed er prisene på borettslagsboliger nå tilbake på 2006-nivå.

- Dette var som ventet. Det har vært bygd for mange leiligheter og det får nå utslag i lavere priser for borettslagsboliger, som vanligvis er dette leiligheter, sier sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til E24.

Dessuten har det vært mye bråk rundt lavinnskuddsboliger, og mange prosjekter har fått et dårlig rykte. Dette kan også ha fått utslag i prisen, tror Senneset.

Han opplyser at Prognosesenteret regner med at alle boligtyper sett under ett vil falle med rundt 2 prosent ut året.

- Dette tallet bekrefter dette anslaget, sier Senneset.

Les også Øystein Sjølies kommentar: Vi trenger færre snekkere

Faller brattest

Prisene på borettslagsleiligheter har også falt brattere enn boligprisene ellers hos eiendomsmegleren. Siden årsskiftet har boligprisene i Garanti sunket med 1,7 prosent, ifølge en pressemelding.

Ifølge Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling, er det nå krefter som trekker i begge retninger i boligmarkedet fremover.

Positivt for boligprisene er det at mange nå håper at tilstanden i pengemarkedet vil komme ned, slik at bankene etterhvert kan senke boliglånsrentene. Håpet om at dette skal påvirke markedet positivt beskrives som "reelt" av Drogseth.

- På den andre siden kommer nå signaler om økt arbeidsledighet. Det som imidlertid virkelig er bekymringsfullt for eiendomsmarkedet er at bankene holder igjen utlån til de som skal kjøpe bolig, sier direktøren i pressemeldingen.

Tas med en klype salt

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, mener Garantis tall må tas med en klype salt, da de svinger mye, og ikke nødvendigvis viser hva som virkelig skjer i boligmarkedet.

- Disse tallene endres mye fra måned til måned, og det er derfor ikke noe poeng å forsøke på noen tolkning av dem, sier han til E24.

Mandag kl. 11.00 kommer Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) med statistikk som viser utviklingen i boligprisene for oktober i år.

Andreassen mener dette er mer interessant å se på.

- Jeg er mye mer opptatt av Obostallene og eiendomsmeglernes statistikk, selv om det er mye usikkerhet knyttet også til disse tallene.

Han peker på at mange meglere har fortalt at det har vært en markert nedgang i antall omsetninger den siste tiden. Hvordan dette gir seg utslag i boligprisene er han imidlertid lang fra sikker på.

- Dette kan komme av at bankene har vært mindre villige til å bidra med finansiering, og av at kjøper og selger ikke klarer å bli enige. Dette gjør det vanskelig å komme med noen anslag på hva som venter oss på mandag, sier Andreassen.

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert: