- Renten må ned
Oppfordringen fra næringslivet er unison: - Renten må ned!
Det var lite tegn til panikk da regjeringstoppene møtte de 15 største interesseorganisasjonene i Norge, men rådet var krystallklart: Sett ned renten.
Fredag hadde statsminister Jens Stoltenberg innkalt 15 av de største interesseorganisasjonene til sitt kontor i 17. etasje i Regjeringskvartalet.
Temaet var finanskrisen og dens virkning på norsk næringsliv, og rådet fra næringslivet er entydig: få ned rentene og banksystemet til å fungere.
Beredskap
- Næringslivet er opptatt av beredskap. Vi vil løpende vurdere behov for nye tiltak, og vil iverksette dette når det er nødvendig, sa Stoltenberg til pressen etter møtet.
Det var også det mest konkrete arrangørene hadde å si, i tillegg til en klar forventning om at bankene setter ned renten.
Men å legge ytterliggere press på norske banker ville han ikke være med på.
- Vi bør følge spillereglene, spesielt i en situasjon som nå, sa statsministeren.
Les også:
Nærvøs byggebransje
Mest uro er det å finne i bygg- og anleggsbransjen.
Styreleder i Byggenæringens landsforening (BNL) Peder Backe var fornøyd med møtet da han etterpå møtte E24.
- Hensikten med dette møtet var at regjeringen lyttet til næringslivet, og her synes jeg de viste ansvarlighet og vilje til å "være på ballen", sa han.
BNL la frem prognoser for årene fremover i bransjen på tirsdag, og det var ikke lystig lesning.
Bare i år er det ventet at 28.000 vil miste jobben, og Backe er redd for at bransjen vil bli satt svært langt tilbake.
Tror nedgangen blir for stor
- Det vil være mange uløste oppgaver også i fremtiden, og vi er opptatt av å beholde kompetanse og kapasitet. Dette tar det lang tid å få tilbake.
- Har ikke denne bransjen vært i en boble og således bare har gått av en nedgang?
- Nedgangen går altfor langt og inn i bransjens kjerne, fortsetter han.
Backe forteller at BNL torsdag var i møte med Samferdselsdepartementet for å konkretisere prosjekter som kan hjelpe kriserammede selskaper.
Han ønsker en slik dialog også med andre aktuelle departement.
Kleppa lytter
Det bekrefter Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa at han vil få.
- Jeg var i kontakt med de allerede før statsbudsjettet ble lagt frem og det ligger ting i budsjettet som nå må få virke.
- Konkrete tiltak?
- Dette vil være konkrete tiltak som oppussing av skoler, kirker og basseng, samt 1000 nye omsorgsboliger. I tillegg vil Husbanken bli mer synlig fremover
Om det vil være tilstrekkelig til å møte Backes ønsker ville hun ikke si så mye om før budsjettet blir vedtatt og har fått virke. Men at det kan bli aktuelt å utvide de totale økonomiske rammene avises ikke.
- I beredskap ligger det en dosering, og en økning av rammene kan være en del av det, sier Kleppa.
Industrien merker trykket
Rådgiver Norvald Mo i Fellesforbundet forteller at foreningen får mange varsler om permitteringer over det ganske land.
- Det gjelder særlig bedrifter som leverer til byggenæringen, som trevare- og steinindustrien, i tillegg til bildelindustrien, sier han til E24.
Direktør Knut Sunde i Fellesforbundet bekrefter bildet.
- Mange bedrifter melder om lavere etterspørsel etter produktene sine. Det er særlig industriens "frontsoldater": bygg og anlegg, og bildelindustrien, som merker det først. De siste par dagene har vi imidlertid fått beskjeder om dårligere tider også for tradisjonell eksportindustri som aluminiumsindustrien, sier Sunde.
Les også: