REFSER REITEN: SV-Kristin: - Han er ingen ledestjerne

Finansminister Kristin Halvorsen fillerister avtroppende Hydro-sjef Eivind Reiten.

Åserud, Lise
  • Bjørn Haugan
  • Karoline Flåm
  • Margrethe Assev
Publisert:,

Han latterliggjorde i går toppledere som SAS-sjef Ola H. Strand og NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas, som begge har kuttet egen lønn i de dårlige tidene.

- Jeg har begrenset sans for den som nå er "helt" fordi de går ut og sier at de vil frasi seg lønn eller bonus, sa Eivind Reiten på et møte i tenketanken Civita.

Reiten var kritisk til ledere som gir etter for presset og har lite til overs for næringslivsledere som kjøper seg popularitet ved å fryse lønn og bonuser.

Kraftig kritikk

- Selv har jeg bevisst ikke løpt rundt til media og samlet de stjernene jeg kunne fått ved å si fra meg lønn. Det ville være å overstyre og betvile tilliten til styret som har besluttet at ordningen skal være på den måten, argumenterte Reiten.

Det fører til at han får kraftig kritikk av SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen.

- Reiten har ikke vært ledestjerne i disse spørsmålene. Han hadde altfor gode betingelser selv. De var så gode at vi ikke ville at det skulle gjenta seg. Hans avlønning var en av årsakene til at vi laget nye retningslinjer, sier hun, og fortsetter:

- At han sier han ikke ville gitt fra seg noe, vet vi jo, men jeg liker dårlig at han kritiserer andre ledere for å vise ansvar og moderasjon i krisetider. Det er riktig at det er styrene som har ansvaret, men også lederne har ansvar for å skape legitimitet til både seg selv og sin bedrift. Å ha godt omdømme er viktig som leder. Her faller Reiten gjennom, når det gjelder holdninger til avlønning, sier Halvorsen.

Les også: Reiten fnyser av lønnsfrys

- Dårlige antenner

- Er du glad for at han skal gå av som Hydro-sjef?

- Han har gått av frivillig og av andre grunner. Men disse holdningene samsvarer ikke med det jeg mener er gode egenskaper hos en leder: Dårlige antenner for egen og bedriftens omdømme.

Reiten har tjent gode penger i sin tid som Hydro-sjef. I 2007 hadde han en årslønn på 5,8 millioner kroner, pluss bonus. For Reiten har det vært utelukket å gå ut og kutte i egen lønn eller bonus.

- Dersom jeg skulle fortsette i Hydro, og styret foreslo å øke lønnen min, ville jeg selvfølgelig diskutert dette. Men jeg holder meg til spillereglene. Jeg går ikke ut i forkant, bare for å få en "stjerne", sier Reiten.

- Personlig mener jeg at vi er for opptatt av lønnen til noen få. Debatten blir veldig ensidig, med fokus på noen få toppsjefer. Nå er det unntakstilstand, og staten skal inn med krisemidler. Da vil det uansett være umusikalsk om noen forventer å skjære klar av krisen, utdyper han overfor VG.

Til forsiden

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tillitsvalgte støtter Reiten

  2. Åpner for kutt i egen lønn

  3. Reiten maner til lønnsmoderasjon

  4. Annonsørinnhold

  5. HALVORSEN: - Avtalen er for god

  6. Overrasket over oljefondssjefens lønnsfest