KVINNELIG GRÜNDER TIL SYLVIA BRUSTAD: - Cash is queen!

Kvinnelige gründere ber nærings- og handelsminister Sylvia Brustad åpne lommeboken.

Storfjell, Ingar
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

- For at vi skal klare å nå målene om 40 prosent kvinnelig gründerskap innen fire år, skal det mer til enn en vase og en brosje, sier gründer bak Virrevapp som pruduserer barneklær med norsk design, Lise Arvesen (bildet).

Arvesen benytter utdelingen av bladet Hennes gründerpris "Startknappen" for 2008 fredag til å gå hardt ut mot regjeringen med nærings- og handelsminister Sylvia Brustad tilstede i salen.

Pengene mangler

Gründeren understreker at hun støtter arrangementet, men kan likevel ikke la være å merke seg at noe skiller seg ut fra når gründerpriser som ikke retter seg spesielt mot kvinner deles ut: pengene mangler.

- Nylig ble DnB Nors innovasjonspris delt ut, og vinneren mottok 1,3 millioner kroner. Det hadde vært noe, utbryter Arvesen, og legger til:

- "Cash is king", som det sies. Nei, "cash is queen"!

For at regjeringen skal kunne nå målsetningen om 40 prosent kvinnelig gründerskap innen 2013 må det komme minst én stor, vellykket kvinnelig gründer i året, mener Virrevapp-gründeren.

Bare slik kan det lokkes nok kvinner ut på banen, og få flere til å våge å ta sjansen på å være sin egen arbeidsgiver, tror Arvesen.

Og for å øke sannsynligheten for at kvinnene skal tørre å ta sjansen på den usikre tilværelsen, må Brustad åpne lommeboken, fastslår hun.

"Gründerpakke" på vei

- Det er absolutt en god idé, den tar vi med oss, lover Brustad med klar referanse til Arvesens ønske om priser som er mer likvide enn vaser og brosjer.

Arvesen håper det ligger handling bak ord. Brustad er nemlig i ferd med å utforme en "gründerpakke", der det allerede er klart at Innovasjon Norge får en større bit.

Det er penger de kvinnelige gründerne hittil har måttet se langt etter, noe som klart reflekteres i den lave kvinneandelen blant gründere, mener Virrevapp-gründeren.

Bør ha selvtillit

Men det er ikke bare penger som stopper kvinnelig gründerskap, argumenterer Brustad.

- Damer bør ha mer selvtillit, mens menn kan bli flinkere til å ta selvkritikk, sier ministeren til E24.

- Vi har stor tro på at kvinner vil komme på banen, og vi støtter dem allerede gjennom Innovasjon Norge i betydelig grad. Men vi trenger helt klart fler, så dette er noe vi kommer til å støtte opp om fremover også, lover Brustad videre.

Må tenke stort

Arvesen er enig i at kvinner også må ta noe av skylden selv, ettersom mange er mer beskjedne enn menn når det skal hentes inn penger til de ulike prosjektene fra investorer.

- Mens en mann ber om 100 millioner kroner, og lover en gitt prosentsats i avkastning, vil en kvinne kanskje be om 1 million. Den størrelsesordenen er uinteressant for mange investorer som ønsker å tenke stort, sier Virrevapp-gründeren.

I tillegg må troen på kvinnenettverkene avlives, fremholder hun.

- Vi må komme oss dit gutta er, og det er i styrene. Selv har jeg to styreverv, og det har hjulpet meg noe enormt, samt gitt meg uendelig mange verdifulle kontakter, forteller Arvesen.

Les også: Dette er årets kvinnelige gründere

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Dette er årets kvinnelige gründere

  2. - Champagnen venter fortsatt

  3. - Det er fabelaktig

  4. - Private Equity er en del av løsningen

  5. Drømmen om elmotorsykkel