Rentemøtet i Norges Bank: Kan gi hint om neste rentehopp

Norges Bank holder mest sannsynlig renten i ro på torsdagens rentemøte. Spenningen er knyttet til om neste heving kommer før eller etter sommeren.

RENTEMØTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen ventes å holde renten uendret på torsdag. Spørsmålet er om han kanskje vil gi et lite hint om tidspunktet for neste heving.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken venter at neste renteheving kommer i september. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Norges Banks rentemøte på torsdag er et såkalt mellommøte, uten ny pengepolitisk rapport og pressekonferanse.

Dermed ventes det heller ingen endring i styringsrenten, som nå ligger på 1,0 prosent etter hevingene i september og mars – de første hevingene siden 2011.

Men flere økonomer tror det kan komme signaler om tidspunktet for neste renteheving – enten juni eller september.

– Det er så godt som sikkert at renten holdes uendret. Det har vært lite data siden marsmøtet, og styret avviker aldri fra strategien på møtene mellom de pengepolitiske rapportene, med mindre noe ekstraordinært har skjedd, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken i en analyse.

På det forrige rentemøtet i mars hevet Norges Bank renten til 1,0 prosent, og signaliserte ytterligere renteoppgang i løpet av det neste halve året.

Les også

Disse bankene har økt boliglånsrenten

Dersom renten heves videre, vil det øke renteutgiftene ytterligere for norske lånekunder, gitt at bankene følger etter Norges Bank og setter opp sine utlånsrenter. En rekke banker satte opp renten etter forrige heving.

Det store spørsmålet nå er om de økonomiske nyhetene siden mars har vært i tråd med sentralbankens prognoser.

Kan gi juni-heving

Norske nøkkeltall har stort sett vært på linje med Norges Banks estimater siden mars, og er derfor nøytrale for renteutsiktene, ifølge økonomer.

Litt sterkere inflasjon, svakere krone og høyere oljepris taler derimot for videre renteoppgang, påpeker de.

Handelsbanken tror at sentralbanken vil konkludere med at utsiktene er lite endret.

– Uendrede utsikter vil implisitt bekrefte høy sannsynlighet for en renteheving i juni, skriver sjeføkonomen, og viser til at rentebanen gir sannsynlighetsovervekt for heving i juni.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Noen helt klare hint tror hun ikke vi vil se fra sentralbanken:

– Norges Bank gir sjelden hint i pressemeldingene om kommende rentemøter, og vi tror ikke det vil skje denne gangen heller.

Handelsbanken regner likevel med at Norges Bank vil avvente flere data før den eventuelt vil heve, og at rentehoppet derfor ikke kommer før i september.

Også DNB Markets tror på heving først i september.

– Vi venter at Norges Bank vil gå forsiktig fram og guide for en renteheving etter junimøtet, skriver DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal en analyse.

Les også

Norges Bank varsler to rentehopp til i år – overbeviser ikke markedet

Kan styrke kronen

Nordea Markets tror derimot på heving allerede i juni.

– Vi er ganske sikre på at Norges Bank i hvert fall vil si at «renteutsiktene for den nærmeste tiden er lite endret». Men den kan også komme til å indikere at nyhetene har vært på den sterke siden, skriver meglerhuset.

Markedet priser for tiden inn om lag 50 prosent sjanse for heving i juni, ifølge Nordea Markets.

Hvis Norges Bank bare sier at utsiktene er lite endret, vil markedet ikke reagere noe særlig, men hvis det blir signalisert en sterkere oppside, leder det trolig til høyere renter og sterkere krone, tror Nordea Markets.

NHO: Viktig at renteoppgangen er forsiktig

– Norsk økonomi har lagt det verste bak seg, og norsk næringsliv bør derfor tåle høyere renter, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til E24.

Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener næringslivet nå tåler en forsiktig renteoppgang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han understreker at den varslede renteøkningen til 1,75 prosent over de neste årene fortsatt er et svært lavt rentenivå i historisk målestokk.

Selv om de fleste norske bedriftene med gjeld tåler renteoppgang, er det fortsatt mange som sliter, og det er usikkerhet knyttet til global handelskrig.

– Derfor er det viktig at Norges Bank går varsomt fram i rentesettingen og ideelt sett ikke overrasker markedene ved å endre kursen mye i løpet av kort tid, av hensyn til blant annet kronekurs, som er viktig for mange av våre bedrifter, sier Dørum.

Uvanlig svak krone

Kronen har den siste tiden vært uvanlig svak mot store valutaer som euro og dollar. Onsdag er en euro verdt 9,81 kroner, mens en dollar er verdt 8,76 kroner. Kronen er dermed svakere mot de store valutaene enn den var i tiden etter finanskrisen i 2008.

I årene etter finanskrisen styrket kronen seg betydelig, før den igjen ble svekket av det kraftige oljeprisfallet i 2014.

Ser man på 2012, da oljeprisen var høyere enn i dag og norsk økonomi gikk godt, var en euro i perioder verdt ned mot 7,30 kroner, mens dollaren var verdt rundt seks kroner. Den gang skapte den sterke kronen problemer for deler av næringslivet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Rentemøte Norges Bank
 3. Kronekurs
 4. NHO
 5. Handelsbanken
 6. Nordea
 7. DNB

Flere artikler

 1. Uenige om Olsens neste grep: Store sprik i rentespådommene

 2. – Økt usikkerhet om renteutviklingen fremover

 3. Norges Bank holder renten på null som ventet

 4. Markedet tviler på Olsen-heving

 5. SSB: Arbeidsledigheten øker