ARNE HJELTNES OM MATVANER: - Frykter kyllinginvasjon

Snart kan alle middagsbord bli invadert av kyllinger, advarer Arne Hjeltnes.

FOR DYRT: Hvis lakseprisen holder seg over 40 kroner kiloen så betyr det at det er for lite laks i verden. Det kan fiskeriministeren gjøre noe med, mener moromannen Arne Hjeltnes.

Mauren, Arnfinn
  • Jakob Schultz
Publisert:

Arne Hjeltnes har vært Norges fiskeriutsending i Sørøst-Asia og norsk turistsjef i Amerika. Nå frykter han at den viktige norske eksportartikkelen laks vil bli angrepet av kyllinger.

- Hvis laks blir for dyrt så vil folk gå over til å spise billig kylling, og middagsbordene vil bli invadert av kyllinger, sier Hjeltnes til E24.

Lakseprisen til værs

Han har notert seg at lakseprisene har steget kraftig i det siste og sender er varsko til politikere og fiskeribransjen.

- Det er altfor lite laks i verden. Det er ingen grunn til at vi ikke skal kunne drive mer oppdrett av laks. Hvis det fundamentale bildet ikke endrer seg og tilbudet av laks øker dramatisk så vil prisene holde seg over 40 kroner kiloen, og det blir for dyrt. Det vil skape "demand destruction" (mange vil ikke klare de høye prisene og etterspørselen vil senkes betraktelig), og kylling vil ta helt over, sier Hjeltnes.

Les også: - Panikk i laksemarkedet

Fugleinfluensa og svineinfluensa

Han mener laks har et stort potensiale.

- Vi har hatt fugleinfluensa og svineinfluensa mens fisken har greid seg fint. Laks er en fantastisk råvare og middagsrett som kan spises av alle religioner og alle folkeslag. Dessuten er det egentlig svært billig. Hvis man sammenligner ett kilo laks med ett kilo biff så er laks mye billigere. Det er egentlig bare kylling som kan slå laks på pris, sier Hjeltnes.

Les også: Oprahs kyllingkatastrofe

Sprøtt konsesjonssystem

Han sier politikerne nå må sørge for at laksen ikke mister sin gode rykte som middagsmat for alle.

- Norge har en lang kyst som er godt egnet for lakseoppdrett, men det er så overregulert at vi ikke får produsert det vi trenger. Dette konsesjonssystemet til fiskeriminister Helga Pedersen er helt sprøtt. Hun synes tydeligvis det er stor stas å dele ut konsesjoner, men det burde heller være slik at de som vist at de kan drive oppdrett bør få produsere for eksempel 10 prosent mer, sier Hjeltnes og legger til:

- Jeg ser ikke poenget i å dele ut konsesjoner til folk som ikke har bevist at de kan drive oppdrett. Jeg vil øke produksjonen, men mener det å dele ut konsesjoner ikke er en fornuftig og effektiv måte å gjøre det på.

Villaks-image

Han mener det er ubegrenset potensial langs kysten.

- Det eneste som er viktig er å ikke ha oppdrett av laks der hvor det er villaks. Det er en enkel sak å unngå det. Men det er et stort poeng at man er nøye med dette for villaksen er et viktig "image" for bransjen og matvaren, sier Hjeltnes.

Konkurransedyktige Norge

Norsk laks har blitt spesielt populær i USA etter at oppdretterne i Chile har slitt med store sykdomsproblemer blant fisken.

- Det som skjedde i Chile er som doping. De var altfor aggressive i oppdretten og fisken sto altfor tett. Det er ikke noe problem i Norge fordi bransjen vet å beskytte seg selv. Likevel tror jeg effekten av sykdommen i Chile er overvurdert for norske lakseprodusenter. Det er egentlig på foredling Chile utkonkurrerte oss, ikke på oppdrett av laks. Der er ikke kostnadene i Norge så mye høyere, sier Hjeltnes og legger til:

- Det er enda en god grunn til å øke for større lakseoppdrett i Norge - vi har blitt konkurransedyktige på pris!

Arne Hjeltnes er sjef i det skandinaviske kommunikasjonsbyrået Creuna. Han var tidligere kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest og har god greie på fisk - som er favorittretten hans.

Les også:

Til forsiden

Publisert:

Flere artikler

  1. Vrangforestillingerom lakseoppdrett

  2. Lever fett på andres ulykke

  3. Laksen rett til himmels

  4. Søkkrike midt i finanskrisen

  5. Foreslår å sterilisere oppdrettslaksen - slik at den ikke parrer seg med vill-laksen