KLP kjøper omstridt lånegigant

Etter at forhandlingene har dratt ut i tid, er det torsdag klart at KLP kjøper Kommunekreditt.

KJØPER: Konsernsjef Sverre Thornes kan legge Kommunekreditt inn i sitt KLP-konsern.
Publisert:

Torsdag er det klart at Eksportfinans selger 100 prosent av aksjene i Kommunekreditt til Kommunal Landspensjonskasse (KLP) for 870 millioner kroner.

Samtidig selger KLP sin eierandel i Kommunekreditts viktigste konkurrent, Kommunalbanken, til staten.

- Dette er et godt kjøp for KLP. Med kjøpet overtar vi en utlånsportefølje på godt over 40 milliarder kroner, sier en fornøyd kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP til E24.

Overtakelsen skal etter avtalen skje i slutten av juni i år. Grunnen til at det har tatt tid, er at partene måtte bli enig om verdsetting av selskapets eiendeler.

Sikre betalere

- Det er ikke de "feteste" lånene det dreier seg om, men samtidig er norske kommuner svært sikre betalere. Med kjøpet kommer vi raskt inn i et marked der det er god soliditet, og vi har heller aldri opplevd noe mislighold her, sier Frich.

Han ser også frem til at konkurransen i utlånsmarkedet bedres, i takt med at tilstanden i kredittmarkedet normaliseres.

I oktober i fjor stanset nemlig Kommunekreditt alle nye utlån og refinansiering av lån, på grunn av for dårlig likviditet.

Dette skyldtes at det gamle eierselskapet Eksportfinans ASA ikke lenger hadde tilstrekkelig tilgang på innlån med lengre løpetid fra de internasjonale finansmarkedene, og dermed ikke hadde midler å tilføre datterselskapet.

- Nå ser vi frem til å drive aktivt med inn- og utlån gjennom KLP Kommunekreditt, i sunn konkurranse med Kommunalbanken, sier Frich.

Bedringen skyldes både lettere forhold i det internasjonale kredittmarkedet, og statlige likviditetstiltak for næringslivet, forklarer han.

- Noen sitter og melker

Tidligere har det stormet rundt Kommunekreditt, etter at renteinntektene i første kvartal økte til 87,1 millioner kroner, fra 32,3 millioner kroner i samme periode året før.

Kommunekreditt ble kritisert for å sko seg på finanskrisen, da de økte renteinntektene til tross for at utlånene samtidig falt fra 69,7 milliarder kroner i første kvartal 2008, til 52,4 milliarder i samme periode 2009.

- Det er klart at noen sitter og melker her, sier Asbjørn O. Pedersen i Norges kemner og kommuneøkonomers forbund til Kommunal Rapport.

Han mener at staten burde satt ned foten for lenge siden, fordi den eier 15 prosent av Eksportfinans og 40 prosent indirekte gjennom DnB Nor.

Venter normalisering

Frich tror nå at denne debatten vil bli lagt død, i takt med at kredittmarkedet normaliseres noe fremover.

- Vi kommer til å tilby konkurransedyktige betingelser. Perioden Kommunekreditt har høstet kritikk for var preget av veldig turbulens, og er således vanskelig å vurdere.

Han tror også at to velfungerende, konkurrerende utlånere til kommunesektoren, i tillegg til resten av banksystemet, også vil sørge for å bidra til bedre forhold for kommunene.

Flere nyheter på E24.

Publisert: