Latvia senker de nordiske bankene

De nordiske bankene har falt kraftig på børsen denne uken på grunn av høy eksponering mot Baltikum.

KRAFTIG SVEKKET: Svensk økonomi har blitt langt hardere rammet av krisen enn norsk økonomi.
Publisert: Publisert:

Latvias økonomi er på kanten av stupet, og landet har bedt EU-kommisjonen og pengefondet IMF om hjelp.

Dette er ikke gode nyheter for de nordiske bankene som har satset tungt i de baltiske landene. Onsdag falt de største svenske bankene med mer enn 10 prosent på Stockholmsbörsen.

- Det er en ytterligere spekulasjon omkring devaluering og spørsmålstegn om forhandlingene med IMF, som gjør at banker med eksponering mot Baltikum lider, sier bankanalytiker Richard Henze i ABG Sundal Collier til svenske TT.

Swedbank og SEB er mest eskponert mot det baltiske markedet, noe som sørget for en nedtur på henholdsvis 15,9 og 11 prosent for aksjene på stockholmsbørsen onsdag. Torsdagens handel startet med en opptur, men på ettermiddagen har skepsisen blusset opp igjen og oppturen har forsvunnet. SEB faller ytterligere 3 prosent, mens Swedbank er ned en halv prosent.

Nordea takler krisen

Nordea har sluppet litt billigere unna, med en nedgang på 5,2 prosent på onsdag, og en foreløpig nedtur på 1 prosent torsdag.

- Vi har identifisert hvilke kunder vi tror kommer til å påvirkes av en devaluering eller den nedgangen vi nå opplever. Vi vet eksakt hvordan våre eksponeringer ser ut og har justert risikoen, så det er en veldig velordnet prosess, sier Nordea-sjef Christian Clausen til Reuters.

DnB Nor slipper ikke unna

Den norske bankkjempen DnB Nor

OSE

DNBNOR

slipper ikke unna ringvirkningene av kollapsen i Latvia, og har en dårlig dag på børsen.

Torsdag ettermiddag er DnB Nor ned 3,2 prosent til 51,3 kroner, og fortsetter dermed nedturen fra onsdag da aksjen falt 8,2 prosent. Tirsdag var forøvrig DnB Nor vinneren på børsen med en oppgang på over 11 prosent.

Det er DnB Nors baltiske eksponering gjennom datterselskapet DnB Nord, hvor nordmennene eier 51 prosent, som er årsaken til den kraftige nedturen.

Følg SEB på E24 Børs!

Frykter devaluering

Latviske myndigheter har bundet kursen på sin valuta lat til euroen til kursen 0,703 lat per euro. Landet har hatt store underskudd på handelsbalansen i mange år, som i stor grad er finansiert gjennom svenske banker. I finanskrisen har risikoen ved disse lånene kommet til syne. Mange frykter at Latvia vil devaluere, eller nedskrive, verdien på lat.

Latviske myndigheter avviser disse ryktene så sterkt de kan.

- Det er sentralbanken som er ansvarlig for valutakursen, og sentralbanken er en uavhengig institusjon, sier den i en pressemelding.

Les mer om Latvias problemer:

Til forsiden

Publisert: