9 mill. rikere på kveldsjobb

Den tidligere DnB NOR-analytikeren Bjørn Inge Tønnessen har gjort en formue som styremedlem i det canadiske oljeselskapet Questerre. I løpet av et halvt år er opsjonene hans blitt nær 9 millioner kroner mer verdt.

Johnsbråten Anne-Stine
Publisert:,

Bjørn Inge Tønnessen var tidligere blant Norges mest profilerte oljeanalytikere.

I fjor høst hoppet han av fra DnB NOR Markets og ble styremedlem i det canadiske oljeselskapet Questerre, som er notert på Oslo Børs. Det har vist seg å være et gullkantet valg.

Da Tønnesen ble valgt inn som styremedlem fikk han opsjoner med en innløsningskurs nær 4 kroner aksjen. Da aksjemarkedet var på sitt sureste i vinter ble Tønnesen og andre styremedlemmer tildelt nye opsjoner med en innløsningskurs like i overkant av 2 kroner. Nå har aksjekursen steget til over 26 kroner. Det betyr at Tønnessen allerede har inne en gevinst på omtrent 9 millioner, på noe han selv kaller en kveldsjobb.

- På dagen jobber jeg i Svenska Petroleum Exploration, et oljeselskap som eies av en Saudiarabisk sjeik. Nattjobben, når Canada våkner, er å være styremedlem i Questerre. Og så er jeg rådgiver for et energifond i Sverige, sier Tønnessen.

Les også:

Kan ikke innløse

Han understreker at opsjonsgevinsten fortsatt er"fugler på taket" ettersom han ikke har anledning til å løse inn opsjonene ennå.

- Det er en papirgevinst så langt. Det er langsiktig, jeg må være en stund før opsjonene opptjenes.
Questerre er et lite oljeselskap med hovedkontor i den canadiske byen Calgary, som i Norge er mest kjent for å ha arrangert vinter-OL i 1988. Juvelen i kronen er eierandeler i det som kan være et gigantisk gassfelt på land i provinsen Quebec. Selskapet har også eierandeler i mindre oljefelter som er i produksjon, og gir inntekter.

Frem til mars i år var selskapet for en mygg å regne, med en børsverdi på noen hundre millioner kroner. Meldingen om det mulige gigantfunnet i Quebec førte til at aksjekursen tok fullstendig av. Ingen andre selskaper på Oslo Børs er i nærheten av å ha steget like mye i år. Nå er selskapet verd nesten 5 milliarder kroner.
Favoritt

Tønnessen forteller at han har hatt tro på det canadiske selskapet lenge.
- Aksjen var mitt favorittvalg da jeg sluttet, med høy risiko, sier han.
Han sier de gode fremtidsutsiktene som nå prises inn, lå inne i analysene han gjorde i DnB NOR. Det som har skjedd siden han sluttet som analytiker er at sannsynligheten for suksess har endret seg kraftig.
Mange nordmenn

Tønnessen er ikke alene om å ha gjort et kupp i Questerre. Nordmannen Peder Paus sitter også i styret, og har vært involvert i selskapet helt siden det ble etablert. Han har aksjer for cirka 40 millioner kroner.

I tillegg mottok han opsjoner i vinter som i dag har en verdi nær 12 millioner. Fiskebåtreder Kåre Sævik eier aksjer for 100 millioner kroner. Investor Arne Aarnes eier aksjer for 55 millioner. Aksjeverdiene er basert på opplysninger fra SIX.
Flere nyheter på E24